Objavljeno: 28.4.2009 | Avtor: Peter Gedei | Monitor April 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon D3x

Lanski december bo v podjetju Nikon gotovo zapisan z velikimi črkami, saj so po občutni osvežitvi palete digitalnih SLRjev predstavili še paradnega konja, namenjenega vsem, ki jim vrhunska cena ne predstavlja večjega zadržka, oziroma jim narava dela to omogoča. O fotoaparatu je veliko govoric krožilo že pred uradno predstavitvijo, bila pa je kar pričakovana in logična poteza. Med Nikonovimi SLRji s polnim formatom tipala je manjkal le še zadnji člen x, z visoko ločljivostjo in vrhunskim ohišjem, po predstavitvi Sonyjevega modela A900 pa smo tipalo s 24 milijoni pik upravičeno čakali še pri Nikonu. Res je, da je Nikonov model D3 že vrhunski izdelek, ki mu skorajda ničesar ne moremo očitati, a tista pika na i z visoko ločljivostjo je kljub vsemu manjkala. Z najnovejšim modelom D3x so to vrzel uspešno zapolnili.

Razlik med modeloma pravzaprav ni mogoče opaziti, saj sta ohišji enaki, popolnoma enako je tudi delo s fotoaparatom. Razlika med njima se seveda skriva v notranjosti. Vgrajeno tipalo premore 24,5 milijona pik ločljivosti, to je enako kot pri Sonyjevem modelu A900, kjer smo opazili kopico težav (predvsem s šumom in stiskanjem) pri končnem posnetku. Ker menimo, da sta tipali v obeh fotoaparatih podobni, smo bili z Nikonovim posnetkom nadvse zadovoljni, saj teh težav pri D3x ni. Še več, posnetek je tudi v slabih svetlobnih razmerah in pri dolgi ekspoziciji brez šuma, z obilo detajla in bogat v tonih, poleg tega smo lahko obdržali risbo tudi v svetlejših tonih, kljub "navijanju" celotnega posnetka. Pri Nikonu poudarjajo, da so se praktično izognili razmikom med mikrolečami in z dodatnimi hardverskimi rešitvami ustvarili posnetek brez šuma, oziroma skorajda neopaznim pri visokem ISO. Lahko jim le pritrdimo.

Nikon D3x, 14 mm. ISO 800, 30 s, osvetljeno z dnevno svetlobo in bliskavico. Kljub visokem ISO, v slabih svetlobnih pogojih in dolgi ekspoziciji je posnetek skorajda brezhiben.

Izrez zgornjega posnetka

No, če so pri tipalu nekaj dodali, pa so Nikonovi inženirji drugje morali tudi kaj vzeti. Namesto devetih slik na sekundo, ki jih zmore D3, lahko z D3x posnamemo pet slik na sekundo v seriji 130 posnetkov, kar je dober dosežek, saj stisnjene datoteke RAW zasedajo okoli 20 Mb. Znižana je tudi vrednost ISO, ki jo lahko nastavimo na 1600 ter kot "boost" do 6400 (naj spomnimo, da je najvišja vrednost ISO pri D3 25.600), mislimo pa, da bi ahko bila ta vrednost na razpolagotudi pri novejšem modelu l. Še vedno pa pogrešamo možnost namestitve zaščitnega pokrovčka za pregledovalnik LCD in protiprašni sistem, kar je v današnjem času že nekaj povsem vsakdanjega.

Ker je fotoaparat namenjen širšemu spektru fotografov in ne le reportažnim, kjer je najpomembnejša hitrost, lahko brez težav "odpustimo" manjše število slik na sekundo, ki jih fotoaparat omogoča. Kot kaže, so na račun tega največ poudarka namenili kakovosti posnetka, s čimer smo bili več kot zadovoljni. Nikon D3x je vrhunski izdelek, ki nastopa predvsem kot odgovor na Canonov model 1Ds Mark III, a ga pri mnogih funkcijah tudi prekaša. Na žalost je cena okoli 7000 evrov tudi primerna temu. Fotoaparat smo preizkušali z objektivom 14-24/f2.8 in lahko zatrdimo, da ta trenutek ni boljše kombinacije med digitalnimi SLRji.

O Nikonovem modelu D3 smo pisali v lanski februarski številki.

Nikon D3x

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: FX format do 6048 x 4032, DX format do 3968 × 2640, 5:4 format do 5056 × 4032.

Tipalo: Efektivno 24,5 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 35,9 × 24 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,0 (1,5 pri formatu DX).

Izdeluje: Nikon, www.nikon.com.

Prodaja: Nikon prodajalci, www.nikon.si.

Cena: 6999 EUR (ohišje).

Za: Ločljivost, hitrost, ohišje, kakovost posnetka, pregledovalnik LCD, rokovanje.

Proti: Cena, nima samodejnega čiščenja tipala, ni možnosti namestitve zaščitnega pokrova zaslončka LCD.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji