Objavljeno: 26.4.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2016 | Teme: nenehni testi

Nikon Coolpix A100

Nikonov novi Coolpix A100 je značilen žepni aparat nizkega cenovnega razreda. Ta razred aparatov je vedno manj zanimiv, tako za uporabnike kot (posledično) za izdelovalce fotoaparatov, mesto teh aparatov vedno bolj zavzemajo boljši pametni telefoni. Kljub temu ti aparati prinašajo za svojo ceno bistveno več kot pred nekaj leti, s cenitvijo (in premikom funkcij oziroma zmogljivosti navzdol po cenovni lestvici) pa ni nobene ovire, da si ne bi takega modela omislili kot sopotnika telefonu, sploh na potovanjih.

Aparat je majhen in lahek, a je ohišje dovolj kakovostno. Na voljo je tudi v lični vijolični barvi z rožnatim vzorcem, to smo v preteklosti pri Nikonu že srečali. Uporablja klasični namenski akumulator, po besedah izdelovalca naj bi zdržal okoli 250 fotografij oziroma okoli uro videa. Tipke na ohišju so povsem klasično razporejene, desno pod palcem je tudi samostojna tipka za zajem videa.

Menuji so pregledni, delno tudi po zaslugi razmeroma omejenega nabora nastavitev, bi pa lahko bili na trenutke tudi nekoliko hitrejši. Zaslon meri 2,7 palca, v primerjavi z zasloni na pametnih telefonih je podpovprečen. Ročnih nastavitev tu praktično ni, je pa dovolj samodejnih programov. Dodali so tudi nekaj možnosti za naknadno urejanje oziroma popravljanje fotografij, to je že leta stalnica žepnih aparatov.

Glavno delo opravlja objektiv z goriščnicami, ki segajo od 26 do 130 milimetrov. To je tudi poglavitna prednost tega aparata v primerjavi s telefoni. Z optično povečavo lahko zajamemo bistveno več podrobnosti kot le z digitalno. Optične stabilizacije slike sicer ni, a je pri teh goriščnicah še nismo preveč pogrešali. Ostrenje je hitro in dovolj natančno. Tipalo premore 20 milijonov pik, to je vrh glave dovolj, smo pa bili razočarani nad ločljivostjo videa, ta je »le« HD oziroma 1280 x 720. To je danes, ko večina telefonov zajema FullHD, nekateri pa celo 4K, res malo.

Poglavitna prednost tega aparata pa je seveda cena. 116 evrov, kolikor stane v tem trenutku, je glede na ponujeno (sploh soliden razpon objektiva in majhno ohišje) res malo. Dovolj malo, da dober telefon načeloma ni ovira, saj je fotografiranje z namensko napravo kljub vsemu udobnejše.

Nikon Coolpix A100

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 20 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 26–130 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,2–6,5; ostrenje 10 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 6 m; ISO: samodejno ali ročno (100–3200).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 116 EUR.

Za    Cena, velikost in teža, enostavnost delovanja.

proti    Malo ročnih možnosti, ločljivost videa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji