Objavljeno: 31.8.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2021

Normalizacija stanja?

Normalizacija stanja?

Zadnja leta smo v računalništvu zaznali polno pretresov, največji pa je seveda prišel kot posledica svetovne pandemije koronavirusa. O dogajanju smo sicer že veliko pisali, a vseeno na hitro obnovimo. Proizvajalci elektronike in računalnikov so s prihodom epidemije računali, da se bo prodaja teh naprav zmanjšala, tako so tudi zmanjšali naročila novih elektronskih komponent (procesorjev). A po nekaj mesecih se je izkazalo nasprotno – uporabniki so ugotovili, da se svet še ne bo ustavil.

A se je spremenil – namesto da bi hodili na dopust, v gostilne, na koncerte in druge dogodke, smo doma. Mnogi so tako privarčevali kar nekaj denarja, s tem se je povečala potrošnja nekaterih naprav. Od bele tehnike do zabavne elektronike, seveda pa se je okrepila tudi prodaja računalnikov in računalniških komponent. Če je bil do nedavnega starejši domači računalnik dovolj, so kar naenkrat vsi člani gospodinjstva potrebovali svojega.

Ob tem je bilo še nekaj dogodkov, ki so prav tako vplivali na dobavo računalnikov oziroma njihovih komponent. Daleč najbolj so v nebo poletele cene grafičnih kartic. Poleg velikega povpraševanja domačih uporabnikov, torej igričarjev, so zaradi visokih cen kriptovalut te kartice še vedno zanimive tudi za rudarjenje. Povpraševanje je torej zelo veliko, proizvodnja pa zelo omejena – kartice oziroma procesorji zanje nastajajo v istih tovarnah kot drugi napredni procesorji.

V začetku poletja smo pri Monitorju naredil preizkus grafičnih kartic, kjer smo enostavno odsvetovali nakup katerekoli kartice, saj so bile cene tudi po trikrat višje od priporočenih maloprodajnih. Ob tem pa je bila tudi dobava še vedno noro omejena – distributerji so dobivali po kartico, dve ali tri, pa še te so bile praktično vnaprej prodane. Kljub previsokim cenam, jasno. Tudi cene rabljenih so poletele v nebo – do te mere, da bi si lahko marsikateri uporabnik s prodajo svoje obstoječe poplačal ceno pred časom sestavljenega računalnika.

Danes se je stanje z grafičnimi karticami že malenkost izboljšalo, a še vedno smo daleč od polne normalizacije.

Do danes se je stanje z grafičnimi karticami že malenkost izboljšalo, a smo še vedno daleč od polne normalizacije. Cene v naših trgovinah so se od ekstremov izpred nekaj mesecev pri nekaterih modelih že prepolovile. Še vedno so sicer višje, kot bi morale biti, a kartica, za katero so pred petimi meseci želeli dva tisoč evrov, je danes vredna »le« še dober tisočak. Cena naj bi sicer bila med šeststo in sedemsto evri, a vseeno – očitno gredo stvari počasi na bolje.

Težko je sicer oceniti, kaj je glavni vzrok za to. Po mojem mnenju gre (vsaj pri grafičnih karticah) za spremembe, ki se dogajajo na področju rudarjenja kriptovalut. Proizvajalci procesorjev namreč opozarjajo, da se stanje pri njih še ni nič popravilo, še več, pričakujejo, da še vsaj leto ali več ne bodo dohiteli povpraševanja.

To pomeni, da lahko v splošnem pričakujemo še težave pri dobavi komponent in naprav, hkrati se lahko začnejo dražitve tudi drugje – torej pri beli tehniki, zabavni elektroniki itd. A v tem trenutku je vsaj tistim, ki že nestrpno čakamo nadgradnjo grafične kartice, nekoliko prizaneseno.

Pri kriptovalutah so vse glasnejše kritike, da ta omrežja porabijo preveč energije. Tako je Kitajska, nekoč država z največ rudarji, enostavno prepovedala rudarjenje. To se seli v druge države (med popularnejšimi naj bi bil Kazahstan), veliko se tudi prodaja rabljenih grafičnih kartic. K zmanjšanju povpraševanja po karticah med rudarji prispeva tudi namera omrežja Ethereum, da rudarjenje preide s t. i. proof-of-work na proof-of-stake. Namesto da se s karticami opravlja računsko delo, se nove kovance generira na podlagi obstoječih, ki jih uporabnik za določen čas zamrzne v ta namen. Povedano drugače – v prihodnje se etherja, druge najpopularnejše kriptovalute, ne bo več rudarilo z grafičnimi karticami.

Nisem pa čisto prepričan, če se že izplača kupiti novo grafično kartico. Če sodimo po ocenah analitikov, je proizvodnja še vedno zelo omejena, kar cene potiska navzgor. Povpraševanje se jeseni (z začetkom šolskega leta) tradicionalno nekoliko dvigne ... Lahko, da gre v tem trenutku le za premor in da nas čaka še kak valj podražitev. Ne bi me pa presenetilo, če bi se cene še naprej počasi spuščale.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji