Objavljeno: 28.11.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2017

Nova lisica

O brskalnikih bolj redko pišemo, včasih se zdi, da je zgodba tu že končana. Pa ni res, vsaj tako pravijo v Mozilli, kjer so ravnokar izdali novo, menda povsem prenovljeno različico brskalnika Firefox.

V svetovnem merilu je že kar nekaj let Googlov Chrome glavni – po večini virov ima več kot 50 % tržni delež. Pri namiznih brskalnikih mu, odvisno od vira, sledijo Internet Explorer, Safari in Firefox, njihovi deleži so med seboj podobni – na naši spletni strani je Firefox na drugem mestu (14 %), IE pa na tretjem (7 %), praktično izenačen z Applovim Safarijem.

Pri vseh razvoj napreduje, tako smo pred kratkim dobili novo različico Firefoxa, po njihovih besedah gre za največjo prenovo doslej. Gre za različico 57, imenovano tudi Firefox Quantum. Razvijalci pravijo, da so v zadnjih letih tehnološko močno zaostali za brskalnikom Chrome, z novo prenovo pa naj bi nadoknadili zamujeno.

Chrome vodi ločen proces za vsak zavihek, ta vključuje tudi prikazovalni pogon. Firefox pa združuje po štiri zavihke z enim pogonom v en proces, s čimer privarčuje pri pomnilniku.

Letos so v Mozilli že predstavili večjedrno delovanje, konkretno v različici 54, tokrat naj bi to delovanje še nekoliko nadgradili, konkretno z optimizacijo prikazovalnega pogona (»web engine«). Za to so uporabili programski jezik rust, s katerim so še naprej razdelili glavne dele Firefoxovega pogona za vzporedno delovanje na več procesorskih jeder.

V praksi je Firefox resda nekoliko hitrejši, kot je bil, a preizkus na različnih straneh za merjenje hitrosti brskalnikov pokaže, da so razlike med njim in Chrome zelo, zelo majhne. Firefox je pogosto malenkost hitrejši, a tistih delčkov sekund praktično ne opazimo. Obenem porabi tudi manj pomnilnika kot Chrome, čeprav gre tu v zasnovi za nekoliko drugačen pristop.

Če program zaseže več pomnilnika, bo enostavno lažje in hitreje izvajal operacije – to počne Chrome, ki ima poseben proces za vsak zavihek, vsak tak proces pa ima tudi svoj prikazovalni pogon. Pri Firefoxu pa združujejo po štiri zavihke z enim pogonom, s tem porabijo nekako od 10 do 30 % manj pomnilnika kot Chrome, odvisno pač od števila odprtih zavihkov. To bi znalo biti koristno predvsem na računalnikih, ki imajo manj pomnilnika (denimo 4 GB), saj se tam pri večjem številu zavihkov hitro zgodi, da ga začne primanjkovati.

Tak tehnični napredek je resda dobrodošel, z njim je prišla tudi grafična prenova, s katero je Firefox še nekoliko bolj minimalističen. A v praksi so danes praktično vsi brskalniki minimalistični in hitri. Glavno, kar po našem mnenju večino uporabnikov pritegne pri Chromu, je globoka integracija z Googlovimi storitvami. Sinhronizacijo shranjenih povezav, prijavnih podatkov in vsega drugega pozna tudi Firefox že dolgo, a to, da je brskalnik pač od istega podjetja, ki nam ponuja tudi elektronsko pošto, spletno pisarno, spletne dveri z videi in največji iskalnik, je pač glavna konkurenčna prednost Google Chroma.

Seveda pa nekatere ta globoka integracija tudi zmoti, in pri Mozilli z veseljem poudarjajo skrb za zasebnost. Ti uporabniki bodo s Firefoxom zelo zadovoljni, saj je v novi različici res odličen, hiter brskalnik.

Mozilla Firefox Quantum

Spletni brskalnik

Kdo: www.mozilla.org

Za: Hitrost, skrb za zasebnost.

Proti: Slabša integracija z nekaterimi spletnimi storitvami.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji