Objavljeno: 26.3.2012 09:57 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Marec 2012

Ognjena lisica - desetič

Odkar so avtorji preklopili na t. i. hiter razvojni cikel, spletni brskalnik Firefox vsakih šest tednov dobi novo "veliko" različico. Tako je pred nami že deseta, okrogla različica tega enega najbolj priljubljenih spletnih brskalnikov. Prinaša sicer nekaj opaznih novosti, a v primerjavi s predhodnikom ne ponuja toliko novega, da bi upravičila skok za celo številko.

Desetica se sicer - tega bodo veseli predvsem vzdrževalci računalnikov v večjih podjetjih - lahko pohvali z veliko novostjo: gre za prvi Firefox z daljšim časom podpore, ki bo z nadgradnjami vzdrževan tudi po predstavitvi naslednjih različic. Firefox 10 bodo vzdrževali eno leto, ne samo šest tednov, potem pa ga bo po načrtih nadomestil Firefox 17, ki bo prav tako namenjen okoljem, kjer je nadgradnja programske opreme vsakih šest tednov nemogoča. S tem se želijo pri Mozilli prikupiti okoljem, v katerih se upravitelji zaradi prehoda na hiter razvojni cikel niso več odločali za nameščanje alternativnih brskalnikov.

Drugih novosti je dokaj malo. Uporabniki bodo najprej opazili, da v navigacijski vrstici manjka gumb "Naprej". Prikaže se le, ko ga je mogoče klikniti, drugače je skrit. Druga novost je izboljšano delo z vtičniki: če so predhodne različice za vtičnice, namenjene starejšim različicam Firefoxa, privzele, da niso združljivi z najnovejšo, je pri desetici ravno nasprotno: vtičniki, ki v kodi nimajo izrecno navedeno, da niso združljivi z novimi Firefoxi, delujejo brez popravkov in zvijač.

Vmesnik je skoraj enak kot v prejšnjih različicah - edina opaznejša sprememba je, da je gumb "Naprej" med brskanjem skrit.

Če pogledamo v drobovje brskalnika, je, poleg že standardnih izboljšav glede hitrosti (tule moramo avtorje malo pograjati - v primerjavi s konkurenti so pri večini testov še vedno malce počasnejši) in porabe pomnilnika, treba omeniti predvsem podporo standardu CCS 3D-Transforms, izboljšali so tudi podporo knjižnici WebGL - Firefox zdaj podpira tudi glajenje robov. Z obema novostma so izboljšali prikaz 3D grafike v oknu brskalnika, tako da se lahko v prihodnje nadejamo še bogatejših spletnih strani.

Druge izboljšave so bolj površinske: razvijalci bodo veseli orodij Page Inspector in Style Inspector, ki omogočata pregledovanje strukture strani kar v brskalniku. Izboljšano pa je tudi delo v celozaslonskem načinu - zdaj lahko vklop celozaslonskega načina prek Fullscreen APIja zahteva tudi spletna stran, a le, če to potrdi tudi uporabnik. Slednje bo še posebej uporabno za spletne igre in video vsebine.

Se nadgradnja na desetico splača? Če ste uporabnik Firefoxa, vsekakor. Če pa raje uporabljate katerega izmed konkurenčnih brskalnikov, je seznam novosti premajhen, da bi upravičil prehod na lisičko. Bodo pa nadgradnje veseli tisti sistemski upravitelji, ki zaradi hitrega razvojnega cikla še vedno vztrajajo pri različici 3.6 - slednjim bo podaljšan čas podpore pri Firefoxu 10 omogočil, da brskalnik končno nadgradijo z najnovejšim.

3D grafika v brskalnikih

Nadgradnje v novejših različicah brskalnikov kažejo, da se lahko v prihodnje nadejamo spletnih strani, ki bodo uporabnikom ponujale strojno pospešeno 3D grafiko. Firefox 10 tako podpira standard CSS 3D-Transforms (z njim se izognemo postavljanju elementov v 3D prostor z JavaScriptom) in glajenje robov v WebGL (ki omogoča pospeševanje 3D grafike v brskalniku s pomočjo grafičnega procesorja), pa tudi konkurenca ne sedi križem rok. Nekaj dni pred predstavitvijo desetice je Google predstavil preizkusno različico brskalnika Chrome 18, ki prav tako prinaša precej izboljšav pri strojnem pospeševanju grafike znotraj brskalnika. Glede na to, da zdaj CSS 3D-Transforms podpira večina najbolj priljubljenih brskalnikov (poleg obeh omenjenih tudi Safari in Internet Explorer 10), je za podporo trem razsežnostim poskrbljeno - čakamo le še na spletne razvijalce, da izkoristijo novosti.

Firefox 10

Spletni brskalnik.

Prodaja: www.mozilla.org.

Cena: Brezplačno.

ZA: Izboljšano delo z vtičniki, API za celozaslonski način.

PROTI: Še vedno počasnejši od konkurentov, malo novosti v primerjavi s predhodnikom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji