Objavljeno: 18.11.2005 17:45 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor April 2004

Novinec iz Teksasa

Dell je s svojim ročnim računalnikom Axim X5 poskrbel za precejšnje razburjenje med kupci in tekmeci, saj je bila dobro opremljena naprava na voljo po sorazmerno nizki ceni. Podobno želijo doseči z novim Aximom X3.

Eden od očitkov Aximu X5 so bile mere: računalnik je namreč sodil med robustnejše, zaradi svoje debeline pa je zahteval kar velik žep. Novi Axim X3 težavo odpravlja: je sorazmerno majhen (117 × 77 × 15 mm) in lahek (140 g) ročni računalnik. Tudi oblikovno se od predhodnika precej razlikuje. Je nekoliko manj zaobljen, ob straneh pa tudi nima gumijaste prevleke, zaradi katere je X5 kljub debelosti lepo sedel v dlan.

Opremljen je spodobno: Intelov procesor XScale s taktom 400 MHz sodi med najzmogljivejše procesorje za ročne računalnike, 64 MB pomnilnik pa bo zadostoval za večino programske opreme, ki jo namesti povprečen uporabnik. Operacijski sistem ima na voljo kar 64 MB pomnilnik ROM, torej je za nadgradnje na bodoče (verjetno pomnilniško zahtevnejše) različice operacijskega sistema dovolj prostora.

Zaslon je pri večini računalnikov z operacijskim sistemom PocketPC enak: 3,5-palčni z ločljivostjo 240 × 320 pik. Osvetljen je od zadaj, zato omogoča udobno gledanje tudi v nekoliko slabših svetlobnih razmerah, kot je, denimo, neposredna sončna svetloba. V kompletu z ročnim računalnikom dobimo tudi priklopno postajo, ki jo z namiznim računalnikom povežemo prek vmesnika USB. Poleg ležišča za ročni računalnik rabi postaja tudi kot polnilec dodatnega akumulatorja.

Dellov Axim X3i omogoča tudi povezovanje v brezžična omrežja, kar je bila ena izmed slabosti Axima X5. Vgrajena sta vmesnika bluetooth in WLAN, malo pa moti to, da programska oprema s podporo vmesniku bluetooth v računalnik ni bila nameščena. Antena za oba vmesnika je zunanja in iz ohišja štrli za slab centimeter. Ker je nekaterim izdelovalcem v podobno velike naprave uspelo vgraditi tudi notranjo anteno, bi se lahko malo bolj potrudili tudi Dellovi razvijalci. Za razširitev zmogljivosti je na voljo razširitveno mesto SD, v katerega lahko poleg pomnilniških kartic SD in MMC namestimo tudi kartice SDIO, s katerimi ročni računalnik nadgradimo in mu dodamo nove zmožnosti. Za povezovanje z napravami, ki nimajo vmesnika bluetooth, pa je že vgrajen tudi infrardeči vmesnik.

Novi Dell je na voljo tudi v šibkejših različicah. X3 Performance se sicer ponaša z istim procesorjem in pomnilnikom, nima pa vmesnikov bluetooth in WLAN. X3 Standard je opremljen s 300-megaherčnim procesorjem, na voljo pa je tudi s pol manjšim pomnilnikom RAM in ROM, torej ima vsakega po 32 MB.

Družina ročnih računalnikov Axim X3 sodi med boljše v spodnjem cenovnem razredu, pri čemer se najzmogljivejši model brez težav primerja tudi z nekaterimi dražjimi tekmeci.

Dell Axim X3i

Kaj: Ročni računalnik z operacijskim sistemom MS Pocket PC 2003.

Izdeluje: Dell, www.dell.com.

Prodaja: Alldea, www.alldea.si, (080) 18 88; FMC, www.fmc.si, (01) 520 59 00.

Cena: 99.000 tolarjev (X3 Performance: 89.544 tolarjev, X3 Standard: 69.888 tolarjev)

Za: Mere, vmesnik WLAN.

Proti: Zunanja antena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji