Objavljeno: 29.8.2006 02:05 | Avtor: Gorazd Ropoša | Monitor Julij 2006

Novi BSplayer

Za predvajanje večpredstavnih vsebin je danes na voljo veliko predvajalnikov. Eden izmed najbolj priljubljenih (v uporabi menda v 60-milijonski "nakladi") je tudi slovenski izdelek BsPlayer Pro, ki je pravkar izšel v različici 2.0 in je na voljo v več jezikovnih različicah. K njegovi prepoznavnosti je tokrat svoj delež prispevala tudi skupina Siddharta, ki je za ta namen priredila refren svoje nove pesmi, programu pa je priložen tudi njen videospot.

Namestitev programa je preprosta in tak je tudi uporabniški vmesnik, ki nas pozdravi po zagonu. Opremljen je z osnovnimi gumbi, potrebnimi za predvajanje, hiter dostop do seznamov predvajanja in knjižnice večpredstavnih vsebin. Ta je hkrati tudi orodje za urejanje in označevanje vsebin po lastnih merilih ter razvrščanje po različnih merilih. Knjižnica je razdeljena na več kategorij (dvd, video, zvok, radio, tv), v katere lahko dodajamo posamezne vsebine ročno ali pa delo prepustimo programu. Vse to počnemo v posebnem oknu, katerega velikost lahko po želji spreminjamo in s tem dosežemo večjo preglednost. Sestavljajo ga osrednji del s seznamom vsebin izbrane knjižnice, izbirni del s seznamom knjižnic, predvajanj in možnostjo ustvarjanja lastnih, ter ukazni del za ročno dodajanje in iskanje po vsebini.

Preprosto okno za upravljanje

Do drugih možnosti programa imamo, tako kot v prejšnjih različicah, dostop z desnim klikom okna programa. Možnosti koristnih nastavitev je veliko, s tem pa tudi prilaganja uporabnikovim zahtevam. Različica Pro, ki smo jo preizkusili, omogoča enostavno spreminjanje velikosti filmskega okna, ločljivosti zaslona in preklapljanje med tremi načini predvajanja. Vse to lahko brez posledic počnemo tudi med predvajanjem filma. Program ima vključen urejevalnik za podnapise in je zmožen predvajati tudi tiste, ki so zapečeni v datoteki skupaj s filmom. Brez težav lahko hkrati predvajamo poljubno video in zvočno datoteko, internetne vsebine (radio, tv), za predvajanje katerih je dovolj vpis ustreznega URLja v knjižnico ali ukazno vrstico, avi datoteke z več kot dvema zvočnima kanaloma in DVDje, s čimer je program še pridobil na uporabnosti. Med priboljški omenimo še možnost nalaganja različnih preoblek in zmožnost zajemanja priljubljenega prizora neposredno v datoteko. Podprti so tudi tv tunerji in radijski vmesniki.

Nekaj težav smo imeli med preizkušanjem s stabilnostjo programa, saj se je občasno brez razloga sesul, vendar težave niso bile takšne, da bi nas odvrnile od resnejše uporabe. Od zastonjske ("ne Pro") različice pa bo marsikoga odvrnilo to, da je tudi novemu BSPlayerju, tako kot zadnje čase dosedanjemu, ob namestitvi priložen program, ki skrbi za "dostavo" reklam. Toda avtorji pravijo, da se brez tega enostavno ne da preživeti. Morda res, vsekakor pa se ne da zaslužiti.

BSplayer Pro 2.0

Kaj: Predvajalnik večpredstavnih vsebin.

Izdeluje: Webtech, www.bsplayer.com.

Cena: Osnovna različica brezplačna (vsebuje reklamno orodje), različica Pro 30 evrov.

Za: Enostavna in preprosta raba, veliko uporabnih funkcij, knjižnica večpredstavnih vsebin.

Proti: Občasno nestabilen, manjka uporabna pomoč.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji