Objavljeno: 28.10.2014 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor November 2014

Nova sezona za mobilna plačila

Nova sezona za mobilna plačila

Kot kaže, je Apple s predstavitvijo lastnega sistema mobilnega plačevanja Apple Pay spet zadel v polno. Celotna industrija kartičnega in digitalnega plačevanja ga odobrava, javno ga je pohvalil celo Bill Gates. Čeprav praktično še ni v rabi, je pri konkurentih že moč opaziti mrzlično prizadevanje, da bi se vmešali v ta dobičkonosen posel. Ebay je, denimo, napovedal, da bo izločil družbo PayPal, ki bo menda samostojna privlačnejša za druge trgovce. PayPal obenem odkrito eksperimentira z Bitcoinom. Mnogi menijo, da bo Apple Pay tudi vnovič povzdignil Google Wallet. Kako pa bo na to odgovoril Microsoft?

❘❙❚❘❙❘❘  31 - 09 - 2014

Apple je imel z vpeljavo operacijskega sistema iOS 8 nepričakovano veliko  težav. Najprej so nekateri uporabniki poročali o težavah s prepoznavalnikom prstnih odtisov, nato so s popravki 8.01 stvar še bistveno bolj skazili (tako zelo, da so telefoni nehali – telefonirati) in zato v komaj enem dnevu pripravili popravek popravka. Toda tudi različica 8.02 prinaša nove okvare, tokrat v povezovanju z zvočniškimi sistemi v avtomobilih in pri nekaterih bluetooth slušalkah. Mar je konec obdobja, ko je bil Apple znan po skrbnem in temeljitem preizkušanju izdelkov, ki jih daje v prodajo?

❘❙❚❘❙❘❘  23 - 10 - 2014

Internetne stvari (IoT) očitno vedno bolj postajajo strateško orožje prihodnosti. V zadnjem času je moč opaziti, da veliki izdelovalci (denimo Intel, Samsung, Huawei) kot za stavo kupujejo manjša podjetja, ki jih lahko oborožijo s tehnologijo povezovanja naprav in tipal v internetno povezane izdelke. To, da na tem področju že kar močno vre, dokazuje tudi nastanek številnih (zopet!) med seboj nezdružljivih standardov. Po združenjih Open Interconnect Consortium in AllSeen Alliance smo zdaj dobili še predlog združenja in brezžičnega komunikacijskega protokola z imenom Thread, ki bi ga uporabljali namesto menda manj primernega, a standardnega Wi-Fija. Kako tipično, da se v industrijski panogi na začetku ne znajo zmeniti med sabo.

❘❙❚❘❙❘❘  02 - 10 - 2014

Navigacijski program in storitev Waze, sicer v lasti družbe Google, bo kmalu znal izmenjevati podatke z državnimi ustanovami. Gre za zamisel, da bi anonimno zbrane podatke (crowdsourcing), ki z lokacij uporabnikov kažejo na zastoje, posredovali ustreznim agencijam za nadzor prometa. V zameno bi Waze dobil od agencij podatke o vzdrževalnih delih, zaporah in dogodkih, iz katerih bi znal bolje priporočati uporabnikom optimalno pot. Pa se ne bo tudi tu zgodila zgodba o občasnem »curljanju« osebnih podatkov, lokaciji posameznika, ko se bo  oblastem zdelo potrebno?

❘❙❚❘❙❘❘  01 - 10 - 2014

Kdor visoko leta, nizko pade. To velja tudi za »Jezne ptice«, kjer je lastnik Rovio nedavno napovedal, da bo odpustil 130 zaposlenih, pibližno 16 % osebja. Prodaja plačljivih različic iger se preprosto ni udejanjila v obsegu, kot so načrtovali. Rovio je še en zgled hitro rastočega podjetja, ki v kratkem času uspeha preprosto ne zna zastaviti vzdržnega poslovnega modela. A nedvomno ni zadnji, saj je sla po uspehu praviloma močnejša od razuma.

❘❙❚❘❙❘❘  30 - 09 - 2014

Letalske družbe se v zadnjem času množično odločajo, da dovolijo rabo mobilnih naprav potnikov tudi med vzletom in pristankom. Pravzaprav to postaja kar konkurenčna prednost. V ozadju odločitve o prepovedi v preteklosti pa je očitno neumnost, že skoraj malomarnost izdelovalcev letalskih delov, ki so jo nato podprle tako letalske družbe kot nacionalne letalske agencije. Na dan je prišel podatek, da je Honeywell, denimo, že nekaj let vedel, da so nekateri zasloni inštrumentov v pilotski kabini občutljivi za signale Wi-Fi in zelo poredko (le en primer v zadnjih letih!!) nehajo prikazovati podatke, pa še to le za krajše obdobje. Rešitev je bila na dlani že pred leti, a nihče ni hotel pokriti stroškov zamenjave delov. Šlamparija.

❘❙❚❘❙❘❘  21 - 09 - 2014

Se vam zdi Facebook preveč plebejski, premalo ekskluziven? Poizkusite novo družabno omrežje Netropolitan, pri katerem boste morali odšteti najprej 6000 dolarjev za vstopnino in nato še 3000 dolarjev letne članarine. Za ta denar uporabnik dobi »vstop v ekskluzivni klub, ki je varen, moderiran in brez oglasov«. Nikjer pa ne navajajo, kdo je že vstopil vanj, da bi druge zanimalo. Slišati je kot popoln nateg, a pri tistih, ki dajejo milijone za hiše in avtomobile, se nikoli ne ve.

❘❙❚❘❙❘❘  08 - 10 - 2014

Verjeli ali ne, ljudje se težko odločamo za nakup mobilnih aplikacij, če jih nismo prej preizkusili, pa čeprav stanejo le 0,79 evra. Google zato razmišlja, da bi v trgovini Play omogočil poseben preizkus pred nakupom, ki mu pravijo »poskusni grižljaj« (bite sized trial). Uporabnik bi lahko prenesel k sebi in preizkusil le majhen del programa ali posamezno funkcijo, ob nakupu pa nato prenesel še preostanek. Seveda mora biti program narejen tako, da grižljaj lahko deluje avtonomno.

❘❙❚❘❙❘❘  13 - 10 - 2014

Tržni analitiki menijo, da bo kljub novim iPadom in Nexusom prodaja tablic letos močno upadla. Tako Gartner kot IDC sta prepolovila dosedanje napovedi, saj je več kot očitno prišlo do nasičenja te vrste izdelkov pri kupcih. To še posebej velja v ZDA, kjer bo letos rast komaj 1,5 %, naslednje leto pa praktično nična (0,4 %). Nedavna raziskava je pokazala, da kar 54 % vprašanih v naslednjem letu ne namerava kupiti tablice, le 13 % pa se bo odločilo za prvi nakup ali zamenjavo.

❘❙❚❘❙❘❘  04 - 10 - 2014

IBM je povsem na tiho dokončno ustavil podporo preglednici »Lotus 1-2-3« in s tem končal »digitalno življenje« ene največjih programskih ikon v zgodovini osebnih računalnikov. Program, ki je nastal davnega leta 1983, je bil v prvih letih eden glavnih razlogov, da so ljudje začeli kupovati osebne računalnike IBM PC. Preglednica je sicer že pred približno desetletjem izgubila bitko s precej bolj dodelanim Microsoftovim Excelom. Kako simbolično, da je Lotus umrl prav v hiši, kateri je pomagal do velikanskega uspeha.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji