Objavljeno: 28.6.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij - avgust 2016 | Teme: nenehni testi

Nikon Coolpix B500

Nikonov novi Coolpix B500 je nekakšen naslednik lanskega modela L840. Gre za preprost »superzoom« aparat, torej aparat, ki prinaša velik razpon goriščnic po solidni ceni in ob preprosti rabi. Aparat je razmeroma kompaktne sorte, a je daleč od žepnega. Pri oblikovanju se zgleduje po majhnih DSLRjih z odebeljenim ročajem na desni strani.

Ohišje je glede na cenovni razred zelo kakovostno, je pa seveda povsem plastično. Na zgornji strani imamo kolesce za izbiro programa, žal nimamo povsem ročnih nastavitev. Zadaj je nekaj funkcijskih tipk, tudi namenska tipka za zajem videa. Tam najdemo tudi tripalčni zaslon, ki ga lahko nagibamo navzgor in navzdol – gre za enega cenejših aparatov s to možnostjo. Seveda pa ni okularja, na njegovem mestu je majhen zvočnik. Okoli prožilca je drsnik, s katerim nadzorujemo zum, to lahko opravimo tudi z nagibno tipko na strani objektiva.

Tipalo je enako kot v prej omenjenem modelu, premore 16 milijonov pik. Po kakovosti ni nič posebnega, je pa nekoliko omejeno, kar zadeva občutljivosti, ta seže le do ISO 1600. Res pa je, da je šum do vključno ISO 800 dovolj dobro nadziran. Kakovost fotografij je tako dovolj dobra, enako velja za kakovost videa (tega lahko zajemamo v ločljivosti FullHD).

Glavno vlogo ima seveda objektiv. Razteza se od zelo širokih 22,5 milimetra pa vse do 900 mm (izraženo v klasičnem, 35 mm formatu). Vključena je tudi stabilizacija slike, ta ima sicer na najdaljšem področju kar nekaj težav, na srednjem območju pa se dobro znajde. Objektiv s svojim odličnim razponom je največja prednost tega aparata. Zelo dober je tudi pri makro posnetkih, saj je najbližja razdalja ostrenja vsega 1 centimeter (seveda v namenskem programu).

Upravljanje aparata je zelo enostavno, je pa zato tudi funkcij nekoliko manj kot pri dražjih modelih. Med pogrešanimi je tudi možnost samodejnega sestavljanja panoramskih posnetkov. A to lahko aparatu odpustimo, saj je njegova cena dovolj nizka, da se odkupi s kakovostnim ohišjem in velikim razponom goriščnic. Gre pa za enega redkih aparatov, ki za napajanje uporablja klasične baterije AA.

Nikon Coolpix B500

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 16 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 22,5–900 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3–6,5; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 7 m; ISO: samodejno ali ročno (125–1600).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 277 EUR.

Za    Uporabni razpon objektiva, kakovostno ohišje, nagibni zaslon.

Proti    Nima ročnih nastavitev, majhen razpon občutljivosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji