Objavljeno: 30.8.2016 | Avtor: Miran Varga | Monitor September 2016

Obvladajmo svežo posodobitev Oken

V začetku avgusta smo dočakali že dlje časa napovedano posodobitev operacijskega sistema Windows 10, imenovano Anniversary Update. Spremembe, ki jih je v posodobitev vnesel Microsoft, marsikateremu računalnikarju ne bodo všeč, zato smo preverili, kakšne so možnosti, da ohranimo stare nastavitve.

preteklosti smo že večkrat pojasnili, da je Windows 10 stalen projekt Microsofta. Programski gigant iz Redmonda je pred leti za svoje operacijske sisteme izdajal obsežne pakete popravkov in posodobitev, ki so slišali na ime Service Pack, zdaj pa se ti večji popravki kode in funkcij operacijskega sistema lahko namestijo kar med rednim posodabljanjem. Prva taka obsežna sprememba sistema Windows 10 nas je doletela novembra lani (November Update) in je vsebovala predvsem kup popravkov, osveženo podobo in nekaj sprememb pri osebnem prilagajanju rabe sistema. Začetek letošnjega najbolj vročega poletnega meseca pa nam je prinesel t. i. Anniversary Update. Ta obljublja in prinaša še več sprememb. Takoj bomo opazili prenovljen menu Start in možnost rabe različnih razširitev v brskalniku Edge. Microsoft je za vse uporabnike sistema Windows 10 pripravil še bonbonček v obliki tehnologije Windows Ink, ki uporabnikom naprav z zasloni, občutljivimi na dotik, omogoča enostavno risanje po namizju in aplikacijah. V Monitorju spremembe, ki jih prinaša Anniversary Update, ocenjujemo kot vzpodbudne, a kakšni bi se lahko tudi odrekli. Na srečo je več načinov, kako »delati po starem«.

Prilagajanje menuja Start

Prva stvar sveže posodobitve je nov menu Start. Seznam vseh aplikacij je zdaj stalen, manjši stranski del menuja pa uporabniku omogoča takojšen dostop do upravljanja napajanja (Power), datotek (Explorer) in nastavitev (Settings). Če nam nova podoba stranskega menuja ni všeč, jo še vedno lahko spremenimo v nastavitvah. To storimo tako, da kliknemo gumb Start, se odpravimo v Nastavitve (Settings), Prilagoditev (Personalization) in poiščemo razdelek Začetni meni (Start). Na tamkajšnjih menujih (v spodnjem delu) poiščemo možnost Izberite mape, ki so prikazane na začetnem menuju (Choose which folders appear on Start). Dodamo lahko mape, kot so Dokumenti (Dokuments), Prenosi (Downloads), Glasba (Music), Slike (Pictures), Videi (Videos), Domača skupina (HomeGroup), Omrežje (Network) in Osebna mapa (Personal folder).

Seveda na tem mestu opravimo še vrsto drugih sprememb menuja Start, denimo izberemo prikaz večjega ali manjšega števila ploščic in (nazadnje ali najpogosteje) uporabljenih aplikacij. Zanimiva je tudi možnost, da začetni menu iz desetke nadomestimo s tistim iz sistema Windows 8 (če ga morebiti res pogrešamo).

Žal ima posodobitev Anniversary Upgrade tudi kakšno hibo. Nam je še najmanj všeč njena nagnjenost k prikazovanju različnih »namigov«, kot svoja programska priporočila oziroma reklame imenuje Microsoft. Zašle so celo na menu Start, no, na srečo jih lahko povsem izklopimo. V že predstavljenih nastavitvah poiščemo možnost V začetnem meniju občasno prikazuj predloge (Occasionally show suggestions in Start) in jo izklopimo.

Zamenjajmo menu Start

Če nam menu Start s svojimi ploščicami, ki predstavljajo različne aplikacije, storitve in vsebine, nikakor ni všeč ali pa se ga preprosto ne moremo navaditi, lahko posežemo po bolj ortodoksni rešitvi. Ta sliši na ime Classic Shell (www.classicshell.net) in je že vrsto let most med novejšimi operacijskimi sistemi Windows in nostalgičnimi uporabniki. Omenjena rešitev povsem nadomesti menu Start, pri čemer da uporabniku na voljo tri možnosti – izbira lahko med tremi slogi menuja: klasičnim, dvovrstičnim in imitacijo menuja iz sistema Windows 7. Seveda je tudi nove menuje moč povsem prilagoditi željam, potrebam in okusu posameznika, v bistvu je možnosti nastavitev še bistveno več kot v izvirniku, saj lahko izbiramo celo prosojnost menuja in različne grafične preobleke. Všeč nam je tudi funkcija neposredne odstranitve aplikacije Trgovina (Windows Store), pa klasični gumb za izklop računalnika in izboljšana funkcija iskanja vsebin. Rešitev Classic Shell prinaša tudi drugačno različico okenskega upravitelja datotek (File Explorer).

Windows Ink se predstavi

V Microsoftu so razvili novo tehnologijo Windows Ink, ki uporabniku omogoča pisanje in risanje po namizju, v brskalniku in nekaterih drugih aplikacijah. Seveda je nova funkcionalnost namenjena predvsem uporabnikom naprav z zasloni, občutljivimi za dotik, zlasti tablic. Če operacijski sistem zazna, da je naprava opremljena z digitalnim peresom, tehnologijo Windows Ink že privzeto omogoči, drugače pa jo velja aktivirati ročno. Slednje storimo tako, da kliknemo opravilno vrstico operacijskega sistema in izberemo možnost Pokaži gumb delovnega prostora Windows Ink (Show Windows Ink Workspace button). V sistemskem kotičku se bo nato prikazal namenski gumb Windows Ink, klik nanj pa nam bo prikazal razpoložljive možnosti rabe nove tehnologije. Prepričani smo, da je rešitev zelo posrečena, posebej za pisanje kratkih sporočil in zaznamkov, pa tudi za domiselne predstavitve, uporabniki z (naj)več domišljije pa bodo z njeno pomočjo brez težav tudi skicirali in risali. Gumb lahko tudi skrijemo – po nasprotnem postopku, kot smo ga aktivirali.

Če nimamo računalnika z zaslonom, občutljivim za dotik, ali pa grafične tablice s peresom, nam Windows Ink bolj malo koristi. Če želimo, ga lahko povsem onemogočimo. V večini različic operacijskega sistema Windows 10 to storimo z orodjem Group Policy Editor (ta ni na voljo le v različici Home), ki ga prikličemo tako, da na menuju Start vtipkamo vnos gpe in pritisnemo tipko Enter. Odprlo se nam bo omenjeno orodje, v katerega levem menuju prehodimo naslednjo pot: računalnik (Computer), Nastavitve (Configuration), Skrbniške predloge (Administrative Templates), Komponente sistema Windows (Windows Components) in Windows Ink Workspace. Na desni strani bomo zdaj videli dva vnosa, in sicer Allow suggested apps in Windows Ink Workspace ter Allow Windows Ink Workspace. Nato dvojno kliknemo slednjega in izberemo možnost urejanja (Edit). Odpre se nam novo okno, v katerem lahko onemogočimo tehnologijo Windows Ink (in sprostimo malce sistemskega pomnilnika). To storimo tako, da izberemo možnost Omogočeno (Enabled) in ji vrednost spremenimo v Onemogočeno (Disabled). Zatem zapremo orodje Group Policy Editor, se odjavimo iz sistema in ob vnovični prijavi naš sistem ne bo več poznal funkcije Windows Ink. Če jo želimo spet omogočiti, seveda le zamenjamo zadnje opravilo.

Kot rečeno, uporabniki različice Windows 10 Home orodja Group Policy Editor nimajo na voljo. V tem primeru si pomagamo z urejevalnikom registra (na menu Start vtipkamo ukaz regedit), kjer sledimo poti HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\. V »mapi« Microsoft nato ustvarimo nov ključ (desno kliknemo in s padajočega menuja izberemo Novo) in ga poimenujemo WindowsInkWorkspace. Nato izberemo novo ustvarjeni ključ in mu dodamo novo vrednost DWORD (32-bit) nič (0) – to poimenujemo AllowWindowsInkWorkspace. Ob odjavi in vnovični prijavi uporabnika bomo videli, da bo ikona Windows Ink izginila, pa tudi njena možnost na menuju ne bo več dosegljiva.

Vrni mi prostor na disku!

Posodobitev Anniversary Update je kar zajetna, kar zadeva porabo prostora na disku našega računalnika ali druge naprave. Uporabniki s počasnejšimi povezavami bodo tudi dlje časa čakali, da se jim sploh prenese v računalnik. Po namestitvi Anniversary Update pa ta v računalniku še vedno pusti svoje datoteke, zato lahko presenečeno ugotavljamo, kam je izginilo nekaj gigabajtov prostora. Nazaj ga bomo dobili po naslednjem postopku: najprej odpremo menu Start in vpišemo Čiščenje diska (Disk Cleanup). Odpre se nam orodje za čiščenje diska, kjer moramo v prvem koraku izbrati disk ali particijo, na katerem/i imamo nameščen operacijski sistem. Zatem bo aplikacija izračunala, koliko prostora lahko prihranimo z odstranjevanjem nepotrebnih datotek, vsebine koša itd. A te podatke lahko začasno prezremo in kliknemo možnost Počisti sistemske datoteke (Clean up system files). Orodje nato od nas zopet zahteva izbiro sistemskega pogona in v nadaljevanju opravi izračun, koliko prostora na disku lahko sprosti. Tokrat bo namreč vsebovana tudi postavka Prejšnje namestitve sistema Windows (Previous Windows installation(s)). Preprosto odkljukamo okence pred to postavko (lahko pa tudi vsa druga, ki jih predlaga orodje za čiščenje prostora na disku) in izbiro potrdimo. Čez nekaj minut bo naš računalnik pridobil več gigabajtov prostega prostora. Toda pozor – z odstranitvijo teh sistemskih datotek izgubimo tudi možnost povrnitve sistema na prehodno različico (čeprav te bržkone nikoli več ne bomo potrebovali, saj se Windows 10 – kot smo že večkrat omenili – stalno nadgrajuje).

Vse uporabnejša Cortana

Digitalna pomočnica Cortana, ki nas je spomladi razveselila z možnostjo prevajanja vsebin/besedil v slovenščino, je z nadgradnjo Anniversary Update postala še uporabnejša. Če želimo, jo lahko uporabimo že na prijavnem oknu v sistem. Če nam ta funkcija iz različnih razlogov ni všeč, jo lahko preprosto izklopimo – odpremo aplikacijo Cortana in v nastavitvah stikalo, ki pravi Uporabi Cortano tudi ob zaklenjeni napravi (Use Cortana even when my device is locked), prestavimo v položaj Izklop (Off).

Spremembe Središča za opravila

Središče za opravila je dobilo majhen lepotni popravek, po novem pa pozna še večje število aplikacij in zna njihova sporočila predati uporabniku. Obvestila so po novem združena oziroma vezana na posamezen vir/aplikacijo, in ne zgolj prikazana v kronološkem vrstnem redu. Tako bistveno lažje počistimo obvestila, ustvarjena s strani posamezne aplikacije, denimo Skypa, kar je vsekakor zelo dobrodošla novost. Microsoft nam je z aktualno posodobitvijo omogočil tudi izdatnejše nastavitve delovanja Središča za opravila. Že pogled v nastavitve (Settings) ter Obvestila in opravila (Notifications & Actions) razkrije, da lahko precej natančneje upravljamo s tem, katere aplikacije naj nam prikazujejo svoja obvestila (in katera), nastavimo lahko celo prioriteto. Tako lahko, denimo, nastavimo, da se nam obvestila za nas zelo pomembne aplikacije vedno izpišejo na vrhu seznama obvestil. Pohvalno lahko nastavimo/omejimo tudi število obvestil, prikazanih v Središču za opravila.

Na omenjeni strani z nastavitvami lahko seveda izberemo aplikacije ter obvestila in opozorila, ki naj se sploh prikazujejo (če ne želimo vseh), pri čemer imamo na voljo tudi možnost, da se obvestila izpisujejo tudi na prijavnem zaslonu.

Središče za opravila je pri povprečnem uporabniku precej aktivno, pri zahtevnejših uporabnikih pa je opozoril, obvestil in pripadajočih zvokov še toliko več. Nekateri uporabniki bi ga zato najraje izklopili. Če sodimo mednje, potem odpremo urejevalnik registra (regedit) in se odpravimo po poti HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Explorer ter na desni strani ustvarimo nov vnos DWORD (32-bit) ter ga poimenujemo DisableNotificationCenter. Zatem ga dvojno kliknemo in mu dodelimo vrednost 1. Po potrditvi zadnjega koraka zapustimo urejevalnik registra in znova zaženemo računalnik. Ob naslednjem zagonu Središča za opravila ne bo več na spregled.

Odstranitev nezaželenih aplikacij

Ob kliku menuja Start smo uporabniki, ki smo posodobitev Anniversary Update že namestili, ugotovili, da je bogatejša za več novih programov in aplikacij ter iger. Če novosti, kot so 3D Builder, Candy Crush Soda Saga, Get Office, Groove Music in Messaging ne potrebujemo, jih lahko preprosto odstranimo. To storimo tako, da na menuju Start kliknemo Nastavitve (Settings), tam pa Sistem (System) in izberemo možnost Aplikacije in funkcije (Apps & features). V oknu, ki se nam odpre, preprosto kliknemo posamezno aplikacijo, ki je ne želimo, ter izberemo možnost Odstrani (Unistall).

Programček Classic Shell je edinstveno orodje, ko gre za prilagoditev videza menuja Start v Oknih. Skorajda je ni stvari, ki je ne bi obvladal.

Microsoft je ohranil možnost prilagajanja podobe menuja Start. Če nam njegova nova ureditev ni všeč, jo lahko v nastavitvah hitro in enostavno spremenimo.

Ob onemogočanju nekaterih novih funkcij in aplikacij sistema Windows 10 si moramo pomagati z urejevalnikom registra. Pozornost ne bo odveč, morebitne napake lahko sistem spravijo na kolena!

Z rešitvijo Windows Ink lahko prosto pišemo in rišemo po zaslonu, občutljivem za dotik. Seveda bo rezultat ob uporabi digitalnega peresa še precej boljši.

Cortana počasi, a zanesljivo napreduje. Želimo si, da bi nekoč res spregovorila slovensko.

Središče za opravila je včasih s svojimi obvestili in opozorili zares nadležno. K sreči ga lahko bodisi omejimo bodisi odstranimo.

Z Microsoftove strani »vsiljene« igrice mimogrede zasedejo sto in več megabajtov prostora; odstranimo jih (če se ne igramo, seveda).

Orodje za čiščenje diska velja pognati občasno, denimo enkrat na mesec. Kdo ve, koliko gigabajtov nam utegne sprostiti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

poles | 24.10.2016 | 09:28

Jaz že leta uporabljam linux distribucijo Lubuntu, ki je podobna windowsom, a nimam vseh teh težav kot z Windows 10.

Matjaž Klančar | 24.10.2016 | 11:01

Jaz pa že leta uporabljam Windows, pa nimam nobenih težav z njimi ;) ? (uporabljam pa tudi lubuntu)

poles | 24.10.2016 | 16:13

Z mojim komentarjem sem mislil povedat, da kdor uporablja Lubuntu (linux) nima takšnih klasičnih windowskih težav, kot so opisane v tem članku. Če praviš, da uporabljaš tudi lubuntu, se boš strinjal z mano. Meni Lubuntu dela veliko bolj tekoče kot windows in ni nobenih virusov, črvov, trojancev...

Matjaž Klančar | 25.10.2016 | 08:26

No, z vsakim sistemom imaš težave, ali pa "težave", če ga dovolj resno uporabljaš. Pri lubuntu (priznam, sem uporabnik šele kak mesec) se mi recimo zgodi, da se kdaj kak program sploh noče pognati. Ali pa namestitev, ki jo najdem na webu, noče delat (zato jo potem opravim v trgovini). (Ali pa je namestitev terminalska, tipa "make". Fuj.) Ali pa naredim drag&drop programa/ikone iz start menija na desktop, pa sploh ne dela več. Ali pa se moram zgubljati med čudaškimi imeni hekerskih linuxaških programov tipa xdcfgedit (ime sem si zmislil). Skratka, to so vse "težave", za katere s(m)o ponavadi krivi uporabniki, ki sistema ne poznamo dovolj. Ko pa sistem obvladaš, pa deluje. Tako Windows, kot Mac, kot Linux. Se pa strinjam, da lubuntuju zadostuje veliko slabši računalnik za tekoče delovanje, zato sem ga tudi namestil. Se pa verjetno strinjava, da je njegov "start menu" nekaj takega, kot so imeli Windowsi (ali mac, ali "proper" linux) tam nekje leta 1995, zato tudi potrebuje veliko manj "računalnika". Virusov/črvov/trojancev pa ni, se strinjam. Ker je sistem premalo razširjen, da bi si kdo vzel čas, da bi jih napisal :-)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji