Objavljeno: 5.12.2007 10:41 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor November 2007 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

OKI B2200

Japonski OKI s svojim novim laserskim tiskalnikom B2200 meri predvsem na uporabnike doma in manjše pisarne. Z majhnimi merami in nekaj več kot štirimi kilogrami se bo za tiskalnik brez težav našel prostor na marsikateri mizi. Ob razmeroma nizki ceni ne preseneča, da je povezljiv le prek USB in da v resnici uporablja tehnologijo LED in ne laserske tehnologije izpisovanja. Slednje sicer velja za skoraj vse OKIjeve modele.

Namestitev in uporaba gonilnikov je preprosta, nekaj več preglavic nam lahko povzroča pravilna vstavitev barvila. Na zadnji strani je podajalnik za 150 listov, nad njim pa odlagališče za potiskan papir, na katero lahko, po besedah izdelovalca, tiskalnik odloži do 30 listov. Naprava ima tudi ročni podajalnik papirja na sprednji strani, med obema gumboma za upravljanje.

Navedena hitrost tiskanja je dvajset strani na minuto, a je na naših preizkusih zmogel le sedemnajst. Veliko časa porabi predvsem za izpis prve strani, ko je že delno ogret, s šestindvajsetimi sekundami se namreč uvršča na sam rep razpredelnice v svojem razredu. S tiskanjem 15 strani dolgega poročila je opravil v minuti in desetih sekundah. Rahlo bolje se je izkazal pri tiskanju daljših besedilnih dokumentov, za devet strani dolgo poročilo je porabil slabih štirideset sekund, za trikratni izpis tega poročila pa nekaj manj kot minuto in pol. Photoshopovo datoteko PSD v ločljivosti 600 dpi je natisnil v petnajstih sekundah, prav toliko časa je potreboval tudi za izpis Corelove datoteke CDR v enaki ločljivosti. Pri najvišji ločljivosti, 1200 DPI, je za datoteko PSD potreboval devetnajst sekund, za CDR pa le šestnajst. Kakovost izpisa besedila je dobra, celo rahlo nad pričakovanji. Razločevanje sivih tonov je povprečno, raster je manj opazen kot pri drugih tiskalnikih tega razreda, najbolj moteče pa so vodoravne črte, ki nastanejo pri tiskanju bitnih slik. Zmotili sta nas tudi dve navpični vdolbini, ki nastaneta zaradi plastičnih kolesc, namenjenih potiskanju papirja skozi tiskalnik. Tu in tam se papir pri prehodu skozi tiskalnik celo umaže.

Največjo slabost naprave pa smo odkrili po približno uri preizkušanja, ko se je delovanje nenadoma upočasnilo. Tiskalnik se je namreč po približno sto petdeset natisnjenih straneh pregrel in nam za dobro uro onemogočil nadaljnje delo pri polni hitrosti tiskanja. Po premoru pa nam je le uspelo natisniti tudi petdeset strani besedila. Za to je potreboval tri minute in dvajset sekund. S tem časom se uvršča rahlo pod povprečje med cenejšimi črno-belimi tiskalniki.

Za svojo ceno in velikost se tiskalnik zelo dobro obnese pri tiskanju besedilnih dokumentov. Pohvaliti velja tudi širok nabor nastavitev gonilnikov za ta razred tiskalnikov, predvsem možnosti različnih kakovosti izpisa. Zaradi težav pri daljšem nepretrganem tiskanju pa je vsekakor bolj primeren za rabo doma kot v pisarni.

Oki B2200

Hitrost: 5.

Kakovost izpisa: 6.

Opremljenost: 4.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB 2.0.

Velikost (razred): A4 (osnovni črno-beli).

Ločljivost: 1200 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 20 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 150 listov (predal), GDI; 8 MB.

Cena: 154,8 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,7 centa.

Prodaja: Mikroing, www.mikroing.si.

Za: Dober izpis besedila.

Proti: Slab izpis bitnih slik, težave pri daljšem obratovanju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji