Objavljeno: 30.1.2013 12:44 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2013 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon D600

Canonov DSLR s tipalom polne velikosti (se pravi velikosti klasičnega 35 mm filma), model 5D, je bil med najzahtevnejšimi amaterji in nekaterimi profesionalnimi uporabniki prava uspešnica. Sledil je še močno izboljšan Mark 2, ravno pred kratkim smo preizkusili že tretjo generacijo, Mark 3. V tem času so se tudi pri Nikonu močno potrudili pri aparatih s tipalom take velikosti, po zmogljivem modelu D800 so tako pred kratkim splavili še nekoliko enostavnejši (in seveda cenejši) model D600.

Aparat je glede na velikost tipala zelo majhen - pravzaprav gre za najmanjši DSLR s tipalom te velikosti. Ohišje je kljub temu zelo kakovostno, pa tudi odporno proti vremenskim vplivom, tako kot večji brat D800. Zelo dobro sede v roko, ima pa tudi vsa pričakovana funkcijska kolesca in tipke. V praksi zelo spominja tudi na cenejši model D7000, kar je pohvalno, saj pričakujemo, da bo to prvi korak marsikaterega Nikonovega uporabnika v svet 35 mm formata. Vgrajena je tudi bliskavica, ki je Canonov 5D nima.

Kakovost fotografij je seveda odlična. Tipalo ima resda manjšo ločljivost kot pri dražjem D800, a je tokratnih 24 milijonov pik kljub temu vrh glave dovolj. Šuma je zelo malo, to je za ta rang fotoaparatov seveda razumljivo. Med podobnimi aparati bomo zelo težko opazili bistvene razlike, pri D600 je vse do ISO 3200 odlično. Nekaj šuma se opazi pri ISO 6400, od tam naprej pa se hitro veča (največja občutljivost je ISO 25600). Pri zajemu v format JPEG poseže vmes samodejno odstranjevanje šuma, kjer šum zamenjamo za mehkejšo sliko.

Dinamični razpon je prav tako zelo dober, lahko ga še programsko zvečamo z uporabo funkcije Active D-Lightning. Barve so resda nekoliko manj živahne kot pri Canonih, a lahko to seveda prilagodimo preko menujev. Samodejno prilagajanje temperature beline je zelo dobro, čeprav verjamemo, da bo večina uporabnikov tega aparata raje zajemala v obliki RAW.

Kar nekaj pozornosti so posvetili videu. Slednjega aparat zajema pri ločljivosti 1920 × 1080 pri 30, 25 ali 24 FPS, izberemo pa lahko tudi nižjo ločljivost 1280 × 720, kjer imamo na voljo tudi 60 in 50 FPS. Na voljo je navaden vhod za mikrofon in izhod za slušalke, nestisnjen video pa lahko izvažamo prek vmesnika HDMI.

D600 je nadvse zmogljiv aparat, a kljub temu ni ravno poceni. Redna cena pri nas je 2200 evrov samo za ohišje - se pa že najdejo akcijske cene. Tako ga na eni izmed naših spletnih strani v času pisanja prodajajo za 1700 evrov - to še vedno ni malo. Velja omeniti tudi to, da so v Canonu že napovedali resno konkurenco v obliki prihajajočega modela EOS 6D.

Nikon D600

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 6016 × 4016.

Tipalo: Efektivno 24,3 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 35,9 × 24 mm, CMOS.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 1700 EUR.

Za: Mere, kakovost slike, dinamični razpon, malo šuma, kakovost izdelave.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji