Objavljeno: 28.12.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2017

Nikon D5600

Nikonov novi DSLR D5600 se uvršča v zgornji razred vstopnih modelov. Je tako po zmogljivostih kot po funkcijah korak nad vstopnimi modeli, obdrži pa njihovo razmeroma majhno in lahko ohišje. Gre seveda za naslednika modela D5500, ta mu tudi ostaja zelo velik konkurent.

Ohišje aparat je res odlično, vsaj če cenimo nekoliko manjšo velikost in težo. Zelo lepo namreč sede v roko, za to je odgovorno poudarjeno držalo na desni strani in gumirana izboklina, ob katero naslonimo palec. Aparat brez večjih težav držimo oziroma upravljamo tudi le z eno roko, seveda če nismo nataknili kakega velikega, težkega objektiva. Tudi kakovost izdelave je zelo dobra, ohišje deluje trpežno in robustno.

Upravljanje aparata bo uporabnikom Nikonovih modelov hitro domače, pa tudi sicer je postavitev povsem klasična. Programe izbiramo s kolescem na zgornji strani, tam so vse ročne možnosti, morda bo kdo pogrešal kak lastni program, ki bi si ga prikrojil. Za prožilcem je samostojna tipka za zagon video zajema, aparat ponuja tudi klasični vhod za mikrofon, zelo koristen pa je vrtljiv zaslon. Tega lahko ob neuporabi tudi obrnemo proti ohišju, je celo občutljiv za dotik (česar sami niti ne potrebujemo), okular nad njim ima dodano tudi tipalo za samodejni izklop zaslona ob približanju k očesu.

Za fotografije skrbi tipalo s 24 milijoni pik, to poznamo tudi iz drugih Nikonovih DSLRjev (med drugim tudi iz predhodnika, modela D5500). Ponuja zelo dobro kakovost fotografij, občutljivost gre do ISO 25.600. Šum ostane dobro nadzorovan nekako do ISO 1600. Tudi video je soliden, ločljivost gre do FullHD (1920 × 1080) pri 60 slikah na sekundo. Omenili smo že vhod za mikrofon, na zgornji strani je, kot pri predhodniku, tudi vgrajen stereo mikrofon, ki pa je bolj za silo.

Novi D5600 je zelo dober DSLR srednjega cenovnega razreda. Obenem gre za eno najbolj lenobnih nadgradenj, kar smo jih videli. Če ga primerjamo z modelom D5500 (tega smo preizkusili pred dobrim letom) res ne bomo našli razlik. Za to smo se morali poglobiti v Nikonove podatke – novinec omogoča nastavitev Auto ISO prek tipke Fn, doda funkcijo time-lapse, je nekaj gramov lažji in vključuje NFC za lažjo brezžično povezavo s telefoni. Samo ohišje velja v tem trenutku 789 evrov, model D5500 pa 700 evrov.

Če se vam torej vgrajena funkcija time-lapse zdi vredna tistih 90 evrov, je D5600 res odlična izbira. Če pa bi radi dobro opremljen, kakovosten, a hkrati razmeroma majhen in lahek DSLR, je D5500 boljša izbira. Če nas ne moti za trohico slabše ohišje, pa priporočamo kar predhodnika tega omenjenega predhodnika – D5300 še najdemo v nekaterih spletnih trgovinah in je še sto evrov cenejši od D5500.

Nikon D5600

Kaj: Zrcalno-refleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 6000 × 4000.

Tipalo: Efektivno 24 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,5 × 15,6 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 789 EUR (ohišje), 1078 EUR

(z objektivom AF 18-105 VR).

Za: Kakovost fotografij, velikost in teža.

Proti: Praktično nobenih novosti glede na predhodnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji