Objavljeno: 27.1.2015 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Februar 2015 | Teme: nenehni testi

Nikon D750

Nikon je svojim privržencem postregel z dolgo pričakovanim naslednikom modela D700, ki je ob času predstavitve davnega leta 2008 v svojem segmentu z odličnim tipalom pomenil pravo revolucijo. Pravzaprav gre še danes za povsem zadovoljiv aparat polnega formata (ki ne omogoča zajemanja videa). V vmesnem času sta ga nadomestili seriji 800 in 600, ki sta namenjeni različnemu segmentu kupcev. A njegov številčni naslednik je kljub temu ugledal luč sveta. Tokrat ne povzema najzmogljivejšega hišnega tipala, ki je bil ob svojem času namenjen modelu D700. Gre torej le za številčnega naslednika?

Ohišje aparata je po pričakovanjih zelo dobro grajeno, upravljanje pa bolj spominja na model D610 kot na zmogljivejši D810. Podobno lahko zapišemo tudi za sam videz aparata in postavitev tipk. Poznavalci bodo aparat hitro uvrstili na svoje mesto glede na podrobnosti, kot je oblika okularja (ta ni okrogla kot pri najzmogljivejših modelih in predhodniku). Kljub temu mu ne moremo očitati praktično nobene pomanjkljivosti, saj deluje zelo robustno in je zatesnjen pred vremenskimi vplivi, manjkajoče tipke pa so večinoma nadomestljive s programiranjem razpoložljivih tipk. Namesto reže za pomnilniške kartice CF pa sta tokrat na voljo dve reži, namenjeni karticam SD, v nasprotju z modelom D810, ki ima še vedno eno mesto CF. Nekoliko nas je zmotila sicer dobro delujoča, a zelo omejena možnost upravljanja prek pametnega telefona, ki omogoča prenos fotografij (tudi RAW) in zajemanje fotografij z izbiro točke ostrenja na zaslonu telefona.

Kakovosten 3,2 palca velik zaslon je vrtljiv, česar ne premore pravzaprav noben pravi SLR polnega formata, in je zelo uporaben med zajemanju kakovostnega HD videa. Tega lahko zajemamo pri 24, 25, 30 ali 60 sličicah na sekundo. D750 prav tako omogoča prilagajanje odprtosti zaslonke v načinu živega predogleda, a je to početje precej glasno. V video načinu smo možnost preizkusili s priloženim objektivom 24–120 mm f4,0 in zanimivim novim Nikkor 20mm f1,8 ED. Z obema so bili rezultati zaradi glasnosti prilagajanja po zvočni plati precej slabi. Morda je prav to razlog, da se je Nikon do nedavna te možnosti izogibal.

Omenjeni novi 20 mm objektiv je sicer zaradi dobre svetlobne jakosti in majhne globinske ostrine zelo zanimivo orodje. Poleg tega se pohvali z majhno maso, dobro kakovostjo izdelave in zelo dobrimi makro zmogljivostmi, ki so v navezi s širokim kotom še toliko bolj zanimive. Njegovo popačenje sodčkavosti je majhno, a kljub temu opazno (fotografiranje arhitekture), vinjetiranje pa je dobro nadzorovano tudi pri povsem odprti zaslonki.

Časi so se od predstavitve modela D700 močno spremenili in Nikon ima trenutno v ponudbi kar nekaj različnih tipal polnega formata, vsako sodi med boljše svoje vrste. Ne glede na to, ali govorimo o zelo visoki ločljivosti ali vrhunski občutljivosti ISO, ki se med seboj nekoliko izključujeta, ali celo o vmesnem kompromisu. Slednjega predstavlja ravno tipalo modela D750. Gre za tipalo, ki ponuja 24 megapik ločljivosti in premore zelo dobro nadzorovano zrnatost vse od ISO 100 pa do najvišjega ISO12800. Celo v razširjenem načinu pri ISO 51200 je mogoče zajeti razmeroma uporabno fotografijo. Zelo dober je tudi dinamični razpon, predvsem ko je govor o posvetlitvi pretemnih delov v načinu RAW, dinamika preosvetljenih delov pa je precej povprečna.

Ostrenje aparata je prepuščeno najnovejšemu 51-točkovnemu sistemu, ki je povzet po najzmogljivejših hišnih modelih, zaporedno zajemanje fotografij pa je omejeno na 6,5 sličice na sekundo. Žal zaporedno fotografiranje v načinu RAW aparatu hitro vzame sapo in to nas je močno razočaralo.

Nikon D700 je ob nakupu baterijskega držala omogočal zajemanje 8 zaporednih sličic na sekundo, poleg tega je omogočal tudi hitrejši čas zaklopa 1/8000 s, kjer je D750 omejen na 1/4000 s. Omejitve sicer v praksi nimajo večjega pomena, a ker smo jih v zgornjih vrsticah našteli kar nekaj, bi ga težko postavili na mesto neposrednega naslednika modela D700.

Gre enostavno za D610 na steroidih, ki premore tipalo, ki je kompromis med D4s in D810. Cena 1900 evrov je glede na ponujeno razmeroma ugodna, s kit objektivom 24–120 mm pa je na voljo že za 2500 evrov (z objektivom 24–85 je celo 100 evrov ugodnejši). Porodnih težav, ki jih v spletu omenjajo številni uporabniki v zvezi z notranjimi odsevi, tokrat preizkušeni primer kljub našemu trudu ni pokazal in verjetno so v Nikonu težavo že odpravili. Nikonovim privržencem tako nakup toplo priporočamo.

Nikon D750

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: 6016 × 4016, 4512 × 3008, 3008 × 2008.

Tipalo: Efektivno 24,3 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 35,9 × 24,0 mm, CMOS, polni format.

Prodaja: www.nikon.si.

✓    Odlično tipalo z zelo dobrim dinamičnim razponom, nagib zaslona, dve reži SD, odlično ostrenje, robustno ohišje, masa glede na predhodnika.

✗    Omejen predpomnilnik, glasno prilagajanje odprtosti zaslonke med zajemanjem videa, hitrost zaklopa omejena na 1/4000 s, omejena uporaba vmesnika Wi-Fi.

4334390

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji