Objavljeno: 13.7.2005 12:43 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Julij 2002

Novi Brilliance

Philipsovi monitorji z oznako Brilliance se tako med monitorji s katodno cevjo kot tudi med tistimi z zasloni LCD uvrščajo v kakovostni vrh, velikokrat pa so tudi najcenejši. Podobno velja tudi za najnovejšega člana te družine, monitor LCD Philips Brilliance 180P2.

Najnovejši Philipsov monitor LCD ima 18-palčno diagonalo zaslona in ločljivost 1280 × 1024 pik, deluje pa pri frekvencah osveževanja od 60 do 75 Hz. Ima vhoda VGA in DVI, tako da ga lahko, če grafična kartica to podpira, na računalnik priklopimo prek digitalnega vmesnika in s tem dobimo še malo boljšo sliko. Zaslon je vgrajen v ohišje klasične, a očem prijetne oblike, vse skupaj pa deluje zelo elegantno. V stojalo je vgrajen napajalnik. Stojalo omogoča vrtenje okoli navpične osi, ne pa tudi zasuka zaslona za 90°. Na zadnji strani najdemo še dodatni priključek za napajanje, na katerega povežemo t. i. večpredstavno osnovo ("Multimedia Base"), podstavek z zvočniki in mikrofonom, ki ga lahko dokupimo.

Prikazana slika je zelo ostra in kontrastna. Pohvaliti moramo prikaz svetlih in temnih odtenkov, saj so zelo razločni. Kljub temu da smo monitor med preizkusom priklopili na vmesnik VGA, sneženje na drobnih vzorcih ni bilo opazno niti pri preskusnih slikah. Dobra je tudi enakomernost, le spodaj je rob malo temnejši, kar je verjetno posledica malo slabšega vpetja zaslona v ohišje, vendar te napake med delom skoraj ne opazimo. Kotna vidljivost je dobra, slika na zaslonu pa pri gledanju pod večjimi koti postane malo temnejša in rahlo rumenkasta.

Philips je z novo serijo monitorjev prenovil tudi menuje, ki so zdaj zgled preprostosti. Omogočajo namreč samo nastavljanje svetlosti zaslona ter ročno izbiranje vhoda (VGA ali DVI). Za vse drugo poskrbi vgrajena avtomatika, ki svoje delo odlično opravlja. 180P2 je monitor, ki se po lastnostih uvršča med najboljše v svojem razredu, za povrh pa tudi ni med najdražjimi.

Philips Brilliance 180P2

Kaj: 18-palčni monitor LCD.

Zahteve: Izhod VGA ali DVI na grafični kartici.

Izdeluje: Philips, www.philips.com.

Prodaja: PC Hand, www.pchand.si, (01) 530 08 00.

Cena: 337.140 tolarjev.

Za: Oblika, nastavljanje, ostrina, prikaz svetlih in temnih odtenkov.

Proti: Nekaj manjših napak pri enakomernost

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji