Objavljeno: 28.6.2016 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Julij - avgust 2016

Od kavča do ciljne črte

Poletje je tu. Vi pa ždite v dnevni sobi in razmišljate o tem, kako lepo je zunaj, pa se vam ne ljubi premakniti. Ko bi le imeli digitalnega pomočnika, ki bi to naredil namesto vas … Ali pa vsaj takega, ki bi vas vzpodbujal in motiviral.

igati je mogoče na različne načine. Najcenejši je verjetno hoja, takoj za njo pa tek. Ne potrebujete posebne opreme, ni se treba voziti do mesta treninga in pravzaprav je vseeno, kakšno je vreme. Stopite ven in tečete. Kasneje, ko so noge utrujene, pa je prav prijetno v miru doma pogledati, kako hitro ste opravili zadnji tek, kako napredujete, in se primerjati s prijatelji. Za to ne potrebujete posebne opreme, samo navaden pametni telefon.

Ogledali smo si devet programov za spremljanje tekaških podvigov. Namenjeni so najrazličnejšim uporabnikom – od največjih začetnikov, ki v življenju (razen pri športni vzgoji) niso pretekli niti metra, do zagrizenih navdušencev, ki bi radi še malo izboljšali svoj rezultat. Namenoma smo izpustili programe, ki jih izdelujejo izdelovalci tekaških ur, ker tam veljajo druga merila – ne odločate se na podlagi kakovosti programske opreme, temveč po značilnostih naprave.

Še majhen nasvet – vsem novim tekačem priporočamo slušalke. Poceni ali drage, na kabel ali Bluetooth, vseeno je. Med tekom boste lahko poslušali glasbo, podcaste ali avdio knjige, tekaški programi pa vam bodo tu in tam postregli s kakšnim zanimivim podatkom.

• • •

Pa začnimo pri programu za popolne začetnike. 5K Runner (Fitness22) je program za vse, ki sedijo na kavču in razmišljajo o tem, kako lepo bi se bilo odpraviti v naravo in malo tekati. A kaj, ko je to tako naporno! Mnogokrat samo zato, ker ne vemo, kako se teka pravilno lotiti, in se zato preveč zaženemo v vadbo. Potem pa so noge utrujene, glava razočarana in telo raje še naprej počiva na kavču.

5K Runner obljublja, da vas bo spravil od ničle do pretečene petkilometrske proge v osmih tednih. Vgrajen ima enostaven program vadbe, za katerega potrebujete le trikrat pol ure na teden. Treningi so intervalni, tako da na začetku ne boste tekli več kot minuto ali dve skupaj, potem boste pa nekaj minut hodili in si s tem odpočili. Program vam bo dajal sprotna navodila, vam povedal, kdaj ste na polovici teka, in vas občasno vzpodbujal. Spotoma lahko, da vam ne bo dolgčas, poslušate še glasbo.

5K Runner – enostavna vadba in enostaven vmesnik

5K Runner – enostavna vadba in enostaven vmesnik

Program na spodnjem delu zaslona prikazuje reklame, kar lahko odpravite z enkratnim plačilom dobrega evra. Ker pa so reklame povsem nemoteče, boste prav tako dobro shajali tudi s prosto različico.

Naša ocena: dober program, ki ustrezno opravlja svojo omejeno vlogo. Všeč nam je tudi, da ga lahko uporabljamo brez izdelave uporabniškega profila v spletu. Uvodno vprašanje, ali se boste prijavili z računom Facebook ali z e-poštnim naslovom, lahko namreč brez škode preskočite.

Povsem na drugi strani širokega razpona tekaških programov je Adidas train&run (Adidas). Tega nikakor ne bi mogli priporočiti začetnikom; še občasnim tekačem ne. Je pa nadvse koristen pripomoček za vse, ki se s tekom ukvarjajo bolj resno.

Pregled opravljenih treningov v Adidas train&run. Barve predstavljajo tempo intervala.

Pregled opravljenih treningov v Adidas train&run. Barve predstavljajo tempo intervala.

Program se najbolj posveča vadbi. Na voljo vam je več kot 100 treningov teka, splošne pripravljenosti, moči in gibljivosti. Treningi so zelo prilagodljivi – nastavite željeno razdaljo, stopnjo vadbe, želeni ciljni čas ali tempo in program bo izdelal intervalni trening prav za vas. Prav tu pa se pokaže tudi največja omejitev programa – ne moremo ga prilagoditi za največje začetnike. Najpočasnejši tempo pri treningu na pet kilometrov je, recimo, 6 minut na kilometer, kar bo za marsikoga prehitro. (Če se s tekom še ne ukvarjate, vam je verjetno tu postalo jasno, da smo tekači čudne živali, ki se ne pogovarjajo o kilometrih na uro, temveč o minutah na kilometer.)

Treningi so odlično zvočno vodeni. V slušalkah slišimo navodila, ko je treba spremeniti tempo; pri daljših intervalih nas zna program opozoriti, ko pridemo na polovico, pa še občasno nas vzpodbuja (kar je na srečo mogoče ugasniti).

Če se prvič lotevate intervalnega treninga, vam bo koristil tudi »assessment workout«. V tem 12-minutnem teku vam program narekuje vedno hitrejši tempo (a po vaši oceni – navodila so vrste »zdaj pa tecite s polovico polne moči«), potem pa iz tega izračuna hitrosti, ki bodo primerne za vaš trening.

Seveda v programu najdemo tudi vse, kar imajo drugi: spremljanje prijateljev, nastavljanje tedenskih ciljev, pregled opravljenih tekov in podobno. Spremljate lahko tudi obrabljenost tekaških copat, nastavite glas, ki vas bo vodil (ob programu dobite govorna navodila, ki so jih posneli znani športniki), si ogledate Adidasov blog in še in še. Povežete ga lahko tudi z drugimi platformami, kot sta MyFitnessPal in Strava.

Omejeni ste le pri dodatnih senzorjih (merilnikih srčnega utripa in podobnem), saj program podpira le Adidasove naprave Fit Smart, Bluetooth Smart in Bluetooth Smart Stride.

Gre za odličen program za zahtevne tekače, ki mu lahko očitamo le omejeno podporo merilcev srčnega utripa in občasno počasnost delovanja. Spremlja ga tudi lepo izdelano spletišče, na katerem imamo na voljo dodatne zmožnosti analize tekov, iskanje prijateljev, sodelovanje pri izzivih in podobno. Cenimo tudi to, da je na voljo za Windows Phone.

RAZVEDRILO
Da med tekom ni dolgčas

Velik problem marsikaterega tekača je dooooolgčas. Za tek pač gre toliko in toliko ur in če ne veš, kaj bi med tekom počel, ti prav zares postane dolgčas. Nekateri poslušajo glasbo, drugi zvočne knjige, tretji (recimo jaz) podcaste, nekateri pa imajo najraje, da jih preganjajo zombiji.

Zombies, Run! (zombiesrungame.com) je igrica, ki vam pomaga pri teku. S tekom rešujete misije, na njih pobirate predmete in jih kasneje (če hočete) uporabite za izboljšanje svojega oporišča. V bistvu gre za enostavno zgodbo, v kateri predstavljate kurirja (»Runner Five«), ki teka naokoli in pomaga zadnjim preživelim v oporišču Abel, spotoma pa izveste še več o tem, zakaj so svet sploh preplavili zombiji. Igrica je nadvse priljubljena, tako da smo pred kratkim dobili že peto sezono misij.

Vgrajeni so tudi programi vadbe za 5 do 42 km, tako da lahko združite prijetno s koristnim. V plačljivi različici (3,19 EUR na mesec/21,99 EUR na leto) pa dobite še celo množico poslastic – od intervalnih treningov do misij »air drop«, kjer si izberete točko na zemljevidu v vaši okolici, potem pa morate priteči do nje pred zombiji in pobrati zaloge, ki jih je izpustilo letalo.

Če med tekom poslušate glasbo, se utegnete kmalu naveličati vedno ene in iste »playliste«. Ko boste že nekaj časa tekli, pa boste ugotovili, da vam ne ustreza prav vsaka glasba, in boste začeli iskati tako, ki bo imela podoben ritem kot vaši koraki. Oba problema poskuša rešiti RockMyRun (www.rockmyrun.com). Ponujal naj bi »več kot 1000« glasbenih seznamov, ki so označeni z ritmom (bpm). Izberemo si lahko takega, ki ustreza našemu tempu, določimo še slog glasbe in program bo pretočno predvajal glasbo. (Da, dobro je imeti ustrezno »velik« podatkovni paket.)

Program zna tudi spreminjati hitrost glasbe in jo prilagajati ritmu vaših korakov. Z drugimi besedami – če upočasnite v hojo, se bo upočasnila tudi glasba, in če pospešite v sprint, bo postala glasba noro hitra.

Sliši se zanimivo, rezultat je pa bolj tako-tako. V prosti različici je na voljo bolj malo glasbe in še ta je bolj tipa tumpa-tumpa-tehno kot rock (kar bi nekako pričakovali zaradi imena aplikacije). Za več izbire bo treba seči v žep in plačati 4,99 EUR na mesec ali 35,99 EUR na leto. Tudi prilagajanje tempu ne deluje vedno najbolje (je pa zanimivo in se ga splača preizkusiti). Še najbolj zoprno pa je, da je program zelo počasen in rabi dolgo, da se požene. Kljub temu ga boste morda želeli preizkusiti, saj je zanimiv in – vsaj na začetku – brezplačen.

Pri nas priljubljeni športni sledilnik Endomondo (Endomondo.com) je lani kupil prodajalec športne opreme UnderArmour, kar se programu na srečo ne pozna kaj dosti – razen izbire »Shop gear« na glavnem menuju, ki nas odpelje v spletno trgovino. Endomondo je namenjen spremljanju vseh športnih dejavnosti in je uporaben sopotnik tudi na sprehodih, kolesarjenju itd.

Endomondo se spozna na najrazličnejše športe.

Endomondo se spozna na najrazličnejše športe.

Glavni poudarek Endomonda je na povezovanju in sodelovanju. Povežete se s prijatelji, ki vas nato lahko vzpodbujajo med tekom, si zastavite kratkoročni cilj (»Commitment«) ali sodelujete pri izzivih. Ti sežejo od majhnih, krajevnih (lahko si jih zastavite tudi v svoji tekaški skupini), do globalnih. Letos tako teče »You vs. Year« (vi proti letu), v katerem morate v letu 2016 preteči vsaj 1000 kilometrov, to vas pripelje na žrebanje za tekaško opremo Under Armour. Temu izzivu se je letos pridružilo 619.302 tekačev in tekačic (ko berete ta članek, je številka zagotovo že višja) ter preteklo več kot 50 milijonov kilometrov.

Endomondo zna poiskati tekaške poti v vaši bližini in vam bo, ker ima v Sloveniji kar nekaj uporabnikov, tudi pri nas lahko dal kakšno idejo za tekaške podvige. Še bolj pa ta možnost pride prav pri potepanju v tujini, kjer ne poznamo krajevnih stez in poti. Pri tem pomaga tudi dobro organizirano spletišče, na katerem je iskanje poti še lažje kot na telefonu.

Povežemo ga lahko z najrazličnejšimi merilniki srčnega utripa, ki lahko podpirajo standarda ANT+ ali Bluetooth LE. Pomeniti se zna tudi s pametnimi urami Android Wear, Pebble in Samsung Gear. Poveže se lahko s platformama Google Fit in MyFitnessPal. Skratka, pri povezovanju vas ne bo razočaral.

Na voljo je tudi nekaj vadb teka, ki so delno prilagodljive (program zastavi nekaj osnovnih vprašanj o tem, koliko tečete in kako hitro, potem pa predlaga nekaj treningov) a na voljo le v plačljivi različici. Za to boste plačali šest evrov na mesec (ali 27 na leto), poleg treningov pa boste s tem deležni še boljšega prilagajanja informacij o pretečeni poti, ki jih program sporoča med tekom. Seveda plačljiva različica deluje brez reklam.

Tudi Endomondo je poleg različice za Android in iPhone na voljo tudi za Windows Phone.

Tekaško aplikacijo premore še en športni velikan. Nike+ Running (Nike) po funkcionalnosti Adidasovega programa niti približno ne dosega, a zato izstopa s svojo enostavnostjo. Poženete, kliknete »Begin run« in se odpravite na pot. Prikazanih informacij je dovolj malo, da lahko na telefon poškilite tudi med tekom, ista enostavnost in čistost pa je uporabljena tudi v vseh drugih delih vmesnika. Pravzaprav je program včasih kar malo preveč poenostavljen – tako, recimo,  nisem našel možnosti dodajanja novih tekaških čevljev, samo izbiro za upokojitev starih. (Internet je seveda pomagal – odpravite se morate na ogled konkretne dejavnosti, tam izbrati »tag a shoe« in dodati nove čevlje.)

Nike+ odlikuje izredno čist vmesnik in odsotnost reklam.

Nike+ odlikuje izredno čist vmesnik in odsotnost reklam.

Nike+ vsebuje vso klasično »šaro« tekaških programov – spremljanje udejstvovanja prijateljev, sodelovanje pri izzivih in podobno. Ker pa pri nas nima veliko uporabnikov, bo uporabnejši za vse, ki bi radi tekali in jih ne zanima ubadanje z internetno družabnostjo.

Ena boljših plati Nike+ Running so dobri tekaški treningi, na voljo že v prosti različici. (Plačljive pravzaprav sploh ni – Nike vam bo namesto aplikacije raje prodal superge ali merilnik utripa.) Za vsako od klasičnih razdalj (od 5 do 42 km) je na voljo nekaj intervalnih treningov, ki so na splošno malce manj naporni od Adidasovih. So pa treningi zelo neprilagodljivi – izvedete jih lahko le na datume, ki jih je predvidel program. Tudi glasovnega vodenja ni – pred tekom si morate ogledati načrt teka in si ga zapomniti. Drugi programi vas med vadbo vodijo z glasovnimi sporočili.

Nike+ Running zamerimo slabo povezovanje z merilniki srčnega utripa. Podprti so le merilniki Bluetooth LE in še ti samo na iPhonu. Slabo je rešen tudi spletni vmesnik, v katerem nekatere funkcije (denimo pregled izbrane vadbe) sploh niso podprte.

Še en program podjetja UnderArmour smo si ogledali. Run with Map My Run (MapMyFitness) je še en iz množice programov tega izdelovalca (spremljanje teka, telovadbe, kolesarjenja, sprehajanja psa …), ki jih UnderArmour kupil lani. Gre za namenski tekaški program, ki pokriva vse običajne zmožnosti – spremljanje teka, sodelovanje s prijatelji, zastavljanje kratkoročnih ciljev, sodelovanje pri izzivih … Ni pa videti, da bi imel program pri nas kaj dosti uporabnikov.

Iskanje tekaških poti v bližini v programu Run with Map My Run

Iskanje tekaških poti v bližini v programu Run with Map My Run

Kot samostojen tekaški program se Map My Run odlično obnese. Povezati se zna z najrazličnejšimi merilniki utripa, od naprav podjetja UnderArmour do merilcev ANT+ in Bluetooth LE. Spremljate lahko obrabo tekaških čevljev. Zapisujete si lahko, kaj ste pojedli. Predvsem pa Map My Run blesti pri iskanju in izdelavi tekaških poti.

Poti (teh v tujini najde res veliko, pri nas pa ne ravno dosti) lahko filtrirate po dolžini. Telefonska aplikacija zna iskati le poti v bližini, v spletu pa si lahko izberete katerokoli točko na zemlji, poiščete zanimive poti v njeni dolžini in si jih pošljete v telefon. Še bolj zanimiv pa je čarovnik »Route Genius«, ki zna samodejno pripraviti pot želene dolžine. Na voljo je žal le v plačljivi različici, a ga lahko preizkusite (in si rezultat tudi pošljete v telefon) na naslovu www.mapmyrun.com/maps/auto_route/.

Poleg čarovnika za izdelavo poti plačljiva različica (imenujejo jo MVP) prinaša še prilagojene programe vadbe, zvočna navodila med treningi, spremljanje teka »v živo« (prijatelji lahko med tekom opazujejo, kako napredujete), analizo srčnega utripa in še nekaj malenkosti. Različica MVP stane 4,46 EUR na mesec ali 21, 87 EUR na leto, če se vam zdi to preveč, pa si lahko privoščite različico »Plus«, v kateri za enkratni znesek 3,31 evra dobite možnost nadzora predvajanja glasbe in fotografiranja v aplikaciji.

Dobra plat programa Map My Run je tudi povezljivost. Uporabite lahko najrazličnejše merilnike utripa – od naprav UnderArmour do raznih merilnikov Bluetooth LE in ANT+. Še več možnosti pa ponudi pri povezovanju z drugimi platformami. Povežete ga lahko praktično z vsemi spletišči izdelovalcev tekaških ur (Polar, Garmin, TomTom …), spremljevalci splošne pripravljenosti (MyFitnessPal, fitbit, fitbug …) in še in še. Prav res je seznam predolg, da bi ga objavili v reviji.

Med množico programov, ki imajo vgrajene vse potrebne funkcije, a po ničemer ne izstopajo, najdemo tudi v Sloveniji dokaj priljubljeni Runkeeper – GPS Track Run Walk (FitnessKeeper). Ima čisto prijeten pregled trenutnega teka in pretečenih aktivnosti, dovolj dobro rešeno spremljanje prijateljev, zastavljanje ciljev in sodelovanje pri izzivih – vse skupaj povezano s prijetno spletno aplikacijo – a v ničemer ne izstopa v primerjavi z, denimo, Endomondom. Kljub temu si ga oglejte, saj gre za prijeten program, ki vam bo morda čisto všeč.

Ogled opravljenega teka v programu Runkeeper

Ogled opravljenega teka v programu Runkeeper

Med tekom lahko program prikazuje pot, po kateri nameravate teči, a to pot si morate vnaprej pripraviti na podpornem spletišču. Tam najdete tudi iskalnik po poteh drugih tekačev, ki je sicer rahlo neroden, a dovolj uporaben, da boste z njim našli primerno dolgo pot v krajih, ki jih ne poznate (ali pa morda tudi v domači okolici).

Lepo je, da ima prosta različica popolnoma nastavljivo količino zvočnih informacij, ki jih objavlja med tekom (hitrost, razdaljo, čas zadnjega kilometra, povprečni tempo …). Pravzaprav plačljiva različica – Runkeeper Go, – ki vas bo stala 7,25 EUR na mesec ali 29,01 EUR na leto, ne prinaša veliko, saj so vse osnovne funkcije že lepo podprte v prostem programu. Z doplačilom boste dobili dodatne treninge (v osnovnem Runkeeperju najdete le nekaj vzorčnih, denimo začetniški trening za 5 km), pa prav vam prilagojene treninge, izboljšana poročila, s katerimi lažje spremljate svoj napredek, primerjavo tekov (po isti progi) in sledenje tekom v živo.

Runkeeper na androidih podpira le merilnike Bluetooth LE, na iPhonu pa tudi ANT+. Povežete ga lahko s celo množico dodatnih programov – celoten seznam, ki je bistveno predolg za objavo v reviji, najdete na runkeeper.com/apps.

Runtastic Running&Fitness (Runtastic) je v prosti različici zelo enostaven program. Spremljati zna teke, skrbi za družabne stike, in to je približno vse. Cenimo, da je na voljo tudi za Windows Phone, da je enostaven in da lahko popolnoma prilagajamo zvočne informacije med tekom, potem pa se dobre besede končajo.

Za iskanje poti s programom Runtastic potrebujemo različico PRO

Za iskanje poti s programom Runtastic potrebujemo različico PRO

V prosti različici imamo skrajno omejen prikaz podatkov med tekom – še tempa si ne moremo ogledati. Izlet v nastavitve pokaže, da potrebujemo za tako malenkost različico PRO (enkratni nakup, 4,99 EUR). Tudi prikaz opravljenih tekov je neroden, namesto grafikonov hitrosti, utripa … vidimo le prikaz z barvno skalo. Statistika je le osnovna.

Bistveno bolje se obnese različica PRO (4,99 EUR, enkratni nakup), ki prinaša približno vse, kar v drugih programih plačujemo na mesec – intervalni trening, delo s potmi (tudi iskanje že znanih), polno nastavljivost funkcij, nastavljanje con srčnega utripa, sledenje tekom v živo in verjetno še kaj. Skratka, za ne prevelik znesek se neuporabna prosta različici prelevi v odličen tekaški program.

Kljub temu vam bodo poskušali izvleči iz žepa še evro ali dva. Ali deset. Programi vadbe, denimo, stanejo od 15 do 20 evrov kos. Program pozna možnost »Story running«, pri kateri tečete ob poslušanju motivacijskih zgodb, a vsaka stane en evro. Oboje je zastonj v različici Premium, ki pa sama stane zasoljenih 9,99 EUR na mesec oziroma 59,99 EUR na leto, poleg omenjenega pa prinaša še dostop do dnevnih nasvetov, tedenskih pregledov aktivnosti in nastavljanja ciljev.

Runkeeper se dobro razume z merilniki utripa ANT+ in Bluetooth LE, povežemo pa ga lahko tudi s pametnimi urami Pebble in Sony.

ANT+
Pridna mravljica meri utrip

V članku smo nekajkrat omenili tehnologijo ANT+, za katero morda še niste slišali. Gre za tehnologijo povezovanja naprav (»Advanced and Adaptive Network Technology«), ki deluje na frekvenčnem območju 2,4 GHz, tako kot WiFi in Bluetooth. Namenjena je povezovanju naprav z majhno porabo – torej naprav, ki morajo dolgo delovati na eno gumbasto baterijo – in je široko uporabljana v svetu športnih merilnikov. ANT+ uporabljajo skoraj vsi izdelovalci športnih ur in senzorjev, naprave te vrste pa merijo srčni utrip, frekvenco teka ali vrtenja pedalov (kadenco), moč pritiska na pedala in še in še.

Merilnike ANT+ lahko uporabimo tudi na telefonih Android in iOS. Na Androidu je ANT+ podprt v večini sodobnih telefonov. Seznam podprtih naprav najdete na www.thisisant.com/directory/, zavedajte pa se, da ni popoln. Med preizkušanjem smo na primer ugotovili, da telefon OnePlus X, ki ga ni na seznamu, ANT+ čisto dobro podpira.

Za delovanje mora imeti androidni telefon naložena programa ANT Radio Service in ANT+ Plugins Service, ki ju dobite v trgovini Google Play. Še enostavneje je, če naložite program ANT Tester. Ta bo preveril, ali vaš telefon podpira ANT, in bo pokazal, katere programe morate še naložiti.

iPhone tehnologije ANT+ ne podpira. Nekateri tekaški programi podpirajo strojni dodatek Wahoo (eu.wahoofitness.com/devices/wahoo-key-16.html), majhen zunanji sprejemnik, ki ga vtaknemo v telefon. Žal pa sprejemnik ni na voljo v različici s konektorjem lightning, zato je bolj ali manj neuporaben za sodobne iPhone – poleg Wahooja bi v telefon morali vtakniti še prilagojevalnik iz 30-nožičnega vmesnika na lightning. Bolje je, če si poiščete kak poceni merilnik s tehnologijo Bluetooth LE.

Sports Tracker Running Cycling (Amer Sports Digital) je, kot pove že ime, namenjen spremljanju teka in kolesarjenja. Program ne poskuša biti popoln na vseh področjih in ne ponuja treningov, postavljanja ciljev in udeleževanja na izzivih. Namenjen je le spremljanju opravljenih tekov/voženj in povezovanju s prijatelji, in to počne enostavno in elegantno. Na voljo je tudi za Windows Phone, kjer se s svojim črnim videzom lepo ujame s sistemskim oblikovanjem.

Ogled opravljenega teka v programu Sports Tracker.

Ogled opravljenega teka v programu Sports Tracker.

Med tekom imamo dostop do vseh podatkov, ki vas utegnejo zanimati. Razdeljeni so kar na pet zaslonov. So pa zato podatki o opravljenih tekih bolj minimalistični in zgoščeni na nekaj številk. Tudi na podpornem spletišču si kaj več od osnovne statistike ne moremo ogledati. Za kaj več bo treba poseči v denarnico.

Če vam minimalizem ne ustreza, vas bo različica Premium stala 3,59 EUR na mesec ali 24,99 EUR na leto. Za ta denar dobite boljšo statistiko, primerjavo več tekov na isti progi, uvoz poti, ki so jih opravili drugi (poiščete jih v podporne spletišču), tek proti navideznem partnerju, prilaganje prikaza na zaslonu in boljše podatke o višini, če je v telefon vgrajen barometrični senzor.

Od merilnikov utripa program podpira le napravo istega izdelovalca.

Sklenimo test s še z enim odličnim programom. Strava Running and Cycling GPS (Strava) je namenjen tekačem in kolesarjem, menda pa ga imajo še posebej radi triatlonci. Kar nekaj uporabnikov ima tudi pri nas.

Prikaz podatkov med tekom v programu Strava Runnin and Cycling

Prikaz podatkov med tekom v programu Strava Runnin and Cycling

Čisti uporabniški vmesnik med tekom prikazuje le najzanimivejše podatke. Tudi pregled aktivnosti je zasnovan zelo čisto in pregledno. Spremljamo lahko udejstvovanje prijateljev, si postavljamo cilje in sodelujemo pri izzivih, posebnost Strave pa je močna osredotočenost na »segmente«. To so deli poti (navadno ravnine ali klanci), na katerih lahko primerjamo svojo hitrost z drugimi tekači.

V osnovni različici je tudi pregled segmentov enostaven, v plačljivi pa dobimo možnost živega spremljanja, v kateri telefon že med potjo prikazuje podatke o segmentu, na katerem smo, in našo primerjavo z drugimi tekači/kolesarji. Vizualni način je sicer namenjen bolj slednjim, ki imajo lahko telefon pritrjen na krmilo, tekači pa se bomo zanašali bolj na zvočne informacije, ki jih aplikacija tudi lahko posreduje.

V plačljivi različici, ki stane 5,49 EUR na mesec ali 54,99 EUR na leto, dobimo poleg tega še možnost spremljanja teka v živo, izboljšano analizo tekov in prilagojene treninge.

Strava podpira merilnike utripa Bluetooth LE in ANT+. Dodajanje je nerodno (in smo ga kar nekaj časa iskali). Aplikacijo morate pripraviti na začetek aktivnosti, nato pa klikniti ikono na nastavitve in v nastavitvenem zaslonu izbrati »Sensors«. Spotoma si na istem mestu vključite še merjenje frekvence korakov (kadence), za kar ne potrebujete posebnega senzorja, ker to nalogo opravlja kar merilnik pospeška v telefonu.

Na pot!

Kateri program torej izbrati? Pravzaprav je vseeno. Izberite enega, ki ustreza vašim trenutnim potrebam, če se boste kdaj v prihodnosti premislili, pa ga zamenjajte.

Predvsem pa se zavedajte, da je poleti dehidracija velik sovražnik tekačev. Tecite zjutraj ali zvečer in spijte dovolj tekočine!

Tabela z rezultati [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji