Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Januar 2011

Nokia se ne da

V skladu z novimi finskimi poimenovanji sodi model C7 med boljše naprave, namenjene širši rabi. Poskuša torej združevati prednosti naprednejših telefonov s preprosto rabo in cenovno dostopnostjo. Aparat je med prvimi, ki jih poganja nova različica operacijskega sistema Symbian^3. Za povrh so v Nokii pridali še razmeroma všečno obliko.

Naprava, izdelana iz plastike in aluminija, je presenetljivo lahka in lepo sede v roko. Sprednja stran ponuja 3,5-palčni zaslon AMOLED, ki je v nasprotju s prejšnjimi napravami tega izdelovalca končno kapacitivni, kar pomeni veliko boljšo odzivnost za dotik in tri mehanske tipke ob spodnjem robu ter manjšo kamero zgoraj. Zaslon je žal silno dovzeten za prstne odtise in ga je treba redno čistiti. Na zgornji strani smo že vajeni večnamenskega vmesnika USB, tipke za vklop in vmesnika za slušalke. Ob straneh najdemo gumbe za uravnavanje glasnosti, glasovno izbiranje, zaklep odzivnosti zaslona za dotik ter fotoaparat. Ta je na zadnji strani tik ob dveh svetilnih diodah, njegovo tipalo pa premore 8 milijonov pik. Zajete fotografije so kljub visoki ločljivosti pogosto razočarale, saj nam že ob nekoliko slabši svetlobi ni uspelo zajeti dobre fotografije.

V notranjosti je procesor ARM 11, ki mu je v pomoč pravšnja količina pomnilnika, da je delovanje tekoče in brez zatikanj. Za namene hrambe podatkov je vgrajenega tudi 8 GB notranjega pomnilnika, ki ga je moč dodatno razširiti s pomnilniško kartico MicroSD. Kot se spodobi za pametni telefon, ne bomo pogrešili nobenega od sodobnih načinov povezovanja. Aparat poleg vseh trenutnih možnih povezav z mobilnimi omrežji premore brezžični vmesnik, ki podpira tudi standard n, sprejemnik GPS in vmesnik Bluetooth 3.0. Nova različica standarda bluetooth omogoča precej hitrejše prenose, a ti so možni le z napravami, ki podpirajo nov vmesnik. Pri komunikaciji s starejšimi napravami je hitrost pogojena z različico njihovega vmesnika.

Nova različica operacijskega sistema prinaša nekaj novosti, a ohranja znano okolje. Ponuja tri domače zaslone, na vsakem od njih si lahko nastavimo šest zaznamkov ali aplikacij, ki pa so vse prostorsko omejene na enako površino; to je silno moteče. Delovanje samega sistema je tekoče, brez posebnih težav smo prehajali med menuji in programi, posebnih presežkov pa vendarle ni. Sistem tako s stališča uporabniške izkušnje še vedno ponuja precej manj kot bližnja konkurenca (Android, iPhone). Izrazito manjša je tudi količina aplikacij, ki so na voljo uporabnikom. Med že nameščenimi so tiste, ki smo jih vajeni, navigacija, pisarniška orodja ter bolj ali manj dodelane umestitve spletnih aplikacij v mobilno okolje. Večina prednameščenih programov tako za delovanje potrebuje podatkovno povezavo. Med drugim tudi zbir družabnih omrežij, ki ga je Nokia predstavila že na nekaterih drugih napravah in nam omogoča dostop do različnih priljubljenih omrežij prek ene aplikacije.

Za dotik občutljivi zaslon se odziva bolje, kot smo vajeni pri Nokiah, v primeru pokončne postavitve imamo na voljo zgolj alfanumerično tipkovnico, v ležeči legi pa se spremeni v polno QWERTZ različico. Za intenzivnejšo rabo vsekakor priporočamo slednjo.

Med zanimivejšimi aplikacijami je zmožnost urejanja zajetih slik in posnetkov, nekoliko nas je razočaral vgrajeni koledar, predvsem v slabih možnostih sinhronizacije s spletnimi rešitvami drugih izdelovalcev.

Gledano v celoti, telefon ni slab, glede na ciljno skupino kupcev, ki ne zahtevajo prav vseh zmogljivosti pametnih telefonov in si želijo vzdržljivo baterijo. Prenovljeni sistem bo čisto spodobno zadovoljil povprečne uporabnike in tiste, ki so že dalj časa zvesti tej znamki. Zna pa razočarati tiste, ki so vajeni pestrosti in aplikacij iz okolij Android (tudi cenejših modelov) in iPhone.

Nokia C7

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Symbian^3.

Pomnilnik: 256 MB RAM; 1024 MB ROM; 8 GB vgrajenega pomnilnika.

Pomnilniška kartica: MicroSD, ni priložena.

Ločljivost zaslona: 360 × 640 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 3.0, USB 2.0, WLAN 820.11b/g/n, GPS.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS, HSDPA, HSUPA.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 7.

Splošni vtis: 8.

Izdeluje: Nokia, www.nokia.com.

Prodaja: www.teleray.si.

Cena: 429 EUR.

Za: Tekoče delovanje, Bluetooth 3.0.

Proti: V primerjavi s cenejšimi napravami Android bi pričakovali več.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji