Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor Julij-avgust 2017

»O« za osmič

V Googlu so pred leti napovedali, da bo Android vsako leto deležen večje prenove. Tega ritma se še držijo in na nedavni razvojni konferenci so naznanili letošnjo prenovo s številčno oznako 8.0, ki ji bo po znanem receptu pripadlo še ime s sladico, tokrat na črko »O«. Z dovolj sodobno napravo jo že lahko preizkusimo.

Spletni dom Androida »O« omogoča hitro namestitev, če imamo primerno napravo.

Sodobne različice Androida so predstavljene pred poletjem, ko Google razvijalcem in pustolovcem ponudi preizkusno različico novega sistema. Namen preizkusnih različic je dvojen: razvijalcem se ponudi možnost, da svoje aplikacije prilagodijo novim storitvam prihajajočega sistema, še preden je ta v splošni rabi. Drugi namen je zgodnje odkrivanje morebitnih hroščev, ki je z množico preizkuševalcev toliko lažje. Če se bo Google pogodil s prehrambnim velikanom Mondelezom, kakor nekoč z Nestlejem, bo morda »O« na koncu oznaka za Oreo.

Preizkušanje za vse

Preizkusni Android nove generacije lahko namestimo v katero od zadnjih naprav, ki omogočajo nemoteno spreminjanje sistemske programske opreme, kot so naprave Nexus (5X, 6P in Player) in novi izdelki družine Pixel (telefona obeh velikosti in tablica Pixel C). Tako kot pri prejšnji različici iz leta 2016 je preizkušanje povsem preprosto, saj zadošča, da se na spletni strani prijavimo v program beta, izberemo ustrezno napravo, če jo seveda imamo, in naprava nas v kratkem pozove k namestitvi sistemske nadgradnje. Vsakih nekaj tednov nas pričaka tudi nova posodobitev. Do zdaj so prišle na vrsto že tri, zadnja je označena kot različica 8.0.0. Namesto samodejnih nadgradenj lahko prenesemo tudi kompleten paket za ročno namestitev v našo napravo, a je s tem nekaj več dela. Seveda je nujno opozorilo, da preizkusna različica ni namenjena vsakdanji rabi, morebitna vrnitev na uradno stabilno različico, ki jo tudi lahko aktiviramo prek spletne strani, pa bo povzročila popoln izbris podatkov v napravi.

Preizkusne različice novega Androida navzven ne prinašajo revolucionarnih sprememb, je pa moč zaznati številne izboljšave na najrazličnejših koncih sistema. Povsem drugače je pod pokrovom, saj bo novi Android precej spremenil obnašanje aplikacij, zato je za razvijalce še kako pomembno, da svoje programe preizkusijo in preverijo oziroma prilagodijo novim okoliščinam. Zadnja različica preizkusnega sistema je prinesla dokončan programerski vmesnik (API level 26), tako da z njo razvijalci lahko že dokončno prevedejo svoje programe tudi za različico »O« in jih ponudijo v trgovini Play Store (lahko tudi na preizkusnih kanalih alfa ali beta). S tem bodo na voljo tudi vsem drugim uporabnikom preizkusne različice Androida. Google razvijalcem priporoča uporabo zadnje razvojne različice okolja, Android Studio 3.0, saj ta ponuja res najnovejše tehnologije, kot je programiranje v alternativnem jeziku kotlin, zaslonske pisave v XML, prilagodljive ikone in takojšnje aplikacije (instant apps, delujejo brez posebnega nameščanja iz trgovine pred tem).

Zunaj

Android je že od začetka ponujal enega najboljših sistemov za obveščanje o dogodkih (notification bar). Tega z vsako novo različico še izboljšujejo. V Androidu O nas dočaka blaga vizualna prenova z bolj strnjenim prikazom sporočil, ki so lahko združena v vnaprej določene vsebinske kanale in s tem pregledneje organizirana. Za posamezno obvestilo lahko s kretnjo desno dosežemo priročno izbiro, kjer se zdaj poleg bližnjice za nastavitve obveščanja skriva tudi ura, s katero lahko določeno obvestilo uspavamo za vnaprej določen čas. Tako se nam trenutno z njim ni treba obremenjevati, naprava pa nas bo čez čas znova opozorila. Že omenjene kanale obvestil lahko prav tako podrobneje nadziramo in za vsakega določimo pomembnost, zvočni, vibracijski ali svetlobni učinek ali npr. prikaz na zaklenjenem zaslonu. Obvestila so lahko dopolnjena z značko na ikoni (notification badge) v zaganjalniku, kar je Android končno uradno preslikal s sistema iOS. Določene vrste obvestil se pokažejo še z obarvano piko nad ikono, sistem pa barvo določi sam na podlagi prevladujoče barve same ikone. Klik ikone nam lahko obvestilo prikaže kar v okencu, ki se odpre poleg. Drugače je za ikone v zaganjalniku na voljo nova sistemska storitev prilagajanja, ki slog na novo pripravljene univerzalne ikone samodejno prilagodi vmesniku. Tako lahko ikona samodejno dobi npr. okroglo ozadje (v rabi na napravah Pixel), zaobljeni pravokotnik (pogost pri Samsungu) in še vrsto drugačnih oblik ozadja.

Način »slika v sliki« ter nove značke ikon za obvestila

Znova se je preuredila organizacija sistemskih nastavitev. Poslovil se je pomožni desni menu, nove skupine (od vrha proti dnu) pa združujejo Omrežne in internetne nastavitve, Povezane naprave (skupen dom za Bluetooth, Cast, NFC in Android Beam), Aplikacije in obvestila, Akumulator, Zaslon, Zvok, Shrambo, Varnost, Račune itn. Na srečo je še vedno mogoče preiskovanje postavk nastavitev, saj se bomo na začetku zaradi reorganizacije gotovo še malo lovili. Z dolgim pritiskom na simbol za nastavitev v obvestilni vrstici še vedno aktiviramo Uglaševalnik uporabniškega vmesnika, ki za zdaj ponuja nekatere zanimive novotarije (v končni različici jih morda ne bo več). V nastavitvah je popolnoma prenovljen pogled porabe energije. Poleg prenovljenega prikaza zdaj v tem sklopu najdemo tudi nekatere varčevalne nastavitve, kot je npr. prilagajanje osvetlitve zaslona. Še najuporabnejši pa je seznam porabnikov, ki poleg posameznih aplikacij tudi natančneje popisuje, koliko energije porabljajo aktivnosti, kot je npr. iskanje omrežja WiFi.

Novi Android izboljšuje tudi pomoč pri vnosu s samodejnim izpolnjevanjem, ki nam pomaga pri vnosu ponavljajočih se podatkov. Deluje podobno, kot smo vajeni v spletnih brskalnikih. Google lahko izkoristi podatke, ki jih pozna okrog našega prijavljenega računa, in jih varno ponudi tudi za vnos v vseh aplikacijah, seveda z našim privoljenjem. Tako nam npr. gesla za Twitter ne bo treba znova vnašati niti pri spletni prijavi niti pri rabi ustrezne aplikacije.

Prejšnja različica Androida je predstavila večokenski vmesnik, »O« pa to nadgrajuje še z načinom »slika-v-sliki«, ki ga že pozna Android TV. V tem načinu lahko aplikacije odprejo posebno okno, npr. za predvajanje videa, ki vztraja na zaslonu, tudi ko preklopimo v drugo aplikacijo. Seveda so potrebne prilagoditve programov, še posebej, ker »O« uvaja nekatere drastične spremembe za kodo, ki se izvaja v ozadju (o tem več malo kasneje). Spreminja se tudi nadzor aplikacij, ki lahko izrisujejo svoj vmesnik na vrhu drugih aplikacij. Poleg tega, da je za to dejavnost potrebno posebno dovoljenje, nas bo Android ob vsaki taki dejavnosti opozoril s posebnim obvestilom, ki ponuja tudi bližnjico za takojšen izklop takega delovanja.

Navznoter

Dodatnih izboljšav vmesnika je še kar nekaj (boljše in pametnejše izbiranje besedila, bogatejša barvna paleta za aplikacije …), a za razvijalce in posredno tudi uporabnike so zelo pomembne precej korenite spremembe pod pokrovom.

Spremljanje porabe po novem

Možnost Smart Storage razvijalcem ponuja način, kako lahko označijo shranjeno vsebino v napravi, ki se samodejno shranjuje tudi v oblak. S tem je uporabnikom omogočeno redno in samodejno brisanje vsebine, ki je že varno shranjena drugje, da ne zasede prostora v napravi (takšno delovanje npr. že pozna Google Photos).

Znova premešane sistemske nastavitve

Android se seli tudi na prenosnike Chromebook in za naprave s fizičnimi tipkovnicami in sledilnimi ploščicami še ni povsem prilagojen. Android »O« je precej popravljen in sedaj ponuja dosledno obnašanje smernih tipk in tabulatorja pri krmiljenju uporabniškega vmesnika. Za priročnejše krmiljenje je zdaj sistemsko podprt tudi programski vmesnik, ki omogoča nadzor kretenj čitalnika prstnih odtisov. V zaganjalniku Pixel Launcher je že mogoče s kretnjo navzdol razpreti vrstico obvestil, zdaj pa so odrte duri, da navpične in vodoravne kretnje uporabijo tudi drugi programi. Povezovanje Bluetooth se vse bolj uporablja za pošiljanje zvoka v brezžične slušalke ali sisteme HiFi, zato je še kako dobrodošlo, da je »O« podprl več visoko kakovostnih kodekov zvoka (npr. Sonyjev LDAC). Ustrezne nastavitve bomo našli v možnostih za razvijalce, ki jih še vedno omogočimo z zaporednim pritiskanjem na oznako različice.

Nameščanje aplikacij iz neznanih virov se je spremenilo. Zdaj lahko krmilimo različne zunanje vire (poleg trgovine Play Store) in za vsakega posebej določamo, ali mu je dopuščeno zaganjati namestitve. Tako lahko npr. dovolimo, da se zaganjajo namestitve datotek APK, kadar jih prenesemo z brkalnikom Chrome ali npr. iz aplikacije Amazon App Store.

Razvijalci lahko v programih uporabijo zanimivo novost WiFi Aware (oz. NAN, Neighbor Awareness Networking), ki mogoča preprostejše povezovanje različnih naprav, tudi če niso v istem omrežju WiFi. Novi programerski vmesnik omogoča zanesljivejše delovanje in poljubne razdalje za izmenjavo med dvema napravama.

Android še vedno odkriva načine, kako zauzdati porabo aplikacij, ki tečejo v ozadju, in se z vsako novo različico počasi približuje restriktivni rabi, kot jo že od začetka vsiljuje iOS. Za razvijalce je tako najpomembneje, da preverijo, kako bo njihova aplikacija delovala v okvirjih močno omejene dejavnosti v ozadju, kot jo vsiljuje »O«. Da bi zmanjšali porabe energije in drugih sistemskih sredstev, bodo zdaj aplikacije, kadar niso v ospredju, zelo omejene. Npr. za točno lokacijo bodo lahko v ozadju poizvedovale le »nekajkrat na uro«. Vsekakor morajo razvijalci podrobno preučiti ustrezno dokumentacijo in izdatno prilagoditi in preveriti vse aplikacije, ki so bile do zdaj vajene kar prevelikega razkošja delovanja v ozadju.

Za vse ljubitelje Androida pa bo zanimivo spremljati še razvoj projekta Treble. Z njim želi Google precej ločiti kodo sistema od sistemskih gonilnikov in druge, specifični strojni opremi prilagojene kode. Tako bi se glavnina sistema lahko posodabljala tudi, kadar izdelovalci strojne opreme iz takih ali drugačnih razlogov ne želijo več podpirati strojnih komponent določene naprave.

Za konec

Android »O« je skupek zanimivih izboljšav, ki same po sebi niso revolucionarne, a so pomemben korak naprej tako v uporabnosti samega vmesnika kot v storitvah, ki so na voljo razvijalcem, da bodo sodobne naprave z Androidom lahko delovale še bolje, varneje in bolj ekonomično.

Android »O«, predogled

Operacijski sistem za mobilne naprave

Izdeluje: Google

Na voljo: kot sistemska nadgradnja ali podoba za naprave Nexus 5X, 6P, Player ter Pixel, Pixel XL in Pixel C

Splet: developer.android.com/preview

Za: Zanimive novosti.

Proti: Še nedokončano, primerno le za razvijalce in pustolovce.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji