Objavljeno: 26.4.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2016 | Teme: nenehni testi

Nikon A10

Aparatov, kakršen je Nikonov A10, je danes vedno manj. Sodijo v najnižji cenovni razred in jih dobimo že skoraj za drobiž. Namenjeni so najmanj zahtevnim uporabnikom, lahko tudi otrokom, in tistim, ki po možnosti nimajo pametnega telefona. Kljub nizki ceni pa ponujajo kar veliko.

Čeprav je Nikon A10 žepni aparat, je na desni strani zaradi dveh baterij AA nekoliko odebeljen. To je vedno bolj redko, večina aparatov uporablja namenski polnilni akumulator, a so baterije za potovanja v oddaljene kraje kljub vsemu zelo priročne, saj jih dobimo praktično na vsakem koraku. Odebeljeni desni del tudi izboljša lego aparata v roki. Ohišje je plastično, nekoliko manj kakovostno kot pri sorodnem modelu A100.

V uporabi je objektiv s petkratnim zumom, goriščnice segajo od 26 do 130 milimetrov. To je lep in zelo koristen preskok s trikratnih zumov, ki smo jih bili še pred nekaj leti vajeni na aparatih tega cenovnega razreda. Ostrenje ni med hitrejšimi, a je dovolj solidno, sploh v dobrih svetlobnih razmerah. Tipalo premore 16 milijonov pik, a očitno ni ravno novejše. Občutljivost sega namreč le do ISO 1600, a je že tam opaziti kar nekaj šuma. Spet smo bili razočarani nad ločljivostjo videa, ki je »le« HD, torej 1280 x 720.

Aparat je očitno namenjen nezahtevnim uporabnikom, tako je tudi funkcij in nastavitev razmeroma malo. Razporeditev tipk ne prinaša presenečenj, v desnem vogalu je samostojna tipka za zajem videa, pod tem pa štirismerna tipka, na kateri imamo hitre bližnjice do najpogostejših nastavitev (nastavitve bliskavice, prilagajanje osvetlitve, vključitev sicer bolj osnovnega makro načina in nastavitev zakasnjenega prožilca). Nad tem je še tipka za izbor scenskega načina, po naših izkušnjah se tudi povsem samodejni način dovolj dobro odreže.

A10 res ne prinaša popolnoma nič novega, glavni razlog za nakup je nizka cena, velja le 78 evrov (verjamemo, da bo v kaki prodajni akciji cena še nižja). Aparat lahko mirne vesti kupimo otrokom oziroma vsem, ki pač potrebujejo nekaj, s čimer lahko posnamejo nekaj nezahtevnih fotografij. Zanimiva je tudi uporaba akumulatorjev AA.

Nikon A10

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 16 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 26–130 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,2–6,5; ostrenje 10 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 6 m; ISO: samodejno ali ročno (80–1600).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 78 EUR.

za    Cena, velikost in teža, preprosto upravljanje, uporaba baterij AA.

proti    Ločljivost videa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji