Objavljeno: 22.4.2011 | Avtor: Anže Tomić | Monitor April 2011

Od kasete do računalnika

Video kasete so bile v osemdesetih in devetdesetih glavni način shranjevanja video posnetkov, danes pa se na njih po omarah in predalih večinoma nabira prah. Ni se jih mogoče znebiti, dokler njihove vsebine ne spravimo v računalnik.

Kopiranje video kaset na diske računalnikov oziroma na nosilce DVD zna opraviti kar nekaj podjetij, a seveda svoje storitve zaračunavajo. Če imate doma veliko zbirko domačih posnetkov, ki čakajo na odrešitev na video kasetah ali kasetah domače kamere, boste največkrat slišali nasvet, da prenos na računalnik zaupajte kateremu od tovrstnih podjetij. Vendar je še cenejši način, ki ne zahteva obilice tehničnega znanja in poleg vašega časa pomeni tudi zanemarljive stroške. Seveda ob predpostavki, da v koš za smeti še niste vrgli starega videorekorderja oziroma kamere.

Načinov, kako spraviti signal iz videorekorderja do računalnika, je več. Ena od možnosti je, da videorekorder na računalnik povežemo prek kamere, ki omogoča podajanje signala naprej prek kabla firewire (Sony je standard poimenoval iLink). Vendar pa tega ne znajo početi vse kamere, ne glede na to, ali imajo izhod za firewire ali ne, zato hitro odpade velika večina kamer. Naslednji način je nakup vmesnika USB, ki ima na drugi strani kompozitni (rumeni, rdeči in beli) vhod. Na tej točki je že mogoče privarčevati, saj taki vmesniki nekaterih znanih podjetij (Roxio, AverMedia ...) stanejo tudi po 50 evrov in več. Nakup tako močno olajša ebay, kjer so na voljo vmesniki, ki stanejo krepko manj kot 20 evrov. Za potrebe pretvarjanja smo na angleškem eBayu kupili vmesnik, ki je s poštnino in Paypalovim deležem stal 12,89 evra. Gre za nov izdelek, ki ga je prodajalec poslal brez originalne embalaže in CDja z gonilniki. Te moramo k sebi posneti iz prodajalčevega strežnika.

Na eBayu je vmesnikov malo morje. Tega smo uporabljali na testu.

Sam vmesnik USB je velik kot malo večji ključ USB, ki ima na eni strani konektor USB, na drugi pa kompozitne vhode in vhod za kabel S-video. Tako se lahko odločimo, po katerem bo potovala slika. Na vmesniku je lučka, ki daje vedeti, da je prižgan, in napis EasyCAP. Povezava videorekorderja in vmesnika je lahko problematična le zaradi pomakanja ustreznih kablov, saj imajo videorekorderji ponavadi le scart izhod. Tako je treba kupiti kabel, ki bo imel na eni strani scart priključek, na drugi pa kompozitne vhode. Kabel, ki ima na obeh straneh kompozitne vhode, lahko v videorekorder priklopimo s pretvornikom v scart. Tudi če je treba kupiti nove kable oziroma pretvornik, so stroški minimalni (okoli 3 evre).

Preden se lotite kakršnekoli uporabe kaset, ki že nekaj let nepremično stojijo v omarah, jih je treba prevrteti naprej in nazaj! Pri neuporabi se trak v kaseti obesi in takojšnje predvajanje lahko pomeni poškodbo traku. Zato je treba kaseto vstaviti v videorekorder oziroma kamero in jo prevrteti do konca in nazaj na začetek. Ko to storite s celotno zbirko kaset, je treba preveriti, ali signal prihaja do računalnika. To se najlaže stori s predvajalnikom VLC, kjer pod zavihkom odpri izberemo ,,odpri napravo zajemanja" in v oknu, ki se odpre, izberemo USB vmesnik (za video in zvok!) in pritisnemo predvajaj. Nato na videorekorderju pritisnemo ,,play" in na računalniku se bo prikazala slika. Na tem mestu je pomembno, da zvočnike zmanjšate na minimum, saj bo zvočni signal, ki prihaja iz videorekorderja, zelo glasen.

Zajemanje signala iz videorekorderja lahko opravimo v VLCju oziroma armadi temu namenjenih programov. Za najlažje obvladljivega in preprostega se je izkazal brezplačni program Golden Videos, pri katerem kliknemo ,,new recording" in v prvem koraku kot vir izberemo vmesnik USB. Na tej točki lahko posnetku določimo ločljivost, vendar zna program sam izbrati najustreznejšo. Pomembno je, da na minimum zmanjšamo zvočni signal, saj videorekorder pričakuje, da bo za to poskrbela televizija. Po kliku ,,next" se lahko igramo s svetilnostjo, kontrastom in gamo posnetka, prav tako mu je mogoče dodati dva učinka, in sicer črno-belo sliko oziroma sepijo. Pri naslednjem koraku izberemo, v katero vrsto datoteke naj se posnetek posname (na voljo so avi, wmv, mp4). Nato programu povemo, kako dolg je posnetek, da ne bo po koncu snemal statike. Če tega ne vemo, mu rečemo, naj neha snemati, ko (za poljubno število sekund) zazna statiko. Ostane samo še pritisk na gumb za snemanje in pritisk tipke ,,play" na videorekorderju. Ker je treba predvajati celoten posnetek, ima program možnost, da po koncu snemanja samodejno izklopi računalnik, zato lahko snemati začnemo, preden se odpravimo spat.

Ura posnetka bo v formatu avi velika okoli en gigabajt, kakovost pa primerljiva tistemu, kar sicer vidite, ko videorekorder priklopite na televizijski sprejemnik. Celoten postopek bo vzel nekaj časa, vendar za 12,89 evra in kakšen dodaten kabel celotno zbirko domačih posnetkov shranimo v računalnik in zlahka naredimo varnostne kopije. In še video kasete lahko končno letijo v smeti.

EasyCAP USB Video Capture Adapter

USB/kompozitni vmesnik.

Prodaja: eBay.co.uk.

Cena: 12,89 EUR.

Za: Opravi svoje delo.

Proti: /

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji