Nikon D3x

Objavljeno: 28.4.2009 | Avtor: Peter Gedei | Kategorija: Digitalni fotoaparati | Revija: April 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Lanski december bo v podjetju Nikon gotovo zapisan z velikimi črkami, saj so po občutni osvežitvi palete digitalnih SLRjev predstavili še paradnega konja, namenjenega vsem, ki jim vrhunska cena ne predstavlja večjega zadržka, oziroma jim narava dela to omogoča. O fotoaparatu je veliko govoric krožilo že pred uradno predstavitvijo, bila pa je kar pričakovana in logična poteza. Med Nikonovimi SLRji s polnim formatom tipala je manjkal le še zadnji člen x, z visoko ločljivostjo in vrhunskim ohišjem, po predstavitvi Sonyjevega modela A900 pa smo tipalo s 24 milijoni pik upravičeno čakali še pri Nikonu. Res je, da je Nikonov model D3 že vrhunski izdelek, ki mu skorajda ničesar ne moremo očitati, a tista pika na i z visoko ločljivostjo je kljub vsemu manjkala. Z najnovejšim modelom D3x so to vrzel uspešno zapolnili.

Razlik med modeloma pravzaprav ni mogoče opaziti, saj sta ohišji enaki, popolnoma enako je tudi delo s fotoaparatom. Razlika med njima se seveda skriva v notranjosti. Vgrajeno tipalo premore 24,5 milijona pik ločljivosti, to je enako kot pri Sonyjevem modelu A900, kjer smo opazili kopico težav (predvsem s šumom in stiskanjem) pri končnem posnetku. Ker menimo, da sta tipali v obeh fotoaparatih podobni, smo bili z Nikonovim posnetkom nadvse zadovoljni, saj teh težav pri D3x ni. Še več, posnetek je tudi v slabih svetlobnih razmerah in pri dolgi ekspoziciji brez šuma, z obilo detajla in bogat v tonih, poleg tega smo lahko obdržali risbo tudi v svetlejših tonih, kljub "navijanju" celotnega posnetka. Pri Nikonu poudarjajo, da so se praktično izognili razmikom med mikrolečami in z dodatnimi hardverskimi rešitvami ustvarili posnetek brez šuma, oziroma skorajda neopaznim pri visokem ISO. Lahko jim le pritrdimo.

Zakup člankov

Izbirate lahko med:

Za plačilo lahko uporabite plačilno kartico ali PayPal:

 

Najprej se morate prijaviti.
V kolikor še nimate svoje prijave, se lahko registrirate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki