Objavljeno: 28.9.2005 14:33 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor September 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix 5600

Če od fotoaparata ne pričakujemo preveč in nam je najpomembnejša majhnost, je Nikonov Coolpix 5600 gotovo ustrezen kandidat. Umešča se nekako v sredino Nikonovih modelov, ki so namenjeni tistim, ki se šele začenjajo ukvarjati z digitalno fotografijo. Oblikovna zasnova je taka, da ga navkljub majhnosti dobro držimo in pri tem palec porabimo za krmiljenje po izbirah, ki so na voljo. Delu z aparatom in sprehajanju po menujih se da zelo hitro privaditi, saj so vsi gumbi in nastavitve postavljeni logično.

4,5-centimetrski LCD zaslon z ločljivostjo 80.000 pik je svetel in kontrasten in je zadovoljivo viden tudi v svetlem okolju, na voljo pa je tudi optično iskalo. Fotoaparat ima 14 MB vgrajenega pomnilnika, SD kartica pa zato ni priložena in jo je potrebno kupiti posebej.

CCD tipalo ima efektivno ločljivost 5,1 milijona pik, njegove stranice so v razmerju 4 : 3. Kot se spodobi za znamko Nikkor, so optične lastnosti objektiva solidne - zum od 35 mm do 105 mm (ekvivalent 35 mm), f 2.8/4.9. Poleg tega imamo na voljo še dodaten 4x digitalni zum. Območje makro fotografije se začne že pri štirih centimetrih in dobro deluje, le za ostrenje včasih potrebujemo nekaj več spretnosti. Med dodatnimi funkcijami je treba omeniti predvsem funkcijo za popravljanje učinka rdečih oči, ki v večini primerov zelo dobro deluje.

Kot že omenjeno, je Coolpix 5600 kompaktni aparat, namenjen predvsem začetnikom in zato je tem uporabnikom na voljo tudi kar nekaj predhodno nastavljenih programov oz. scenskih nastavitev. Pri teh nastavitvah nam Coolpix na zaslonu s črto izriše, kako naj bi bili predmeti (npr. portret, arhitektura, ipd.) postavljeni, da dobimo kompozicijsko bolj pravilno fotografijo.

Nekoliko moti odsotnost dodatne lučke za pomoč pri ostrenju, kar pomeni, da imamo v slabih svetlobnih razmerah lahko težave z ostrenjem.

Nikon Coolpix 5600

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova fotoaparata: 5.

Tehnične lastnosti: Objektiv 34-102 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,9; ostrenje 0,3 m-neskončno (makro 4 cm); čas 1/3000 do 4 s; doseg bliskavice 3 m; razpon ISO: samodejna (50-200).

Cena: 74.900 tolarjev.

Prodaja: Grafo d.o.o. (01) 542 17 07.

Za: Teža, kakovost zajema.

Proti: Ostrenje v slabih razmerah. Dolg čas med zaporednimi posnetki z bliskavico.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji