Objavljeno: 19.12.2006 15:11 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor December 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S7c

Nikon S7c že z nazivom poudarja, da gre za izdelek z možnostjo povezovanja (C - "connectivity"). V S7 je kot v enega redkih trenutno aktualnih fotoaparatov na trgu že tovarniško vgrajen brezžični vmesnik Wi-Fi po standardu b/g.

Gre sicer za žepni fotoaparat z vgrajenim velikim, 3-palčnim zaslonom LCD. Tipalo je 7-milijonsko, kar je za eno megapiko več kot pri predhodniku. Enak je ostal litijev akumulator, ki zmore približno 200 posnetkov z enim polnjenjem, pri pogosti rabi brezžičnega vmesnika pa se nadvse hitro izprazni.

Brezžični vmesnik je sicer dobrodošel dodatek, manj pa smo bili navdušeni nad izvedbo. Ob izbiri brezžičnega načina delovanja se aparat takoj loti iskanja razpoložljivih omrežij in to traja približno 20 sekund. Tega procesa ni mogoče preprosto prekiniti, razen z izklopom aparata! Izbrane posnetke nato lahko zgolj pošljemo na posebno spletišče v domeni Nikona. Nanj lahko shranimo do 50 MB posnetkov, ki nas tam čakajo največ 14 dni. O posnetkih lahko obvestimo tudi bližnje, in sicer tako, da vpišemo e-poštni naslov prejemnika oziroma prejemnikov, spletišče pa jim nato pošlje naslov, na katerem so posnetki. Neposredno pošiljanje e-pošte z našimi posnetki v priponki ni mogoče. Možno pa je neposredno tiskanje posnetkov na tiskalnikih PictBridge z vgrajeno brezžično kartico.

Aparat ima malo tipk, zato večino nastavitev opravimo s vrtljivim gumbom in tipko OK, podobno kot na boljših aparatih D-SLR ali, če hočete, na iPodih. Menu je sicer preprost in dobro odziven, vendar moramo za izhod iz njega uporabiti namensko tipko - zgolj pritisk gumba sprožilca ne deluje.

Ročnih nastavitev je malo. Poleg vrednosti ISO lahko kompenziramo osvetlitev v korakih po 1/3 ali ročno nastavimo temperaturo bele barve. Od zanimivejših funkcij omenimo še tisto z imenom VR (Vibration Reduction), ki zmanjša morebitno zamegljenost posnetka zaradi tresenja fotografove roke. To aparat po želji stori samodejno, če oceni, da je pravkar nastali posnetek "stresen". Učinek je približno tak, kot če bi se s tem pozabavali v Photoshopu.

O sami kakovosti posnetkov ni povedati kaj revolucionarnega: posnetki, narejeni zunaj, so razmeroma dobri, tisti, posneti znotraj prostorov, pa imajo pogosto moder podton, kljub (ne)uporabi bliskavice. Ta je bolj na strani šibkejših na teh izdelkih. Šum na posnetkih je nemoteč do ISO 200, višje vrednosti (vse do 1600) pa ne "izdelujejo" uporabnih posnetkov.

Nikon S7c

Razred: Žepni

Efektivna ločljivost tipala: 7 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,0; ostrenje 0,3 m-neskončno (4 cm-30 cm makro); čas od 1/1500 do 2 s; doseg bliskavice do 2,6 m; razpon ISO: samodejno, 50, 100, 200, 400, 800, 1600.

Cena: 99.900 tolarjev.

Prodaja: Grafo.

Za: Preprosta raba, vgrajen vmesnik wi-fi.

Proti: Visoka cena, slabo izveden brezžični vmesnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji