Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Februar 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S710

Na vrhu Nikonove lestvice žepnih aparatov trenutno kraljuje Coolpix S710, ki se od svojega predhodnika, modela S700, razlikuje po širokokotnem objektivu, ki ima zdaj tudi nekoliko večji razpon. V koraku s sodobnimi modnimi smernicami je tudi tipalo, ki je kljub razmeroma velikim meram zelo na gosto posejano z megapikami.

Modno je pri tem S-u (S pomeni Style) tudi čvrsto in na otip in pogled prijetno ohišje. V našem primeru zanimive odsevne rdeče barve deluje v kombinaciji s temno sivimi podrobnostmi naravnost odlično in je natančno sestavljeno. Ravno prav skrit in primerno velik je gumb za vklop, prijeten in ravno prav vztrajen pa tudi sprožilec. Prav tako bi težko našli pripombo nad hitrim in natančnim kolescem, ki je obenem tudi smerna tipka. Z njim se hitro sprehajamo po menujih ali pa nastavljamo razne parametre. Mali žepni zmogljivež nam omogoča tako nastavitev časa kot nastavitev odprtosti zaslonke ter ročno izbiro vseh nastavitev, razen večinoma neuporabnega ročnega ostrenja. Ostrenje je sicer učinkovito in dolgo časa ne odpove niti v slabše osvetljenih prostorih. Tudi na sicer povprečnem zaslonu ostane ogled temnih kotičkov dovolj svetel, tako da iskala, še posebej pri tej vrsti aparata, ne bomo pogrešali. Popačenja objektiva so znotraj zadovoljivih meja, to velja tudi za rahlo sodčkavost pri najširšem kotu, zaradi česar objektivu prav nič ne zamerimo nekoliko skromnejšega 3,6-kratnega razpona. Nekoliko razočara le ostrenje od blizu, saj je makro fotografija pri tem aparatu omejena z razdaljo 10 cm.

Prijetno nas je presenetila tudi zrnatost, kljub zgoraj omenjeni gneči megapik na tipalu. Aparat omogoča ob zmanjšani ločljivosti zajemanje posnetkov celo pri občutljivosti ISO 12800. Da je pri takšni nastavitvi kakovost posnetka opazno slabša, verjetno ni treba poudarjati, vendar pa je meja, ko postane zrnatost nekoliko bolj moteča, kljub temu postavljena šele pri vrednosti ISO 3200.

Zmotila nas je še postavitev bliskavice, ki je postavljena nekoliko preveč proti desni roki in jo ob enoročnem fotografiranju zlahka delno pokrijemo, v kombinaciji z zmogljivim tipalom pa je ob vgrajenem optičnem stabilizatorju ne bomo vedno potrebovali. Razočara tudi samodejna izbira scenskega načina, ki včasih tudi ob fotografiranju pokrajine vključi bliskavico, saj aparat zazna, da bi lahko bil fotografirani objekt močno obsijan od zadaj. Veliko bolje pa se obnese samodejno fotografiranje nasmeškov.

Napredek v primerjavi s predhodnikom ni zanemarljiv in tega ne moremo zapisati za veliko izdelkov. Širok kot zajema v primerjavi z le 37 mm "širokim" predhodnikom in zavidljive lastnosti tipala naj bodo v razmislek vsem, ki želijo biti v koraku s časom. Cena 279 evrov sicer ni nizka, vendar za ta denar dobimo dovolj veliko v dovolj majhnem.

Nikon Coolpix S710

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 14,5 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-101 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,6; ostrenje 10 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 4,8 m; ISO: samodejno ali ročno (100-12800).

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Nikon slovenija, www.nikon.si.

Cena: 279 EUR.

Za: Optična stabilizacija slike, ročne nastavitve, očem prijetno ohišje, visoka ISO občutljivost.

Proti: Včasih slabša samodejna izbira prizora, slabši makro.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji