Objavljeno: 28.9.2005 14:33 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor September 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S1

Coolpix S1 je od vseh doslej predstavljenih Nikonovih žepnih fotoaparatov najmanjši in najlažji. Tipalo ima 5 milijonov pik, objektiv pa omogoča trikratni zum, ki se začne pri 35 mm (ekvivalent). Ostrenje deluje od razdalje 30 cm naprej, v načinu makro pa ostri že pri vsega 4 cm oddaljenih motivih. Te lahko poiščemo le prek velikega dva in pol palčnega zaslona LCD, optičnega iskala aparat nima.

Posnetke Coolpix S1 shranjuje v borih 12 MB notranjega pomnilnika, razširitev z dodatno kartico vrste SD je tako bolj kot ne nujna. Zaradi majhnosti aparata v njem ni prostora za velik akumulator. Ta je sicer litij-ionski in ima razmeroma veliko kapaciteto, vendar predvsem velik zaslon LCD zahteva veliko energije. Tako je z enim polnjenjem moč narediti med 80 in 150 posnetkov. Aparatu je priložena priklopna postaja, ki je potrebna v primeru, ko želimo pretočiti posnetke v računalnik preko (počasnega) vmesnika USB ali pa ko si zaželimo ogleda posnetkov na televizorju. Za polnjenje akumulatorja priklopna postaja ni potrebna, saj lahko vtič polnilca na aparat priključimo neposredno. Omenimo še, da je aparatu moč dokupiti podvodno ohišje, kar ni ravno pogost dodatek v razredu žepnih modelov.

Aparat ne pozna ročnih nastavitev parametrov slikanja. Vplivamo lahko na nastavitev ISO (med 50 in 400), zajem temperature bele barve pa je mogoč s predlogo (seveda je tu tudi nekaj predhodno nastavljenih vrednosti). Omeniti velja indikator "stresenosti" posnetka, ki sporoči, če je pravkar zajeti posnetek neoster. Sicer zanimiva zmožnost se v praksi ne izkaže ravno najbolje, saj včasih kljub ostremu posnetku aparat javi zmerno do močno neostrost. Hitrost in zanesljivost sistema ostrenja je dokaj povprečna, vendar ne kvari splošnega vtisa o odzivnem in zanesljivem aparatu.

Kakovosti fotografije je dobra, a nič več kot to. Barve so živahne in večinoma pravilno predstavljene. Detajlov na posnetkih je razmeroma veliko, vendar le, dokler uporabljamo majhne vrednosti ISO. Razočara pa vgrajena majhna bliskavica, ki je zares šibka. Težave se očitno zaveda tudi Nikon, ki je zato vgradil funkcijo digitalnega dosvetljevanja posnetkov, vendar z nekoliko večjim ISO.

Nikon Coolpix S1

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 3.0-5.4; ostrenje 0,3 m-neskončno (makro 4 cm-neskočno); čas od 1/350 do 2 s; doseg bliskavice do 2,5 m; razpon ISO: samodejno, 50, 100, 200, 400.

Cena: 99.990 tolarjev.

Prodaja: Grafo, (01) 433 73 92.

Za: Kakovost ohišja, preprosta raba.

Proti: Zgolj povprečna kakovost fotografije, počasen vmesnik USB.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji