Objavljeno: 28.6.2016 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Julij - avgust 2016

Novosti pri tipalih

Pametne zapestnice z množico vgrajenih tipal so le prvi korak v svet pametnih pripomočkov, ki si jih lahko nadenemo ali pa kako drugače prispevajo k temu, da bolj zdravo živimo in bolje vadimo. V bližnji prihodnosti lahko pričakujemo nov val pametnih naprav, ki obljubljajo zanimive, celo fantastične funkcije, a pri tem velja biti previden. Večina novih zamisli prihaja iz krogov mladih zagonskih podjetij, to pa ni prav veliko jamstvo, da bomo z njimi resnično dosegli želeni učinek.

 Withings Body Cardio

Francosko družbo Withings je nedavno za 191 milijonov dolarjev kupila finska korporacija Nokia, kmalu za tem pa prihajajo na trg z novo generacijo pametnih merilnikov. Med njimi izstopa tehtnica Body Cardio, ki poleg teže in utripa meri tudi tako imenovano hitrost vala srčnega utripa (pulse wave velocity, PWV). Ta meritev menda zelo dobro ponazarja zdravje srca in ožilja.

Prehiter PWV namreč pomeni, da imamo težave z ožiljem in s tem tvegamo visok pritisk in druge bolezni, povezane s krvnim pretokom. Tehtnica to lahko meri z vgrajenimi elektrodami, predvsem pa s sposobnostjo meritev zelo majhnih sprememb v teži, ki so posledica pretoka krvi v stopalih. Napravo lahko uporabimo s pametnim telefonom in aplikacijami, združljivimi s standardom Apple Healthkit.  

Withings Body Cardio

Pametna tehtnica.

Kdo: withings.com

Cena: 180 USD; na voljo od julija 2016.

 AIO Smart Sleeve

AIO Smart Sleeve

AIO Smart Sleeve

Avtorji pametnega rokava AIO Smart Sleeve trdijo, da njihov pripomoček omogoča precej natančnejše meritve učinkov dejavnosti na telo, denimo srčnega utripa, saj meritve izvajajo na celotni roki, ne samo na zapestju kot druge pametne zapestnice.

Pametni rokav naj bi poleg meritev ECG meril še vsebnost kisika v krvi, vsebuje pa tudi tipalo za svetlobo UV, termometer, barometer in menda celo kakovost zraka okoli vaditelja. Rokav bo narejen iz visokotehnološke tkanine z odlično prepustnostjo in protibaketrijsko zaščito. Kljub temu najbrž ne bo za vsakogar, saj nekatere moti, če se material oprijemlje kože. Izdelovalec trenutno sprejema prednaročila.

AIO Smart Sleeve

Pametni rokav s tipali.

Kdo: komodotec.com/aio-sleeve/

Cena: Od 100 do 130 USD (odvisno od izvedbe); na voljo od septembra 2016.

 Naked 3D Fitness Tracker

Naked 3D Fitness Tracker

Naked 3D Fitness Tracker

Podjetje Naked labs razvija najbrž enega najbolj futurističnih pripomočkov za ljubitelje fitnesa. Naked 3D Fitness Tracker je na prvi pogled le low-tech kombinacija ogledala in tehtnice, s katerima si ogledujemo napredek pri vadbi. Toda v ogledalu je skrita 3D video kamera Intel RealSense 3D, ki omogoča prostorski zajem predmetov, s pomočjo programske opreme pa izdelavo natičnega 3D modela človeka. K natančnosti pomaga tehtnica, ki je obenem motorizirano vrtljivo podnožje, ob pomoči katerega izdelamo zelo natančen 3D model uporabnikovega telesa.

V podnožje ogledala je vgrajen računalnik PC, ki skrbi za preračunavanje in izdelavo 3D modela, celota pa nato prek vmesnika bluetooth ali Wi-Fi prenese model na mobilno napravo, kjer si lahko prek namenske aplikacije ogledujemo 3D model in si celo ogledamo spremembe videza telesa skozi čas, pač kot učinek vadbe. Podatke lahko združimo z opisom vadbe, zajemom drugih tipal in natančnimi meritvami teže. Razen prek video posnetkov naprave še nihče ni videl v živo, saj je načrtovan prihod na  trg šele naslednje leto. Naprava tudi ne bo prav poceni.

Naked 3D Fitness Tracker

Ogledalo, ki je 3D bralnik telesa za spremljanje uspešnosti vadbe.

Kdo: naked.fit

Cena: 1000 USD (500 USD za prve podpornike); na voljo marca 2017.

 Sensoria Fitness Running System

Sensoria Fitness Running System

Sensoria Fitness Running System

Sensoria ponuja enega najbolj dovršenih kompletov za spremljanje dogajanja med športno vadbo. Na voljo je več kompletov, v največjem pa kupec dobi dva para pametnih nogavic, dve zapestnici za gležnje (anklets) in pametno majico ali nedrček. Z vsemi temi tipali lahko merimo utrip, hitrost dihanja, natančno razdaljo pri posameznem koraku, predvsem pa s pametnimi nogavicami in tipali na gležnjih natančno vidimo, kako se s stopali dotikamo tal pri hoji in teku. Tako si lahko tekač izboljša tehniko, poveča zmogljivost, pa tudi prepreči poškodbe. Posamezne gradnike lahko kupimo tudi posebej, toda celota vseh tipal daje skupaj z aplikacijo največji učinek.

Sensoria Fitness Running System

Komplet tipal za tekače.

Kdo: www.sensoriafitness.com/gear

Cena: 399 USD.

 Thin Ice

Pametni telovnik Thin Ice naj bi omogočal porabo okoli 1000 kalorij na dan, in to na delih telesa, kjer se najteže znebimo odvečne maščobe. Telovnik naj bi ob pomoči posebnih termičnih receptorjev ohlajal dele z rjavim maščobnim tkivom in tako stimuliral porabo nezaželene maščobe. Natančno delovanje točk stimulacije upravljamo z aplikacijo na pametnem telefonu. Avtorji navajajo, da bo za učinek telovnik treba nositi vsaj štiri ure (lahko pod oblačili), a Thin Ice kljub temu ni nadomestek za vadbo. V spletu kroži kar nekaj dvomov o učinkovitosti pametnega oblačila, a to ni preprečilo, da ne bi avtorji v kampanji financiranja pridobili 2,5-krat več sredstev, kot so pričakovali.

Thin Ice

Pametni telovnik za ciljano hujšanje.

Kdo: Thin Ice; goo.gl/G3BJnp.

Cena: 99 USD;  na voljo novembra 2016.

 Soltrackr

Soltrackr

Soltrackr

Za razliko od drugih futurističnih športnih pripomočkov, je Soltrackr precej bolj preprosta in predvidljiva naprava. V obesek za ključe so vgradili merilnik UV žarkov, ki prek bluetooth povezave podatke posreduje mobilni aplikaciji. Tu lahko nastavimo na posameznika nastavljivo mejo, koliko časa smo lahko na soncu, po preteku pa aplikacija sproži alarm. Spremljamo lahko tudi nasvete, kateri zaščitni faktor kreme potrebujemo in koliko vitamina D smo absorbirali s sončenjem.

Soltrackr

Pametni obesek za merjenje UV žarkov.

Kdo: soltrackr.com

Cena: 49 USD.

 Spire

Pametni merilnik Spire pravzaprav ne sodi povsem v kategorijo športnih pripomočkov, a lahko prispeva k boljši kakovosti življenja. Tipalo nosimo za pasom, pripeto na majico ali nedrček, pri čemer zna natančno meriti hitrost dihanja (ali premikanja trebuha) in s tem določi, ali je uporabnik pod stresom ali ne. Aplikacija na mobilnem telefonu spremlja podatke in predvsem vzorce dihanja ter opozori uporabnika na odstopanja. Na željo ponudi tudi napotke za sprostitev in meditacijo. Avtorji navajajo da je izdelek plod 7 let trajajočih raziskav v laboratoriju za tehnike sproščanja na Univerzi Stanford. Najbrž zna marsikdo stres zaznati in ukrepati tudi brez tega pripomočka.

Spire

Merilnik dihanja in stresa.

Kdo: www.spire.io

Cena: 150 USD.

NOVOST
Nadgradnja za Microsoft Band 2

Vsaka nova generacija pametnih zapestnic prinaša nove funkcionalnosti, zlasti nova tipala, s katerimi lahko merimo vedno večje število parametrov pri opravljanju športnih in rekracijskih dejavnosti. Toda še večje možnosti napredka so v programski opremi, tako z novimi zmožnostmi obdelave kot tudi posredovanja podatkov uporabniku.

Microsoft je nedavno objavil pomembno nadgradnjo programske opreme za pametne zapestnice Band 2, ki bo osrečila predvsem privržence visoko intenzivnih intervalnih treningov (High Intensity interval training, HIIT). Zapestnica zna prikazovati delež posameznih intervalov intenzivnosti v realnem času in celo opozarjati uporabnike, kdaj morajo spremeniti intenzivnost vadbe, tako s slikovnim prikazom kot tudi vibracijo zapestnice.

Gre za zamisel, da pri vajah povečamo inezivnost vadbe na 90 % največje stopnje utripa za čas okoli 10 do 20 sekund, nato sledi nekaj minut s srednjo obremenitvijo. Dosedanje pametne in športne ure so znale predvsem opredeliti časovne intervale, niso pa ponudile možnosti analize meritev v realnem času. Na velikem zaslonu zapestnice Band 2 pa lahko neposredno spremljamo, kako učinkovito izvajamo tak režim vadbe. Nova programska oprema zna celo samodejno prilagajati intenzivnost glede na zabeležke iz preteklih vaj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji