Objavljeno: 22.4.2011 | Avtor: Blaž Hafner | Monitor April 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix L120

Leto je zopet naokoli in Nikon je obnovil svojo ponudbo. Na področju kompaktnih fotoaparatov z velikim zumom je model L120 nadomestil lanskega L110. Osnovna oblika je ostala, kar pomeni, da bo z napravo udobno delati, predvsem zavoljo velikega držala, v katerega se stlačijo tudi pomnilniška kartica SD in štiri baterije AA. Uporaba baterij namesto akumulatorja je nekaterim pogodu, spet drugim ne, a dejstvo je, da jih ob izpraznitvi enostavno zamenjamo z novimi. Tako se nam ne bo zgodilo, da bi ob najbolj neugodnem trenutku ostali brez fotografije. Poleg tega pa lahko še vedno dokupimo baterije za večkratno polnjenje, ki nadomestijo akumulator. Res pa je, da negativno vplivajo na težo.

Nabor gumbov je enak kot pri predhodniku, a z eno razliko: zum lahko nadziramo tudi z nagibnim gumbom na levi strani objektiva, ki v praksi pride še kako prav, posebej ob snemanju videa. Na zadnji strani najdemo prenovljen zaslon LCD, ki se zdaj ponaša z 921.000 pikami in ga je moč brez težav uporabljati tudi na neposredni sončni svetlobi, zahvaljujoč premazu za zmanjševanje odboja. Zopet smo pogrešali kakšen dodaten namenski gumb, vsaj za nastavljanje vrednosti ISO. Ta gre pri najvišji ločljivosti od 80 do 1600, a se skupaj z njo opazno poveča tudi šum. Za povezavo z računalnikom skrbi priključek USB, družbo pa mu dela še izhod HDMI.

Tipalo zmore pri novincu 14 milijonov pik, povečala pa se je tudi povečava objektiva, in sicer s 15- na 21-kratno. Številne naprave imajo pri takšnih stopnjah velike težave s slikanjem z roke, predvsem zaradi ostrenja, pri novem Coolpixu pa nam to ni povzročalo večjih preglavic. Nasploh je bilo ostrenje ne glede na zum zelo hitro, razen ko smo povečavo uporabljali med snemanjem videa, kjer je bil zamik občutno prevelik, obenem pa je tudi sama kakovost videa slabša kot pri konkurenci. Če pa napravo uporabimo za tisto, čemur je namenjena, bomo deležni slik, ki so za ta cenovni razred več kot dobre. Barve so žive, a malce zmoti intenzivna uporaba algoritmov za zmanjševanje šuma, kar da za rezultat sliko, ki s šumom obenem izgubi tudi del podrobnosti. Izklopiti se tega ne da, pogrešali pa smo tudi kakšne napredne ročne nastavitve, a so očitno pridržane le za dražje modele. Popačenje je tako v makro kot telefoto načinu minimalno.

Slikanje s Coolpixom L120 je pravo veselje, saj je naprava odzivna, sprehajanje po menujih preprosto, ohišje pa na otip deluje kakovostno. Če povzamemo, gre za lepo zaokrožen izdelek, ki pa v ničemer pretirano ne izstopa.

Nikon Coolpix L120

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 14 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25-525 (35 mm. Ekvivalent); svetlobna jakost 3,1-5,8; ostrenje 0,1 m-neskončno (1 cm makro); domet bliskavice 6 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Cena: 250 EUR.

tehnična zmogljivost: 8.

kakovost fotografije: 7.

zasnova aparata: 6.

Za: Hitrost ostrenja, stabilizacija slike, LCD zaslon, nagibni gumb za zum na objektivu.

Proti: Šum pri višjih vrednostih ISO, slabši video, ni naprednih ročnih nastavitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji