Objavljeno: 24.6.2014 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Julij-avgust 2014 | Teme: nenehni testi

Nikon Coolpix S9600

Novi Nikon S9600 je številčno resda naslednik modela S9500, a ko smo slednjega preizkušali, so bili občutki povsem drugačni. Ohišje je bilo prav tako delno grajeno iz aluminija, a je bilo lepše obdano z gumiranimi dodatki in je nasploh delovalo nekoliko bolj čvrsto. Za enake občutke bo bržkone treba poseči po njihovem najvišjem zmogljivem žepnem modelu, S9700, a je ta tudi optično nekoliko naprednejši.

Tokrat preizkušeni model kljub mešanim prvim vtisom prinaša čvrsto aluminijasto ohišje, pohvale pa si zaslužijo tudi natančno izdelane tipke in kolesce na štirismerni tipki.

Upravljanje aparata je zelo enostavno in nastavljivih možnosti je po našem mnenju ravno prav, tiste povsem ročne nastavitve pa tu niso na voljo. A menimo, je tako povsem pravilno, saj aparat ročnemu piljenju nastavitev niti ni namenjen, poleg tega je vgrajena avtomatika odlična. Menuji so grafično podobni tistim iz serije Nikon1. To pomeni, da je treba zanje nekaj privajanja, so pa zelo pregledni in dobro zasnovani.

S9600 je odziven aparat in nas v marsičem spominja na začetnike te njihove priljubljene serije, ki so nas prepričali na številnih ravneh. Kar nekaj njegovih predhodnikov nas je sicer puščalo ravnodušne, a tokrat preizkušeni model se zopet izkaže ravno na tistih področjih, ki so pomembna za dobro uporabniško izkušnjo.

S 9600 je dobil odlično tipalo CMOS, ki ponuja 16 megapik ločljivosti in se izkaže z zelo dobro reprodukcijo podrobnosti tudi pri višjih občutljivostih. To smo v modelih srednjega razreda te serije doslej močno pogrešali, tokrat pa razen razumne zrnatosti brez težav izberemo tudi najvišjo občutljivost.

Objektiv se ponaša s tihimi premiki, ki so na voljo pri dveh hitrostih, in učinkovito stabilizacijo slike. Njegova popačenja geometrije so sicer precej minimalna, a na najširšem območju (25 mm) zmoti ravno vbočeno popačenje, ki v praksi prinese precej slabše rezultate kot sodčkavo popačenje.

Ostrenje aparata je naravnost izvrstno. Poleg dovolj velike odzivnosti se pohvali z zelo dobro samodejno izbiro motiva, tudi kadar so vmes ovire. Tako je mogoče na primer že v drugem poizkusu izostriti objekt skozi okenske rulete. V prvem poizkusu ponavadi aparat izbere spredaj ležeči objekt, ko pa sprožilec še enkrat pritisnemo do polovice, bo izbral tudi tistega zadaj. Na tako dobro ostrenje v takem pomenu besede redko naletimo, saj je ostrenje skozi ovire ponavadi prava mora.

Aparat je tako na številnih področjih zelo prijetno uporabljati in ne razočara tam, kjer je to pomembno. To, kar so modeli Ixus med malimi žepnimi aparati, so določeni modeli iz Nikonove serije S med večjimi žepnimi modeli – s kar najbolj poenostavljeno elegantno zasnovo omogočajo zelo dobre rezultate.

Nekaj pritožb smo sicer že slišali čez kakovost izdelave določenih delov aparatov te serije in tudi tokrat nam je nekoliko nagajala zaščitna zaslonka objektiva, ki se ni pravilno zapirala. Tudi upogibljivost sicer kakovostnega zaslona na zadnji strani bi lahko bila nekoliko manjša.

Za ceno dobrih 250 evrov ponuja Nikon zelo prepričljiv aparat, ki ga brez težav priporočimo vsem, ki si želijo zmogljivega in enostavnega aparata, a ne bodo pogrešali ročnih nastavitev in razmeroma zajetnega kupčka zelencev, ki ga bodo morali odšteti zanj.

Nikon Coolpix S9600

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 16 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25–550 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,4–6,3; ostrenje 1 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 5,7 m; ISO: samodejno  ali ročno (125–6400).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 270 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Ostrenje, kakovost fotografij, upravljanje.

✗    Kakovost nekaterih delov aparata, nenaravna popačenja pri širokem kotu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji