Objavljeno: 5.11.2007 14:13 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Oktober 2007

Novi mlinčki za računalnik

Intel je pred časom poskrbel za mini revolucijo, ko je predstavil prve procesorje z arhitekturo Core, ki so nadomestili nekonkurenčne Pentiume 4. Nova zasnova se, kot kaže, tudi na dolgi rok odlično obnese, saj jo Intelovi inženirji le po malem pilijo in konkurentom že povzročajo sive lase.

Najnovejši predstavniki Intelove družine Core 2 v primerjavi s predhodniki sicer ne ponujajo kakih večjih novosti: razlika je v hitrosti sistemskega vodila, saj novinci podpirajo vodilo s taktom 1333 MHz, sicer pa so jedra procesorjev ostala enaka. Intel je predstavil štiri nove modele: E6550, E6750 in E6850 so dvojedrniki, medtem ko je QX6850 nov paradni štirijedrni model. Slednji deluje pri taktu 3 GHz in je tako najhitrejši Intelov štirijedrni procesor doslej, "pohvali" pa se lahko tudi s precejšnjo porabo, saj za delovanje potrebuje kar 130 W. Za zmogljivejše procesorje bo tako Intel moral spremeniti tehnologijo izdelave, ki bo zmanjšala porabo energije. To naj bi se zgodilo že pred koncem leta, ko bodo na voljo prvi procesorji s 45-nanometrskim jedrom.

Skoraj hkrati kot nove procesorje je Intel predstavil tudi nov sistemski nabor, ki naj bi nadomestil že nekoliko ostarele nabore družin i965 in i975, predvsem na osnovnih ploščah višjega cenovnega razreda. Nabori Bearlake, kot je bilo njihovo razvojno ime, podpirajo precej novosti in so že pripravljeni tudi za naslednji rod Intelovih procesorjev. Zaenkrat sta na voljo dva nabora iz družine: P35 je namenjen zahtevnejšim uporabnikom, G33 pa je nekoliko manj zmogljiv, a zato ponuja integriran grafični procesor. V kratkem naj bi sledila še G35, ki bo ponujal enako grafično jedro kot G33, a bo imel zato nekaj dodatnih zmožnosti, in X38, najzmogljivejši nabor družine, ki bo med drugim podpiral tudi drugi različico vodila PCI Express. Intel z novimi nabori uradno opušča podporo procesorjem Pentium 4 - novi nabori so namenjeni le procesorjem Core 2 in novejšim Celeronom, medtem ko bodo Pentiumi 4 na novih ploščah delovali le, če bo za to poskrbel izdelovalec plošče.

P35 se lahko pohvali s podporo pomnilniku DDR3 (še vedno podpira tudi danes običajni DDR2) in seveda s podporo 1,33-gigaherčnemu sistemskemu vodilu. Nov je tudi južni most ICH9, ki podpira šest priključkov SATA II z NCQ, vmesnik eSATA in priklop do štirih diskov na en priključek SATA.

Preizkusili smo dva procesorja iz nove Intelove ponudbe: Core 2 Duo E6750 in Core 2 Extreme QX6850. Preizkusili smo ju v navezi z osnovno ploščo Gigabyte P35T-DQ6. Ob bok smo jima postavili dva predhodna modela: QX6700 in Core 2 Duo E6700, ki smo ju preizkusili lani decembra. Rezultati meritev so zbrani v tabeli.

Rezultati meritev hitrosti procesorjev

Je nadgradnja občutna? Ni. Nekoliko višji takt delovanja vodila pač ne more prinesti vidno hitrejšega delovanja računalnika. Nadgradnja starih procesorjev Core 2 z novimi zato ni smiselna. Če pa ravno kupujemo nov računalnik, je izbira za nove procesorje precej lažja. Prejšnji rod Core 2 bodo novinci v trgovinah izpodrinili v kratkem, ponujajo pa malo višjo zmogljivost za isto oz. v nekaterih primerih celo nižjo ceno.

Intel je z družino Core 2 AMDju pošteno zagrenil življenje in slednji že kakšno leto ni našel odgovora nanjo. Oba procesorska velikana naj bi se sicer spet resneje spopadla proti koncu leta, ko bosta predstavila nov rod procesorjev, do takrat pa so za zahtevnejše uporabnike tule preizkušeni Intelovi novinci verjetno najboljša izbira ob nakupu.

Intel Core 2 Duo E6750

Izdeluje: Intel, www.intel.com.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si, Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 210 EUR.

Za: Hitrejše sistemsko vodilo.

Proti: Le majhna pohitritev v primerjavi s prejšnjim rodom procesorjev.

Intel Core 2 Extreme QX6850

Izdeluje: Intel, www.intel.com.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si, Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 1000 EUR.

Za: Hitrejše sistemsko vodilo, trenutno najzmogljivejši x86 procesor na trgu.

Proti: Cena, le majhna pohitritev v primerjavi s prejšnjim rodom procesorjev.

Gigabyte P35T-DQ6

Kaj: Osnovna plošča z naborom P35.

Izdeluje: Gigabyte, www.gigabyte.com.tw.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 258,6 EUR.

Za: Podpora DDR3 in novim Intelovim procesorjem.

Proti: Ne podpira več procesorjev Pentium 4.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji