Objavljeno: 24.11.2015 | Avtor: Anže Tomić | Monitor December 2015 | Teme: nenehni testi

Nexus 5X

Telefoni z oznako Nexus so že leta v nemilosti, ker jih podjetja, ki jih izdelujejo, ne oglašujejo. Te telefone izdelovalci naredijo za Google in naj bi rabili kot smerokaz drugim izdelovalcem. Tako naj bi vsa podjetja videla, kam Google pelje svoj mobilni operacijski sistem. Ko je HTC naredil prvi Nexus One, se je z njim še nekako hvalil, nato pa sta dva Samsungova Nexusa (S in Galaxy) ostala bolj ali manj neopažena. Podobno je bilo s podjetjem LG in njihovima štirico in petico. No, slednja si je zavoljo odličnega razmerja med ceno in kakovostjo pridobila dovolj glasne uporabnike, ki so upali, da bo telefon dobil naslednika. Prav to se je tudi zgodilo.

Nexusi imajo od svojega začetka dve prednosti, ki ju drugi izdelovalci ne morejo nadoknaditi. Prva prednost je programersko znanje ljudi, ki sedijo za računalniki v Googlu. Izdelava operacijskega sistema, vzdrževanje in pametno širjenje funkcionalnosti je ena najtežjih nalog, s katero se spopadajo tehnološka podjetja. Velikanov, ki so uspešno splavili in razširili svoj operacijski sistem, je malo (Microsoft, Apple, Google), in izdelovalci telefonov tega znanja enostavno nimajo. To se kaže v njihovih preoblekah, ki jih lepijo na Android. Te so še vedno poligon kiča, slabih uporabniških vmesnikov in slepih ulic, ki ne omogočajo enostavnega nadgrajevanja na višje različice operacijskega sistema. Tako pridemo do druge prednosti naprav Nexus – takojšnje posodobitve Androida. Kolikokrat smo se že jezili, da drugi izdelovalci zamujajo s posodobitvami,  oziroma nekaterih strojno sicer zmogljivih telefonov sploh ne posodobijo več. Nekaj krivde tu nosi tudi Google, a dejstvo je, da morajo Samsung, HTC, LG in Sony po tem, ko izide nova različica Androida, njej prilagoditi svoje preobleke.

Tokratni 5X je tako po eni strani povsem klasični Nexus. Ima najnovejšo različico Androida in cenovno je (vsaj v Ameriki – o tem več v tabeli) ugoden. Glede na zadnje LG Nexuse pomeni konkreten napredek. Tega smo se nadejali že pri telefonu G4, letošnjemu paradnemu konju podjetja LG. Prvič je bil resen konkurent za vrh androidne ponudbe in je presenetil predvsem s fotoaparatom, ki naposled ni bil povprečen. Za to boleznijo so trpeli prav vsi Nexusi in 5X je konkreten napredek. Zadnja 12,3-megatočkovna kamera posname slike, ki se jih ni več treba sramovati. Kljub temu zaostaja za najdražjimi Androidi, a glede na pretekla leta za Nexusovo kamero ni več treba iskati izgovorov.

Na zadnji strani najdemo tudi bralnik prstnih odtisov, ki ga podpira Android 6.0 in deluje odlično. Resda ni tako hiter kakor bralnik na Huawei Mate S, a so v Googlu tej funkcionalnosti posvetili veliko pozornosti, saj se je napaka pri zaznavi prsta zgodila tako redko, da ni omembe vredno. Tudi to, da je bralnik na zadnji strani, se vedno bolj kaže kot pametna poteza, saj telefon potegnemo iz žepa in obenem že odklenemo zaslon.

Strojno je 5X močno podkrepljen, saj ga poganja Snapdragon 808 (4x 1,4 GHz Cortex-A53 in 2x 1.82 GHz Cortex-A57). Pomnilnika je dva gigabajta, shrambe 16 ali 32 gigabajtov, reže za kartico MicroSD pa ni. Zaslon meri po diagonali 5,2 palca, tako da je malo večji kot pri Nexusu 5, a ima enako ločljivost 1080 x 1920. Malce zaskrbljujoča je bila avtonomnost. Dan smo prebrodili brez težav, a smo upali, da bo telefon ob koncu dneva kazal pri bateriji kak odstotek več energije.

Kot rečeno, ima nameščen Android 6.0 in ta je popolnoma neobremenjen. Ob tem pa seveda znova potarnamo, kako lepo bi bilo, ko bi bil kje telefon z golim Googlovim operacijskim sistemom.

Nexus 5X je poseben še v nečem. Je prvi Nexus, ki se močno opira na svojega predhodnika. Oblika je resda posodobljena, a je nedvomno naslednik Nexusa 5, saj so uporabljeni podobni materiali in gumbi dajejo enak občutek. Še najbolj razočara motor za vibracije, ki deluje bolj ceneno kot pri Nexusu 5.

Nexus 5X je vse, kar smo upali, da bo naslednik Nexusa 5. Pravzaprav je to Nexus 5 s hitrejšim procesorjem in boljšim fotoaparatom. To je dovolj.

Nexus 5X v Ameriki stane manj kot v Evropi. To je na žalost dejstvo in pogled na tabelo, ki so jo sestavili na spletni strani Android authority, lepo pokaže, da Američani ta telefon dobijo okoli 100 dolarjev ceneje. Pri nas stane najcenejši 510 EUR, kar je za evropske razmere solidno, a je Google vendarle dal prednost Američanom.  Vir: http://www.androidauthority.com/nexus-cost-uk-europe-646139/

Nexus 5X v Ameriki stane manj kot v Evropi. To je na žalost dejstvo in pogled na tabelo, ki so jo sestavili na spletni strani Android authority, lepo pokaže, da Američani ta telefon dobijo okoli 100 dolarjev ceneje. Pri nas stane najcenejši 510 EUR, kar je za evropske razmere solidno, a je Google vendarle dal prednost Američanom. Vir: http://www.androidauthority.com/nexus-cost-uk-europe-646139/

Google Nexus 5X

Prodaja: Telekom, Simobil.

Cena ob objavi: 510 EUR.

Za    Fotoaparat, neobremenjen Android.

Proti    Baterija bi lahko zdržala dlje.

5463576

 

USB-C

Nexus 5X napajamo prek vmesnika USB C, ki je narejen tako, da ga lahko v telefon vtaknemo poljubno obrnjenega. Kako natanko se to sklada z evropsko zakonodajo, ki ji je ljub priključek USB-B, nam ni uspelo ugotoviti, a je vendarle nadležno. Ko bi bil vsaj na strani polnilca priključek standardnega tipa USB A, potem bi lahko telefon polnili s katerimkoli polnilcem. Tako pa smo obsojeni na polnilec, ki je priložen.

Nexus 6

Vsako leto se ob prihodu novega Nexusa (tudi že malo prej) cena lanskemu modelu zniža. Tako je mogoče ugodno dobiti nov ali pa rabljeni Nexus 6, in to smo tudi storili. Šestico je lani izdelala Motorola (zato uradno ni bila naprodaj v Sloveniji) in je odličen telefon, ki sicer še vedno trpi za boleznijo slabe kamere. Predvsem pa je pomenljivo, da letos ne bo več Nexusa s šestpalčnim zaslonom. Očitno so lani zaznali zgornjo mejo, saj bo zaslon letošnjega 6P meril po diagonali le 5,7 palca.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji