Objavljeno: 25.2.2020 | Avtor: Miran Varga | Monitor Marec 2020

Ni vsak CAM pravšnji za vsako nalogo

Preverili smo, nad katerimi programskimi orodji CAM se najbolj navdušuje skupnost uporabnikov.

Programska oprema CAM se uporablja za avtomatizacijo celotnega postopka izdelave izdelkov, in sicer tako, da ustvari orodne poti (niz koordinat, ki jim nato sledi stroj), prek katerih lahko stroj surovine pretvori v končni izdelek. Programska oprema namreč omenjene orodne poti pretvori v stroju razumljiv jezik. V okviru orodne poti lahko uporabnik nastavi parametre stroja, kot sta hitrost podajanja materiala in hitrost obdelave, ter tako poskrbi, da stroj vzdrži dolge delovne cikle, se ne pregreva ali (prekomerno) obrabi.

Programsko opremo CAM lahko uporabljamo v različnih proizvodnih postopkih, vključno z rezkanjem, vrtanjem, graviranjem in grobo obdelavo. Ti postopki omogočajo proizvajalcem, da razrežejo različne materiale, tudi jeklo, z različnimi vzorci, hitrostmi in globinami ter tako ustvarijo želeni končni izdelek ali polizdelek.

Preverili smo, katero programsko opremo CAM najraje v praksi uporabljajo podjetja. Pomagali smo si z analizo družbe G2, ki podobno kot analitsko podjetje Gartner pripravlja svoje »kvadrante« najboljših rešitev, le da ocene temeljijo na povratnih informacijah skupnosti, ki rešitve CAM vsak dan uporablja v praksi. V magičnem kvadrantu najboljših in najbolj inovativnih rešitev se je znašlo šest ponudnikov.

Fusion 360

Najvišjo oceno (4,4 od 5) si je po mnenju uporabnikov prislužilo orodje Fusion 360, ki je namenjeno oblikovalcem, strojnikom, elektroinženirjem in proizvodnim inženirjem. V eni platformi namreč združuje oblikovanje, inženiring, oblikovanje PCB in proizvodnjo. Fusion 360 uporabnikom omogoča povezovanje v preteklosti pogosto nepovezanih postopkov razvoja izdelkov in hitrejše doseganje končnih izdelkov. Popolnoma integriran programski paket vsebuje programska orodja s področij CAD, CAM, PCB in CAE, ki obvladajo generativno oblikovanje, obdelovanje z več osmi (2,5, 3, 4 in 5) ter napredne simulacije. Fusion 360 je na voljo za okolji PC in Mac.

Siemens Solid Edge

Solid Edge je popoln hibridni dvo- ali tridimenzionalni CAD-sistem, ki uporablja sinhrono tehnologijo za pospešeno oblikovanje, hitrejše uvajanje sprememb v načrte in zasnove ter izboljšano možnost uvoza in ponovne uporabe starejših skic in načrtov. Uporabniki hvalijo intuitiven uporabniški vmesnik, saj se je večina uporabnikov starejših CAD-orodij hitro privadila na delo v novem okolju (v vsega nekaj dneh) ter možnost pregleda konceptnih zasnov na klik, pri čemer so te predstavljene izjemno realistično.

SolidWorks CAM

SolidWorks CAM je dodatek k vsem različicam programske opreme SolidWorks CAD, ki podjetjem omogoča, da pripravijo zasnove za izdelavo izdelka že v njegovem razvojnem ciklu. Naloge izdelave, ki so morale v preteklosti počakati, da se načrtovanje zaključi, se zdaj lahko izvajajo sočasno s postopkom načrtovanja. Uporabnikom je všeč tudi dejstvo, da za omenjenim programskim paketom stojita velikan iz sveta CAD/CAM ter obsežna skupnost uporabnikov, zato je moč na internetu hitro najti vodnike za posamezne naloge. Uporabniki (beri: podjetja) pa si želijo, da bi bila cena izdelka nižja.

HSMWorks CAM

Ponudnik HSM je z rešitvijo HSMWorks CAM podjetjem močno olajšal izdelavo izdelkov, saj omenjeno orodje močno poenostavi pripravo postopkov obdelave z 2,5- do 5-osnimi stroji, pri čemer podpira vse najpogosteje uporabljane operacije, vključno z rezkanjem in s struženjem. Žal je omenjena rešitev na voljo le kot del programskega paketa izdelkov za oblikovanje in izdelavo, zato od podjetij zahteva večjo naložbo, a se odkupi z do uporabnika prijaznim uporabniškim vmesnikom in divjo učinkovitostjo.

GibbsCAM

Še en prilagodljiv sistem CAM prinaša nabor orodij za hitrejše načrtovanje sestavnih delov in celotnih izdelkov. Njegova odlika je skrajšanje delovnih časov obdelave na strojih, kar dosega z inovativnimi strategijami na orodnih poteh in s preizkušenimi postopki preprečevanja napak pri delu. Uporabnikom je všeč dejstvo, da lahko vse postorijo na enem zaslonu. Ne glede na uporabljen CAD-sistem lahko skicirajo, oblikujejo, obračajo in preoblikujejo načrte. Tudi za to rešitev je na spletu na voljo veliko vodnikov, ki še dodatno olajšajo njeno uporabo.

Siemens NX CAM

Starosta med orodji CAM je še danes med vodilnimi. Orodje NX CAM ponuja celovite in integrirane rešitve za programiranje v enem samem sistemu. To omogoča uporabo izdelanih 3D-modelov, podatkov in procesov za brezhibno povezovanje načrtovanja in drugih področij – vključno z nabavo in s proizvodnjo, seveda vse po digitalni poti. Uporabniki močno cenijo možnost natančne simulacije izdelave, saj jim ta prihrani čas in denar ter pomaga odkriti in odpraviti najrazličnejše napake.

Ogromna dodana vrednost sodobnih rešitev CAM so simulacije, ki podjetjem prihranijo ogromno časa in denarja, saj z njimi preverijo možnost nastanka napak in jih odpravijo še v razvojni fazi – torej takrat, ko so za podjetje (naj)cenejše.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji