Objavljeno: 23.12.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Januar 2015 | Teme: nenehni testi

Nokia Lumia 735

Če bi morali izpostaviti tisto komponento pametnih telefonih, ki je še vedno zapostavljena, bi izbrali prednjo kamero. Do zdaj je izdelovalci niso jemali preveč resno. Zdaj pa je tu Nokia Lumia 735.

Osnovna premisa Lumie 735 je poceni telefon, ki zna narediti dober avtoportret oziroma »selfie«. Ta angleški izraz je v slovenščini dobil že kar nekaj prevodov, a zaenkrat še ni jasnega zmagovalca, zato je avtoportret nemara še najprimernejše nadomestilo. Vsi telefoni, tudi najdražji, imajo na prednji strani zaslona kamero, ki je bila mišljena predvsem za rabo pri videoklicih. Na telefonih so v redni rabi že kar nekaj let, a očitno niso bili dovolj dober razlog, da bi izdelovalci v svoje naprave vgrajevali zmogljivejše kamere. Zmogljivost teh kamer je še danes okoli 2 megapiki, to je za občasen videoklic dovolj, za resnejše fotografiranje pa je razlika v primerjavi s kamero zadaj velikanska.

Lumia 735 ima na prednji strani kamero, ki se hvali s petimi megapikami, in razlika je očitna. Poleg višje ločljivosti ima kamera še širokokotno lečo, tako da zajame čim več okoliša, ko se slikamo. Glede na priljubljenost slikanja samega sebe je tak telefon prišel na trg razmeroma pozno, saj zna prav ta funkcionalnost prepričati tiste, ki na Instagramu objavljajo veliko svojih slik.

735 je sicer telefon srednjega razreda in na tem delu trga smo od Nokie oziroma Microsofta vajeni zelo dobrih naprav. Tudi tokrat so v lično ohišje spravili solidne strojne zmogljivosti, saj Lumio žene štirijedrni 1,2 GHz procesor, ki ima na voljo gigabajt pomnilnika. Sliko skupaj z grafičnim procesorjem riše na 4,7-palični zaslon v ločljivosti 1,280 × 720 pik. Vsemu skupaj poveljuje Windows 8.1, ki ima še vedno dokaj skopo spletno trgovino, a aplikacije Twitter, Facebook in Instagram so na voljo in bodo bržkone povsem zadovoljile vse, ki kupujejo telefon z boljšo prednjo kamero.

Oblikovno Lumia 735 spominja na prve Lumie, predvsem na model 800, in to ji lahko štejemo le v dobro, saj gre za lepo napravo. Glede na osredotočenost na zajem slik, je razočaranje vgrajena shramba, ki jo je le 8 GB. Seveda jo je mogoče razširiti s kartico MicroSD, a naprav z 8 GB vgrajenega prostora leta 2014 ne bi smelo več biti naprodaj.

Lumia 735 je poceni telefon, ki z boljšo prednjo kamero in solidno strojno močjo dostavi tekočo izkušnjo in zopet pokaže, da Nokia zna delati cenejše telefone. Žal jim ne uspeva enako pri dražjih modelih.

Nokia Lumia 735

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

✓    Prednja kamera, oblika.

✗    8 GB shrambe.

4451669

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji