Objavljeno: 30.3.2005 13:58 | Monitor December 2004

Novice odprte scene: december 2004

SuSE Linux Professional 9.2

Novell je objavil novo različice Suse Linuxa za osebno rabo. Prinaša številne novosti, zlati na področju podpore mobilnim računalnikom. SuSE Linux Professional 9.2 temelji na jedru 2.6, grafičnih vmesnikih KDE 3.3 in Gnome 2.6, ima boljšo podporo brezžičnim vmesnikom wi-fi in bluetooth. Uporabnike prenosnikov bo še posebej zanimala popolna podpora vmesniku ACPI, ki omogoča nadzor porabe energije, pa tudi take funkcije, kot je prehod v čakanje in hibernacija računalnika.

Novi Linux vsebuje tudi nove različice uporabniških programov, kot so OpenOffice.org 1.1.3, Novellov odjemalec za elektronsko pošto Evolution 2.0, brskalnik Firefox, grafični program GIMP 2 in novo orodje za pripravo spletnih strani Nvu. Skupaj je na CDjih več kot 3500 programov, med katerimi so nekateri komercialni, na primer preglednica PlanMaker in video urejevalnik MainActor 5. Novell bo hkrati izdal različice za 32- in 64-bitne procesorje, paket pa stane v ZDA 90 dolarjev.

www.novell.com

www.suse.com

PowerCinema tudi za Linux

Podjetje CyberLink je izdelalo programski paket za predvajanje večpredstavnih datotek PowerCinema za računalnike z operacijskim sistemom Linux. PowerCinema je eden izmed programov za tako imenovane Home Theatre PC računalnike (HTPC), ki omogoča predvajanje video posnetkov, glasbe in digitalnih fotografij. Program ima uporabniški vmesnik s 3D videzom in podporo vmesniku OpenGL, spominja pa na enakega v različici za okolje Windows. Predvajati zna plošče DVD in CD posnetke MPEG-2, MPEG-1, WMV, MP3, WMA, WAV, JPG in GIF, podpira pa tudi video kartice s tv izhodom in prostorski zvok prek vmesnikom S/PDIF. Program bo sprva na voljo predvsem z nekaterimi novimi računalniki, ki imajo prednameščeni Linux.

www.gocyberlink.com

OpenOffice.org tudi v paketu

Podjetje Agenda Open Systems je pripravilo paket s slovensko različico programa OpenOffice.org 1.1, ki je namenjen maloprodaji. V paketu kupci poleg samega programa OpenOffice.org dobijo tudi uporabniški priročnik, telefonsko in elektronsko podporo, bon za izobraževanje ter dostop do najnovejših stabilnih različic programa. S tem korakom želijo program približati širši množici uporabnikov, ki jih zanima več kot zgolj samo koda programa. Program stane 15.600 tolarjev, za zdaj pa je na voljo prek naročila neposredno izdelovalcu.

www.agenda.si

BBC ponuja odprtkodno video tehnologijo

Angleški televizijski velikan BBC je na nedavnem sejmu LinuxWorld v Londonu predstavil novo video tehnologijo in pripadajoče algoritme za stiskanje, ki jih bodo ponudili v obliki odprte kode. Kodek z imenom Dirac še razvijajo, ko bo končan, pa naj bi bil vsaj enako kakovosten kakor najsodobnejši algoritmi komercialnih ponudnikov, kot so podsistemi Windows Media in MPEG-4. Za razliko od drugih algoritmov bo Dirac splošnonamenski, kar pomeni, da bo primeren za navadno in pretočno predvajanje in druge posebne namene.

www.bbc.co.uk/rd/projects/dirac/overview.shtml

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji