Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: Blaž Hafner | Monitor Junij 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon COOLPIX S8100

Pri snovanju kompaktnih fotoapratov so izdelovalci vedno pristajali na določene kompromise. Eden izmed teh se je kazal v kakovosti posnetkov z visoko vrednostjo ISO in pri slabši svetlobi. Posledica so slike z veliko šuma in malo podrobnostmi. Nikonova prizadevanja na tem področju so še kako vidna pri modelu Coolpix S8100, ki meri prav na kupce, ki ne potrebujejo naprednih funkcij dražjih naprav, a radi slikajo tudi v drugačnih razmerah, kot je lep sončen dan.

Ohišje je na voljo v rdeči ali črni barvi, na njem se bohoti prelep 3-palčni zaslon z 921 tisoč slikovnimi pikami, ki zagotavlja brezskrbno delo tudi pri močni svetlobi. Prikazana slika je zelo tekoča, to pa močno izboljša občutek ob lovljenju motivov. Pozdravljamo tudi vrtljiv gumb na zgornjem delu, ki omogoča izbiro slikovnega načina brez nepotrebnega brskanja po menujih, ki so sicer zelo pregledni, a tudi še taka preglednost ne more odtehtati priročnosti fizičnih pretikal. Zmotilo je le to, da je vrtenje že ob malce potnih prstih nekoliko težavno in je občasno treba rahlo improvizirati.

Širokokotni Nikkor objektiv zmore desetkratno optično povečavo, sliko pa pošilja na senzor zmogljivosti 12 milijonov pik. Ročne nastavitve zajemajo nastavljanje vrednosti ISO (160-3200) in upravljanje beline. Poleg tega je na voljo cela množica samodejnih načinov, tudi taki, ki so namenjeni pomoči pri fotografiranju ob različnih stopnjah svetlobe. Shranjevanje poteka na vgrajen notranji pomnilnik velikosti 102 MB, pomnilniško kartico pa je treba dokupiti.

Razveseljivo je, da so se obljube izdelovalca uresničile in smo deležnih dobrih posnetkov tudi ob neoptimalni osvetlitvi. Višje vrednosti ISO tako niso le same sebi namen. Prepogosto namreč dobimo v roke primerke, ki zmorejo ISO 3200, a kaj, ko je šuma že pri vrednosti 400 odločno preveč. Kljub rečenemu se takšni posnetki tudi pri S8100 seveda ne morejo primerjati s tistimi, ki jih opravimo pri dnevni svetlobi, pri čemer se Nikon odreže več kot suvereno. Pravzaprav bi mu v tem cenovnem razredu težko našli konkurenta.

Video je mogoče zajemati pri polni ločljivosti HD in pri 30 slikah na sekundo. Kakovost ne izstopa, zanimiva pa je možnost snemanja počasnih posnetkov z 240 slikami na sekundo, a je dolžina pri tem omejena na vsega 10 sekund.

Nikon Coolpix S8100 se je izkazal kot dobro zasnovana vsestranska naprava, ki ji ni moč praktično ničesar očitati, obenem pa premore izboljšave, ki izstopajo iz sivega povprečja. Če se odločate za nakup, ga nikakor ne gre spregledati.

Nikon Coolpix S8100

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 30-300 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-5,6; ostrenje 0,5 m-neskončno (1 cm makro); domet bliskavice 4 m; ISO: samodejno ali ročno (160-3200).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 219 EUR.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 8.

Zasnova aparata: 7.

Za: Hitrost, fotografiranje ob slabši osvetlitvi, senzor CMOS, zaslon LCD.

Proti: Povprečen video.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji