Objavljeno: 8.3.2005 20:07 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor September 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

OKI B4100

Nizkocenovni laserski tiskalniki so "in", tako da jih pospešeno predstavljajo bolj ali manj vsi proizvajalci. Nekateri v ta namen izdelajo popolnoma nove izdelke (npr. Samsung), nekateri pa le okleščijo že obstoječe in jih ponudijo za nižjo ceno. OKI je eden slednjih, kajti njihov najmanjši model (če ne štejemo malčka 8W, ki se ga ponekod še dobi iz starih zalog) B4100 je natanko to - okleščen model B4300 (ki je bil pravkar nadgrajen in pohitren v B4350).

Razlike med modeloma se začnejo že v zunanjosti - na v osnovi enakem ohišju namreč ne najdemo zaslona LCD, ampak le nekaj LEDic in tipk. Kar je tako ali tako običajno za vse bolj ali manj vse najcenejše laserske tiskalnike. Nadalje opazimo, da je tiskalnik le tipa GDI, kar pomeni, da vso obdelavo opravlja računalnik (posledično ima tiskalnik tudi manj pomnilnika, vendar je to za uporabnika tako ali tako nepomembno). Po eni strani je zato tiskalnik izredno hiter (računalnikov procesor je vendarle večinoma veliko hitrejši od namenskega v tiskalnikih), vendar po drugi strani deluje samo z Okni (ker ni podpore za PCL in/ali Postscript). In za konec - razlika je v robustnosti tiskalnika in polnosti barvilnih posod. B4100 je namenjen najmanj zahtevnim uporabnikom, ki na mesec natisnejo največ 15.000 strani (B4300 - 30.000 strani), zanj pa lahko kupimo le barvilne posode (tonerje), ki so predvideni za tisk do 2500 strani A4 (ob 5% pokritosti). Za model B4300 smo si lahko omislili tudi "zares polne" posode za do 6000 strani. Mimogrede, priložene posode so še bolj prazne - za do 1500 strani. Tiskalnik ima vgrajeno kaseto za do 250 listov A4, premore pa tudi dodaten večnamenski podajalnik.

Tiskalnik sicer tiska v ločljivosti 1200 × 600 dpi in to s hitrostjo 19 strani na minuto. Prvo stran naj bi natisnil v šestih sekundah, vendar je to res le, če je tiskalnik ogret (in medtem ko to je, je zelo glasen, ker so vgrajeni ventilatorji kar močni). V resnici je bolj verjetno, da boste na prvo stran čakali celih 31 sekund. Še dlje traja prebujanje iz globokega spanca - 43 sekund.

Med tiskanjem nismo imeli nobenih težav, B4100 pa se izkaže kot zelo hiter tudi pri tiskanju zapletenih strani (naslovnica PDF, bitna slika A4), kar je posledica procesiranja GDI. Med tiskanjem daljših dokumentov se občasno ustavlja, vendar ne za dlje kot nekaj sekund. Kakovost tiska je povprečna. Še najbolje se odreže pri tiskanju besedila, čeprav podroben pogled tudi tam opazi nekoliko slabšo pokritost črk. Ta je bolje vidna pri izdelkih z večjimi črnimi površinami. Raster na bitni sliki je nekoliko progast, vendar še vedno nadpovprečno dober (za ta razred tiskalnikov), čeravno nekoliko presvetel. Preizkusili smo tudi tiskanje na kuverte in z rezultatom nismo bili najbolj zadovoljni. Rjava kuverta B5 na koncu sicer ni bila pomečkana, zato pa kar precej neenakomerno potiskana. Zanimivo, da tiskalnik z ožjimi kuvertami DL nima težav.

Cena odtisa je za ta razred tiskalnikov povprečna, vendar je iz cenika še dodatno razvidno, da je tiskalnik res namenjen le tistim, ki ne tiskajo veliko. Cena tiskalnega valja (ki ima deklarirano življenjsko dobo 25.000 strani) je namreč skoraj enaka ceni novega tiskalnika. Res pa je, da je sam tiskalnik zelo poceni.

OKI B4100

Velikost (razred): A4 (osnovni črno-beli).

Ločljivost: 600 × 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 19 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (in večnamenski podajalnik); GDI; 8 MB; USB.

Cena: 55.920 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 6,15 tolarja.

Prodaja: Mikroing, www.mikroing.si, (01) 423 61 31.

Za: Hitrost, ugodna cena.

Proti: Zelo počasen odtis prve strani, slaba pokritost večjih črnih površin, občasno krajše ustavljanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji