Objavljeno: 31.3.2015 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2015 | Teme: nenehni testi

Nikon Coolpix P610

Nikonov model P600 je bil lani s 60-kratnim razmerjem med skrajnima goriščnicama rekorder svojega razreda, a njegov naslednik danes sodi med povsem povprečne zmogljive aparate. Premagal ga je tako Canon s svojim 65-kratnim objektivom, Nikon pa je pred nekaj tedni predstavil tudi model s kar 83-kratnim zumom. Tako ostaja P610 povprečnež, ki to ni.

Njegovo ohišje je ceni primerno in zelo robustno, nekoliko nas je zmotil le svetleči del na zgornjem desnem robu, ki se nam za tako resen model ne zdi potreben. Tudi tipke so zelo kakovostne, a tudi tu ne moremo mimo želje po kakovostnejših in večjih kolescih, kot smo jih vajeni iz razreda DSLR. Nikon P610 sicer ima tudi tipko, ki ji je moč prilagajati namen, kar je v praksi precej uporabno. Tudi na kolescu za izbiro programa najdemo program s shranjenimi uporabniškimi nastavitvami.

Zaslon aparata je vrtljiv v vse smeri in je dovolj kakovosten, njegova premičnost pa najbolj koristi med zajemanjem videa. Ker je aparat opremljen tudi z elektronskim iskalom, je preklop med obema prikazovalnikoma lahko izveden samodejno, za to poskrbi znano tipalo ob iskalu. Žal je tako občutljivo, da se zaslon vselej izklaplja, že ko se svojemu telesu ali rokam približamo na vsega 15 cm, kar je zelo nevšečno. Nekoliko nepotrebno se nam je zdelo tudi dodatno stikalo za zumiranje na samem objektivu, ki bi lahko prevzelo tudi kakšno drugo možnost, a je žal ne.

Aparat je opremljen z zmogljivim objektivom, ki premore razpon goriščnic od 24 do1440 mm in se ponaša z zelo dobro ostrino in majhnimi popačenji, predvsem pa izstopa vrhunska stabilizacija slike, ki je med najboljšimi, kar smo jih kdaj preizkusili. Predvsem se izkaže pri daljših goriščnicah med fotografiranjem v slabih svetlobnih razmerah. Dobro se odreže tudi pri zajemanju videa, a na tem področju se znajdejo tudi manj zmogljivi Nikonovi modeli.

Vgrajeno tipalo fotografijam dodaja nekoliko zrnatosti tudi pri najvišjih nastavitvah, a zaradi svoje majnosti ne ponuja ostrine pri 100 % povečavi kot večji konkurentje. Hvalimo prikaz barv in njegov dinamični razpon glede na razred.

Aparat je po zadnji modi opremljen s povezavo Wi-fi, ki omogoča upravljanje zmogljivega zumirnega objektiva kar prek aplikacije na telefonu in zajemanje fotografij, ne manjkata pa niti GPS in NFC. Zanimiv je tudi dodatek možnosti pomnjenja izbrane goriščnice. Nikonu so sicer dodali tudi tipko, ki omogoča pomnenje najdaljše izbrane goriščnice, dokler jo držimo in s pritiskom omogoča tudi kratkotrajno razširitev glede na trenutno povečavo, a zopet bi si na njenem mestu bolj želeli dodatno bližnjico.

Nikon P610 je zmogljiv kompaktni aparat, ki sicer ima nekaj pomanjkljivosti, a so ga v Nikonu z leti toliko izboljšali, da se lahko meri z najboljšo konkurenco aparatov z manjšimi tipali. Njegova cena, 392 evrov, je glede na zmogljivosti resda primerna, a se v tem cenovnem območju najde precej zanimivih segmentov fotoaparatov.

Nikon Coolpix P610

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 16,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–1440 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,3–6,5; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 8 m; ISO: samodejno  ali ročno (100–12800 (Hi1)).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena ob objavi: 392 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Kakovostno ohišje, razpon objektiva, stabilizacija slike.

✗    Preobčutljivo tipalo za samodejni vklop iskala, nekoristno obarvanje izostrenih objektov.

4768574

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji