Objavljeno: 27.11.2012 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2012

Oboje

Padfone je izdelek, ki ga je Asus naredil na podlagi izkušenj, ki jih je začel nabirati z mini prenosniki in kasneje s serijo tablic Transformer. Tokrat so v paket dodali še telefon in s tem skušali zadovoljiti vse tiste, ki bi radi napravo "vse-v-enem".

Naš preizkusni paket je bil sestavljen le iz telefona in tabličnega zaslona. Slednji komponenti je nemogoče reči tablica, saj je brez vstavljenega telefona le mrtev zaslon z veliko baterijo. Prostor za vstavitev telefona v tablični del je na zadnji zgornji polovici in samo vstavljanje in odvzemanje ne predstavljata težav. Še najmanj zaupanja vlivajo tečaji pokrova, ki bi lahko bili trdneje narejeni, dajejo namreč občutek, da bi lahko na dolgi rok ob nepazljivost hitro popustili. Telefon se s tablico poveže z mikroUSB, mikroHDMI in baterijskim priključkom in zadnji tako zagotavlja polnjenje baterije telefona med uporabo tabličnega zaslona. Pri uporabi tablice se Android 4.0 obnaša podobno kot na Transformerju Prime. To pomeni nekaj zatikanja, a nič drastičnega in daleč od neuporabnosti. Ko/če bo Padfone dobil Jellybean, bo delovanje še toliko bolj tekoče, a tudi Sladoledni sendvič svoje delo opravlja zgledno. Temu bržkone botruje odločitev Asusa, da na Android ne lepi dodatnih plasti in "priboljškov", kot radi počnejo drugi izdelovalci. Tako je Asusova različica Googlovega operacijskega sistema zelo podobna osnovni in to lahko samo pozdravimo. Tajvanci imajo tudi to pozitivno lastnost, da v nastavitve pod en zavihek spravijo možnost izklopa nekaterih izboljšav, a te, roko na srce, res niso moteče in, kot že rečeno, ne morijo operacijskega sistema. Poleg neoviranega Androida za tekoče delovanje skrbi še dvojedrni procesor Snapdragon, ki deluje pri 1,5 GHz in 1 GB pomnilnika.


Tekoče delovanje pride do izraza, ko telefon uporabljamo samostojno, saj smo ob prvem prižigu in prehajanju po vmesniku skočili v nastavitve in preverili, ali morda na Padfonu že teče Jellybean. Poleg pozitivne izkušnje s programsko opremo je treba omeniti tudi izdelavo telefona, ki je vrhunska. Ko Padfone vzamemo v roko, daje občutek fine izdelave in je tako blizu izdelkom Appla in Nokie. Tudi zunanja podoba je všečna in naprej pelje Asusovo oblikovanje koncentričnih krogov, ki jih poznamo že iz serije tablic Transformer.
Malce razočara zaslon, ki sliko kaže pri ločljivosti 960 x 540 pik, to je glede na druge specifikacije malo. Zadnja kamera ima 8-megatočkovno tipalo in dela zadovoljive slike, a sta tu iPhone in Lumia še vedno v prednosti. Očitno so v Asusu varčevali pri prednji kameri, ki je v ločljivosti VGA in zadostuje za videoklice, a smo videli že dosti boljše. Ena takih je nameščena tudi v tablični del paketa in morda so v Asusu mislili, da lahko zaradi tega varčujejo pri telefonu.
Vsakdo, ki je kaj več časa posvetil razmišljanju, kako bi uporabljal svoj Padfone, je prej ali slej prišel do dileme, kako sprejeti klic, ko je telefon zaprt v tabličnem delu naprave. Tu stopi v igro še tretji del paketa, ki na prvi pogled spominja le na navaden Stylus, a ob podrobnejšem ogledu vidimo, da so na svinčniku še vhod mikroUSB, mikrofon, slušalka, gumba za uravnavanje glasnosti in gumb za sprejem klica. V Asusu so prej omenjeno dilemo rešili tako, da so združili svinčnik in bluetooth slušalko v eno napravo. Na tem mestu moramo omeniti, da sistem deluje presenetljivo dobro (svinčnik/slušalka celo vibrira, ko nas kdo kliče), a je kljub temu treba reči, da ob govorjenju v "kuli" v najboljšem primeru izpademo nori. Tako kot bluetooth slušalke niso postale primarni način govorjenja po telefonu zaradi trapastega videza, si upamo reči, da tudi govorjenje v svinčnik ne bo postalo legitimno početje v javnosti.
Gre pa spet pohvaliti Asus pri sami izdelavi Stylusa, saj ob primerjavi s cenenim plastičnim pisalom, ki ga je Samsung pristavil Notu 10.1, Asusov izdelek daje vtis, kot da prihaja iz prihodnosti.
Padfone je eden tistih izdelkov, ki ne bi smeli biti uporabni, saj takšne hibridne pošasti ponavadi nastanejo v domišljiji manj znanih izdelovalcev. Ti imajo navado na trg poslati cenen izdelek, v katerega ne vložijo dosti truda, in se zanašajo na naivnost kupcev, ki bodo videli le napis "telefon in tablica v enem!". Asus je s Padfonom vendarle dostavil izdelek, ki je narejen odlično, pri Androidu ne izumlja tople vode in kot celota deluje dokaj tekoče. Malce se zatakne pri nekaterih programih, ki še niso optimizirani za trenutke, ko smo v programu, in telefon potegnemo iz tabličnega dela. Takrat smo soočeni z napisom, da ta program še ne podpira dinamičnega preklapljanja in ga je treba znova zagnati.
Edina resnejša ovira za tiste, ki bi radi tak hibrid, je cena, a bi se znižala, ko bi Padfone začel prodajati tudi katerega od mobilnih operaterjev (zaenkrat ga ne). Če ste si ga že omislili ali pa to nameravate, pa odsvetujemo govorjenje v svinčnik. Človeštvo je že skoraj pozabilo na bluetooth slušalke in s tem ni nič narobe.


Asus Padfone

Telefon/tablični računalnik/netbook.
Prodaja: Avtera.
Cena: 730 EUR.
Za: Tekoče delovanje (predvsem telefon), neobremenjen Android 4.0.
Proti: Govorjenje v svinčnik, nekaj zatikanja na tabličnem delu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji