Objavljeno: 10.3.2005 11:52 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor September 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix 4200, Nikon Coolpix 5200

Nikon je pred kratkim prenovil svoj repertoar majhnih digitalnih fotoaparatov za zabavo in prosti čas. Predstavil je nova modela, ki se med seboj razlikujeta po vgrajenem tipalu (4 proti 5,1 milijona efektivnih pik) in po nekoliko naprednejšem zajemanju video posnetkov pri modelu Coolpix 5200, vsi drugi vitalni deli in funkcije pa so pri obeh enaki.

Oba aparata poleg majhne teže (155 g brez baterije) in velikosti (88 × 60 × 36.5 mm) odlikuje na otip kakovostna izdelava, dobra oblika pa poskrbi za to, da aparat "sede" v roko. Ponašata se z objektivom Nikkor Zoom ED, ki premore 3X optični zoom. Kratica ED pomeni, da so vgrajene nizko disperzijske leče, kar naj bi zmanjševalo kromatska popačenja, največkrat vidna kot nezaželen vijolični odtenek ob ostrem prehodu bele barve v črno. Vgrajen je tudi mikrofon, ki je uporaben za snemanje zvoka ob video posnetkih ali zvočnih komentarjev k fotografijam. Dodatna močna dioda LED oranžne barve zelo pripomore k zanesljivemu in hitremu ostrenju v slabih svetlobnih razmerah, pa tudi sicer je sistem ostrenja vreden vse pohvale. V makro načinu ostri že od štirih centimetrov naprej, pa tudi moč bliskavice se zna ustrezno prilagoditi bližini motiva. Povsem ročnih nastavitev aparata nimata, a je zato na voljo kar nekaj vnaprej pripravljenih načinov slikanja oziroma scenarijev (npr. muzej, sončni vzhod, pa tudi pomoč pri izdelovanju panoramskih posnetkov), ki lahko povsem zadovoljijo ne preveč zahtevnega uporabnika. Možna pa je še ročna kompenzacija osvetlitve, nastavitev temperature bele barve, izbira načina ostrenja in tudi vrednosti ISO vse tja do 400. Presenetijo pa nekatere precej napredne funkcije, ki jih ne premorejo niti nekateri dražji aparati (npr. "bracketing", pa algoritem za zmanjševanje šuma in izboljšanje kontrasta). Oba premoreta tudi video izhod, posnetki pa se shranjujejo v 12 MB vgrajenega pomnilnika ali pa na opcijsko kartico SD/MMC. Napajata se iz zmogljive Li-ionske baterije, ki jo priloženi polnilnik napolni v vsega dveh urah.

V praksi se Nikona obneseta dokaj solidno. Čas, ki mine od vklopa do prve fotografije, je zelo kratek, pa tudi zapisovanje posnetkov na kartico ali polnjenje bliskavice ne traja predolgo. Menuji so logični in predvsem preprosti, pa tudi tipke na ohišju so na pravih mestih. Morda bi si želeli edino nekoliko večje tipke pod zaslonom LCD, ta pa bi lahko bil nekoliko večji. Na srečo se njegova manjša diagonala (1,5 palca) ne pozna na kakovosti, saj je dobro odziven, svetel in visoke ločljivosti. Tudi v temnejših svetlobnih razmerah ne odpove tako hitro, saj se občutljivost in hitrost osveževanja prilagodita neugodnim razmeram. Oba aparata zmoreta tudi snemanje video posnetkov v ločljivosti VGA 640 × 480, razlika med njima je le v številu zajetih slik na sekundo: Coolpix 4200 jih zajame 15, močnejši brat pa 30. Časovno dolžino omejuje le velikost uporabljene pomnilniške kartice. Precejšnje razočaranje pa so posnetki, ki jih zajemata fotoaparata. Barve so sicer korektno predstavljene, prav tako avtomatika pravilno oceni osvetljenost motiva, a kaj, ko se vse te prednosti porazgubijo ob dejstvu, da so posnetki vse preveč medli in nejasni; k temu zelo pripomore dobro opazen šum, ki je prisoten tudi pri najmanjši možni vrednosti ISO (64 pri 5200, 80 pri 4200). Še en dokaz več torej, da ni vse le v čim večji ločljivosti tipala, temveč je pomembna tudi kakovost.

Nikon Coolpix 4200

Razred: Žepni (majhne mere in teža, trdno ohišje in izdelava).

Efektivna ločljivost tipala: 4 milijone pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,9; ostrenje 0,30 m-neskončno (4-30 cm makro); čas od 1/2000 do 4 s; ISO samodejno, 80, 100, 200, 400.

Cena: 99.900 tolarjev.

Prodaja: Grafo, (01) 542 17 07.

Za: Izdelava, preprosta uporaba, makro način, hitro in zanesljivo ostrenje.

Proti: Majhen zaslon LCD, izrazit šum na posnetkih, le USB 1.1.

Nikon Coolpix 5200

Razred: Žepni (majhne mere in teža, trdno ohišje in izdelava).

Efektivna ločljivost tipala: 5,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,9; ostrenje 0,30 m-neskončno (4-30 cm makro); čas od 1/2000 do 4 s; ISO samodejno, 64, 100, 200, 400.

Cena: 119.990 tolarjev.

Prodaja: Grafo, (01) 542 17 07.

Za: Izdelava, preprosta uporaba, kakovost video posnetkov, makro način, hitro in zanesljivo ostrenje.

Proti: Majhen zaslon LCD, izrazit šum na posnetkih, le USB 1.1, visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji