Objavljeno: 25.8.2015 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2015

Nujni popravki

Osma okna so bila narejena med zmedo, ki je zavladala, ko so na prizorišče stopile mobilne naprave. Microsoftova rešitev, Okna 8, je skušala povezati svetova namiznih računalnikov in naprav z zasloni na dotik. To je storila, milo rečeno, nerodno. Zdaj je tu popravek, ki sliši na ime Windows 10.

Prenovljeni menu Start je odlična rešitev glede na pretiravanje v osmih Oknih.

Prenovljeni menu Start je odlična rešitev glede na pretiravanje v osmih Oknih.

Menu Start

Če bi vprašali Microsoft, je zagonski menu (menu Start) na voljo tudi v Oknih 8. To je, strogo gledano, res, a so ga premaknili na »prvo stran«, saj so nas ob zagonu na zaslonu pozdravile ploščice, ki smo jih bili doslej vajeni v mobilnih Oknih. Odmik od zasnove namizja z menujem Start je bil največja napaka osmih Oken. Če bi uporabniki množično popadli Microsoftovo Površino in podobne hibridne prenosnike, bi se ta poteza morda celo obrestovala. V resničnem življenju pa smo kupci mobilnih naprav še vedno strogo ločevali med preprostejšimi in mobilnimi  napravami (iPad) in polnokrvnimi prenosniki. Nerodnih dvoživk ni kupoval pravzaprav nihče.

Microsoft je z Windows 8.1 resda odpravil nekaj zmede okoli menuja Start, a pravi popravek je prišel z zaporedno številko 10. Novi menu združuje ploščice osmih Oken s starim menujem. Sistem se obnese odlično, predvsem pa bo bolj domač vsem, ki so Windows 8 preskočili prav zaradi prenovljenega zagonskega menuja. Svoje mesto na njem so spet dobili gumbi za izklop računalnika, to je mogoče le pozdraviti. Dobrodošla je tudi bližnjica do »nastavitev«, ki nas pelje do prenovljenih najpogostejših nastavitev. Te niso več skrite na starosti Oken, nadzorni plošči, in so veliko bolj pregledno predstavljene uporabniku. Tu in tam se še vedno znajdemo na starejših menujih, ki jih poznamo iz Oken 7, a to se zgodi dosti poredkeje kot pri osmici.

Takole je videti menu Start, ko Okna skočijo v tablični vmesnik.

Takole je videti menu Start, ko Okna skočijo v tablični vmesnik.

Središče za opravila

Poleg novega zagonskega menuja nas »ob uri« pričaka še Središče za opravila, ki je mana za oči, saj je bila zmeda malih ikonic ob uri v Oknih izjemna. V središču za opravila tako vidimo obvestila posameznih aplikacij, najbolj pa navdušijo gumbi za vklapljanje in izklapljanje nekaterih pogosto rabljenih funkcionalnosti. Zdaj je, recimo, mogoče z gumbom (ki je prilagojen tudi dotiku s prstom) vklopiti in izklopiti Bluetooth. Na seznam brezžičnih omrežij, ki ga prikliče polnopravni gumb (ki ni več skrit v malo ikonico), je vedno užitek pogledati. Gumbov je sicer kar nekaj, a tiste, ki jih bomo uporabljali največ, lahko določimo (Nastavitve > Obvestila in akcije > Hitre akcije). Tako se bodo kazali, tudi če ne razširimo vseh, ki so na voljo.

Uporabniški vmesnik

Zagonski menu (Start) in središče za opravila nista edina elementa uporabniškega vmesnika, ki sta doživela korenito prenovo. Celoten uporabniški vmesnik zdaj bolje ločuje (in preklaplja, o tem več pri Continuumu) med namiznim in tabličnim okoljem. Osma Okna so bila bolj prilagojena zaslonom na dotik in so bila na napravah s klasičnimi zasloni veliko bolj okorna, saj so elementi klicali po dotikanju, mi pa smo imeli v rokah le miško. Celozaslonske aplikacije zdaj lahko brez težav spravimo v okno in okna je mogoče še lažje razporejati po zaslonu. Predvsem pa vmesnik ne daje več občutka, da zahteva zaslon na dotik, in se zaveda, da bomo nekateri po zaslonu drseli s prsti, drugi pa bomo elemente manipulirali s tipkovnico in miško. Gumbi so tako veliki, da jih brez težav zadenemo s prsti, a so kljub temu zadosti gosto razporejeni po zaslonu, da miška ne potuje preveč. Predvsem je impresivno, da se miš in prst počutita domače tako na namizju kot v celozaslonskih aplikacijah. Seveda je to večinoma res le za vgrajene aplikacije, a napredek je očiten in vse skupaj nanese na veliko manj nadležno izkušnjo, kot smo je vajeni iz osmih Oken. Odličen dodatek je še možnost več namizij, ki jih Linux pozna že dolgo.

Središče za opravila kaže obvestila aplikacij in omogoča hiter dostop do nekaterih nastavitev.

Središče za opravila kaže obvestila aplikacij in omogoča hiter dostop do nekaterih nastavitev.

Continuum

Osrednja rešitev uporabniškega vmesnika pa je Continuum, ki preklaplja med tabličnim in namiznim vmesnikom. Ta funkcionalnost bo prišla najbolj prav na hibridnih prenosnikih, saj smo ob odklopu zaslona deležni menuja Start, ki je na prvi pogled podoben tistemu iz Windows 8. Ta podobnost je na srečo le na prvo žogo, saj so v levi spodnji kot dodali gumb Start in gumb za izklop tablice. Aplikacije se prav tako iz okenskega vmesnika samodejno preklopijo v celozaslonski način. Continuum je pravzaprav tisto, kar je Microsoft obljubljal že z osmico, a žal pretiraval. Prav tako velja omeniti, da naj bi Continuum omogočal telefonom Windows 10 priklop na večje zaslone in jih tako spremenil v računalnike. Kako se bo ta sistem obnesel v praksi, bomo še videli, toda do zdaj se ti poizkusi (Ubuntu Phone, Motorola Atrix) niso obnesli.

Naročnina na pasjanso, na Okna?

Pasjansa v Windows 10 je v Oknih 10 še vedno brezplačna, a je podprta z oglasi. V brezplačni različici naj bi dobili le osnovno igro in plejado oglasov. Pogojnik uporabljamo zato, ker v Sloveniji ni oglasov, oziroma se ne kažejo. Za polno različico igre (ta prinaša več načinov igranja in lestvice) pa Microsoft zahteva dober evro na mesec oziroma 10 evrov na leto. Enako je z vgrajenim predvajalnikom DVDjev, ki bo prav tako postal plačljiv, a še niso povedali, kdaj. Takšne poteze v povezavi s tem, da smo nekateri lahko deseta Okna namestili brezplačno, odpira vprašanje, ali se Microsoft premika k naročniškemu poslovnemu modelu.

Pošta in koledar

Microsoftovi aplikaciji za pošto in koledar uporablja veliko ljudi, a sta z leti zastareli in ju je bilo v primerjavi z vmesnikom pošt in koledarjev pri Googlu, Yahooju in celo Microsoftovem Outlook.comu vedno teže priporočati. Okna 10 tako prinašajo prenovljeni aplikaciji, ki uvajata nov uporabniški vmesnik. Na srečo je bolj podoben Microsoftovi spletni pošti Outlook.com in to je dobro! To pomeni prečiščen in prijaznejši uporabniški vmesnik, ki deluje moderno in ne spominja na Okna 95, tako kot praktično vse različice namiznega Outlooka. Predvsem pa gre pri pošti pozdraviti »pogovorno grupirana« sporočila. To pomeni, da se bodo sporočila, če si jih dva izmenjata več, kazala kronološko – skupaj! Nekaj podobnega sicer pozna Outlook, a ni izvedeno tako elegantno. Tako je konec iskanja in ročnega ustvarjanja pogovorov z mapami. Takšni sistemi so nekaj samoumevnega v skorajda vseh drugih poštnih aplikacijah in Microsoft je čakal predolgo.

Omeniti velja še aplikacijo za slike, ki za shrambo uporablja Microsoftov OneDrive in prenovljeno aplikacijo z zemljevidi.

Prenovljena aplikacija za pošto omogoča združitev pogovorov.

Prenovljena aplikacija za pošto omogoča združitev pogovorov.

Edge

Internet Explorer je mrtev. No, seveda ga tudi v Windows 10 še najdemo, a je tam le zaradi združljivosti s kakšno prastaro spletno aplikacijo. Novemu brskalniku je ime Edge in ohranja modro ikono E. Edge je tisti del novih Oken, ki najbolj jasno daje vedeti, da Microsoft vstopa v novo dobo, v kateri skuša spet slediti sodobnim smernicam oblikovanja in funkcionalnosti. Tako kot prenovljeni aplikaciji za pošto in koledar tudi Edge še nima vseh funkcionalnosti, ki jih je poznal njegov predhodnik, a ima tudi to prednost, da je odvrgel dosti uteži. Predvsem hitrost je tista, ki preseneti, saj je IE največ slabe volje povzročal prav s počasnostjo. Edge je trenutno v najlepši fazi za nezahtevnega uporabnika, saj dela hitro in ga ne obremenjuje preveliko število funkcionalnosti. Zaenkrat nima niti podpore vtičnikom. Tako so začeli vsi moderni brskalniki, a so se nato upočasnili zaradi razvoja, ki je terjal svoj davek.

Ena bolj všečnih funkcionalnosti novega brskalnika je vgrajeni urejevalnik, ki omogoča zajem zaslona in risanje po zajeti sliki. Katerokoli spletno stran lahko slikamo, po sliki rišemo in pišemo in jo pošljemo naprej. Koliko bodo to uporabniki res uporabljali, bomo še videli, navsezadnje smo take rešitve (s)poznali že pred leti.

Novi brskalnik Edge je hiter in omogoča risanje in deljenje zajetih zaslonov.

Novi brskalnik Edge je hiter in omogoča risanje in deljenje zajetih zaslonov.

Cortana

Cortana je Microsoftov odgovor na Siri in Google Now in je zaenkrat na voljo le v angleščini, saj se s Cortano pogovarjamo. Slovenščine seveda ne razume in vprašanje je, kdaj jo bo. Cortano angleško govoreči najdejo poleg gumba Start. Pri nas pa jo nadomesti uporabna iskalna vrstica, ki zna iskati tako po računalniku kot po spletu. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji