Obvladajmo svežo posodobitev Oken

Objavljeno: 30.8.2016 | Avtor: Miran Varga | Kategorija: Nasveti | Revija: September 2016

V začetku avgusta smo dočakali že dlje časa napovedano posodobitev operacijskega sistema Windows 10, imenovano Anniversary Update. Spremembe, ki jih je v posodobitev vnesel Microsoft, marsikateremu računalnikarju ne bodo všeč, zato smo preverili, kakšne so možnosti, da ohranimo stare nastavitve.

preteklosti smo že večkrat pojasnili, da je Windows 10 stalen projekt Microsofta. Programski gigant iz Redmonda je pred leti za svoje operacijske sisteme izdajal obsežne pakete popravkov in posodobitev, ki so slišali na ime Service Pack, zdaj pa se ti večji popravki kode in funkcij operacijskega sistema lahko namestijo kar med rednim posodabljanjem. Prva taka obsežna sprememba sistema Windows 10 nas je doletela novembra lani (November Update) in je vsebovala predvsem kup popravkov, osveženo podobo in nekaj sprememb pri osebnem prilagajanju rabe sistema. Začetek letošnjega najbolj vročega poletnega meseca pa nam je prinesel t. i. Anniversary Update. Ta obljublja in prinaša še več sprememb. Takoj bomo opazili prenovljen menu Start in možnost rabe različnih razširitev v brskalniku Edge. Microsoft je za vse uporabnike sistema Windows 10 pripravil še bonbonček v obliki tehnologije Windows Ink, ki uporabnikom naprav z zasloni, občutljivimi na dotik, omogoča enostavno risanje po namizju in aplikacijah. V Monitorju spremembe, ki jih prinaša Anniversary Update, ocenjujemo kot vzpodbudne, a kakšni bi se lahko tudi odrekli. Na srečo je več načinov, kako »delati po starem«.

Zakup člankov

Za daljši zakup pregleda člankov je potrebno biti prijavljen.
V kolikor še nimate svoje prijave, se lahko registrirate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentarji

poles | 24.10.2016 | 09:28

Jaz že leta uporabljam linux distribucijo Lubuntu, ki je podobna windowsom, a nimam vseh teh težav kot z Windows 10.

Matjaž Klančar | 24.10.2016 | 11:01

Jaz pa že leta uporabljam Windows, pa nimam nobenih težav z njimi ;) ? (uporabljam pa tudi lubuntu)

poles | 24.10.2016 | 16:13

Z mojim komentarjem sem mislil povedat, da kdor uporablja Lubuntu (linux) nima takšnih klasičnih windowskih težav, kot so opisane v tem članku. Če praviš, da uporabljaš tudi lubuntu, se boš strinjal z mano. Meni Lubuntu dela veliko bolj tekoče kot windows in ni nobenih virusov, črvov, trojancev...

Matjaž Klančar | 25.10.2016 | 08:26

No, z vsakim sistemom imaš težave, ali pa "težave", če ga dovolj resno uporabljaš. Pri lubuntu (priznam, sem uporabnik šele kak mesec) se mi recimo zgodi, da se kdaj kak program sploh noče pognati. Ali pa namestitev, ki jo najdem na webu, noče delat (zato jo potem opravim v trgovini). (Ali pa je namestitev terminalska, tipa "make". Fuj.) Ali pa naredim drag&drop programa/ikone iz start menija na desktop, pa sploh ne dela več. Ali pa se moram zgubljati med čudaškimi imeni hekerskih linuxaških programov tipa xdcfgedit (ime sem si zmislil). Skratka, to so vse "težave", za katere s(m)o ponavadi krivi uporabniki, ki sistema ne poznamo dovolj. Ko pa sistem obvladaš, pa deluje. Tako Windows, kot Mac, kot Linux. Se pa strinjam, da lubuntuju zadostuje veliko slabši računalnik za tekoče delovanje, zato sem ga tudi namestil. Se pa verjetno strinjava, da je njegov "start menu" nekaj takega, kot so imeli Windowsi (ali mac, ali "proper" linux) tam nekje leta 1995, zato tudi potrebuje veliko manj "računalnika". Virusov/črvov/trojancev pa ni, se strinjam. Ker je sistem premalo razširjen, da bi si kdo vzel čas, da bi jih napisal :-)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki