Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor Marec 2009

Nočni nadzor

Video nadzor je realnost našega vsakdanjega življenja. Nevidne oči kamer nas nadzorujejo na mestih, kjer bi jih najmanj pričakovali: na ulicah, v trgovinah, celo na delovnem mestu. Preizkusili smo preprosto nadzorno kamero, da bi nas lahko vsakdo nadzoroval tudi v popolni temi.

IP nadzorna kamera podjetja Edimax se v svojem dolgem imenu hvali z nekaj priboljški, ki jih običajne spletne kamere ne premorejo. Deluje prek omrežja, sposobna je obračanja okoli lastne osi, zumiranja, snemanja videoposnetkov z zvokom in fotografij tako na SD kartico kot na disk, samodejno zaznava gibanje in prikazuje sliko tudi v popolni temi.

Kamera sama je precej "vesoljske" oblike: na jajčastem podstavku se skriva okrogla kamera, ki se lahko obrača okrog svoje osi za vseh 360 stopinj vodoravno in 180 stopinj navpično (zaradi podstavka, vendar pa jo lahko obrnemo tudi na glavo in pritrdimo na strop). Priložen je mehanizem za montažo na steno ali strop (ki pa ga zaradi krhkosti kamere in mehanizma nismo upali preizkusiti), dva omrežna kabla (rdeči križni in modri običajni UTP kabel), napajalnik, video kabel, CD s programsko opremo in pa neuporabna knjižica z navodili, saj je natisnjena le približno tretjina vse vsebine. Kamera ima okrog leče obroč za izostritev slike (ki pa v našem primeru sploh ni deloval) in šest infrardečih LEDic, ki omogočajo nočni prikaz slike. Nepridiprave na delovanje kamere odlično opozarja utripajoča zelena lučka, na zadnji strani pa najdemo režo za SD kartice, omrežni vmesnik, izhod za video in seveda priključek za napajanje.

Slika podnevi....

...in ponoči.

Na priloženem CDju je poleg tokrat popolnih navodil za uporabo še program za nastavitev povezave do kamere. Ta poskuša zaznati kamero in jo povezati z računalnikom, a mu samodejno uspe samo ob strežniku DHCP. V drugih primerih je treba kamero neposredno povezati z računalnikom, jo nastaviti ročno prek spletnega vmesnika in šele potem spet priključiti v omrežje. Naprava podpira različne komunikacijske protokole: TCP/IP, DHCP, SMTP, FTP, PPPoE in DDNS.

Spletni vmesnik, s katerim nadzorujemo kamero, je poglavje zase. Vanj se prijavimo z upraviteljskim računom in geslom, poljubno pa lahko nastavimo še en dodatni uporabniški račun. Med seboj se razlikujeta v tem, da z uporabniškim računom ne moremo spreminjati omrežnih nastavitev kamere. Na splošno je uporabniški vmesnik dokaj dolgočasen in slabo odziven, uporablja pa tudi Microsoftove vtičnike ActiveX, zato nam ga ni uspelo povsem usposobiti tudi v nemicrosoftovih brskalnikih.

Za premikanje kamere moramo uporabiti puščice na spletnem vmesniku po načelu en klik, en vnaprej določen premik. Prikazana slika je slaba, polna šuma in drugih popačenj, čeprav lahko samo kakovost slike zelo podrobno nastavljamo. Kamera podpira ločljivosti do 640 × 480 pik, snema pa z največ 10 slikami na sekundo. Povečava je štirikratna in zgolj digitalna, nastavljanje zaznavanja gibanja je preprosto, a ne deluje vedno. Kamera se je še najbolje obnesla v nočnem načinu, kjer je prej omenjeni šum skorajda popolnoma izginil, razločno pa smo lahko opazovali predmete tudi več kot pet metrov stran. V popolni temi! Na računalnik ali na kartico SD (pa naj bo kakršnekoli velikosti) se lahko naenkrat shrani le 48 slik (potem jih je treba ročno izbrisati).

Edimaxova kamera je žal le še en primerek izdelka, ki na papirju ponuja veliko, a pokaže bore malo v praksi. Za kakršnokoli varovanje tej kameri žal manjka prepotrebne zanesljivosti, četudi ima na voljo številne možnosti povezovanja. Če bi radi preverili, kdo vztrajno prazni škatlo s piškoti, pa bodite pripravljeni plačati precej zasoljeno ceno.

Edimax IC-7000 Pan/Tilt IP Surveillance Camera

Kaj: Omrežna IP kamera z možnostjo nočnega gledanja.

Izdeluje: www.edimax.com.

Prodaja: In.put, www.in-put.com

Cena:okoli 200 EUR.

Za: Podprti številni protokoli povezovanja, nočni način deluje solidno.

Proti: Slaba slika, omejitve spletnega vmesnika, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji