Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon D7000

Nikon pa se ni odločil za dvig standardov le v vstopnih modelih, temveč je tudi v naprednem amaterskem razredu, kamor bi lahko umestili novega D7000, še povzdignil raven kakovosti in naprednih možnosti.

D7000 pravzaprav seže nekoliko dlje kot le na mesto naslednika aparata, ki se je prvi med modeli D-SLR sploh lahko pohvalil z zajemanjem videa, modela D90. Ponuja kakovostnejše ohišje, sestavljeno iz magnezijeve zlitine z odličnim držalom in še bolj napredno tipalo, kot ga je ponujal D90 v svoji zlati dobi. Ta se po lastnostih brez težav kosa s tistimi iz aparatov polne ločljivosti izpred nekaj let. Omogoča kalibrirano občutljivost v širokem razponu, vse od ISO 100 pa do ISO 6400, kjer je šuma malo, podrobnosti pa so jasno razvidne tudi ob večjih povečavah. Odličen je tudi dinamični razpon in aparat po tej plati brez težav prekosi en razred više postavljene modele. Ergonomsko in po hitrosti zajemanja fotografij se sicer uvršča nekoliko pod model D300s, saj je ohišje bolj podobno modelu D90, omogoča pa zajemanje 6 fotografij na sekundo. Poleg tega ponuja pod visokimi vratci kar dve mesti, namenjeni pomnilniškim karticam, tokrat tistim do formata SDXC, trenutno vse do 64 GB. Tja bodo shranjene tudi vse tiste fotografije, zajete v 14-bitnem načinu NEF, ki ga ta aparat omogoča.

V načinu živega predogleda ponuja aparat zajemanje videa v polni HD ločljivosti, ko zna tudi ostriti, vendar bodo naprednejši uporabniki kljub temu raje izbrali ročno ostrenje. Ostrenje je sicer posebej za ta aparat na novo razvito in ponuja kar 39 točk ostrenja s 3D sledenjem, kar 9 pa jih je križne vrste. Tudi merjenje svetlobe je z novim več kot 2000-točkovnim tipalom silno natančno, ta pa aparatu omogoča tudi prepoznavanje prizora. Podobno kot pri profesionalnih modelih ima aparat kolesce za izbiro hitrosti zajemanja, ki se po izbiri samodejno zaklene, ponuja pa tudi tiho zajemanje fotografij.

D7000 omogoča podobno kot vsi Nikonovi naprednejši modeli tudi ostrenje z objektivi, ki nimajo vgrajenega AF motorčka, saj ima temu namenjenega tudi sam, ima pa vgrajen celo zatič, ki lahko določa odprtost zaslonke, zaradi česar je primeren tudi za ljubitelje, ki hranijo starejše Nikonove objektive. Omeniti velja tudi to, da ponuja novi Nikon odličen in velik okular, ki pokriva 100 % območje zajemanja in je pravzaprav enako kot pri modelu D300s.

Zmotilo nas je le to, da je bil vmesni korak na sprožilcu silno nežen in se je v mrzlih jesenskih dneh, ko se prsti nekoliko tresejo, v nekaterih primerih izkazal za težavnega.

Nikon D7000 je aparat, ki ga od najzmogljivejših aparatov formata APS-C loči zelo malo, v smislu kakovosti fotografije pa je v samem vrhu. Nanj se bodo uporabniki Nikona D90 tudi brez težav privadili in korak v smislu kakovosti ni zanemarljiv. Tako se zdi cena 1099 evrov, kolikor za ohišje zahtevajo, razumna, v Nikonu pa tudi zagotavljajo, da je zaklop preizkušen na 150.000 proženj.

Nikon D7000

Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: 4928 × 3264, 3696 × 2448, 2464 × 1632.

Tipalo: Efektivno 16,2 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,6 × 15,8 mm, CCD, faktor povečave goriščnice 1,5.

Izdeluje: Nikon, www.nikon.com.

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Cena: 1099 EUR (ohišje), 1299 EUR (ohišje in objektiv AFS 18-105 VR F3,5-5,6).

Za: Kakovost ohišja, upravljanje, občutljivost tipala, šum, ostrenje.

Proti: Nekoliko preveč nežen vmesni korak na sprožilcu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji