Objavljeno: 27.8.2011 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor Julij-avgust 2011

Neožičeni monitor

Številni uporabniki, ki jim ni tuje pogosto terensko delo s prenosniki, si za udobnejše delo v pisarni poleg monitorja omislijo razširitveno postajo (docking station), saj se jim zdi vsakodnevno priključevanje različnih kablov velika potrata časa. Samsungova rešitev združuje prav ti dve napravi v eno in se zdi z dodatkom brezžičnosti nadvse praktična.

Kompromis med velikostjo in dejanskimi potrebami uporabnika bi moralo biti glavno vodilo pri nakupu prenosnega računalnika; terensko delo zahteva manjši in s tem lažji prenosnik, večji modeli so največkrat zgolj nadomestek za namizne računalnike. A bodimo iskreni: ergonomija dela na terenu trpi ne glede na velikost zaslona, vsak dodaten kilogram "odvečne prtljage" pa se na dolgi rok nadvse pozna. V pisarni si lahko delo na majhnem prenosniku brez težav olajšamo; najpogosteje to pomeni predvsem večji zaslon, tipkovnico in seveda miško.

Čeprav dandanes običajen razdelilnik USB zadostuje za priključitev skorajda vsake naprave, so v Samsungu poskrbeli tudi za ljubitelje estetike in tiste, ki res sovražijo raznovrstne kable. Samsungov model A750X od povsem običajnega monitorja LED ločimo predvsem po precej velikem podstavku, v katerem se skriva kar pet priključkov USB (eden je namenjen zgolj priklopu na računalnik, dva podpirata standard USB 3.0, podprto je tudi polnjenje različnih prenosnih naprav), vtičnica LAN, vhod HDMI in VGA ter izhod za slušalke. Na sprednji strani se skrivajo tudi za dotik občutljivi gumbi za nadzor monitorja, žal pa celotno podobo nekoliko skazi zunanji napajalnik.

Sam monitor uporablja preverjeno Samsungovo tehnologijo Edge LED, najvišja ločljivost je FullHD (1920 × 1080 pik), odzivni čas je manjši od 2 ms, poraba pa je okrog 30 W med delom in manj kot watt v stanju pripravljenosti. Zaslon je dokaj enakomerno osvetljen, grajo pa si zasluži vidni kot po vertikali, na trenutke motita tudi odsev roba prikazane slike (zaradi dobrega pol centimetra debelega okvirja zaslona, izdelanega iz prozorne plastike) in omejeno nastavljanje višine zaslona.

Priloženi povezovalni program le sporoča status, ali je monitor povezan z računalnikom ali ne.

Monitor lahko na računalnik priključimo na štiri različne načine: vhod VGA in HDMI sta običajni možnosti, lahko pa uporabimo kabel USB 3.0 ali celo brezžično povezavo s priloženim vmesnikom USB.

Slednji je zanimive polkrožne oblike, ki se sicer tesno prilega stranici prenosnika, vendar mora biti vhod USB postavljen vodoravno, prenosnik pa ne sme biti tanjši od 3 cm (drugače bo vmesnik moteče štrlel). Med delovanjem se je že v nekaj minutah precej segrel in to bi, ob nehotenem pokritju katere izmed hladilnih rež prenosnika, lahko pomenilo nezaželeno pregrevanje sistema. Vtičnica LAN žal ni namenjena omrežnemu priklopu na računalnik, temveč rabi kot dodatna omrežna kartica.

Z namestitvijo gonilnikov in programske opreme Central Station operacijski sistem takoj prepozna monitor, uporaba pa se skorajda v ničemer ne razlikuje od tiste pri običajnih priklopih (zaradi posredne povezave se slika sicer prikaže šele s prijavo v operacijski sistem). Brž ko prenosnik pride v domet brezžičnega vmesnika, se monitor in druge priključene naprave samodejno povežejo; delovanje celotne naprave je tudi sicer zelo zanesljivo. Čeprav pri prikazu slike na monitorju ni bilo zaznati opaznejših zakasnitev (predvajanje videa Full HD, igranje strojno nezahtevnih iger ... ), pa so bili prenosi podatkov (prek različnih USB in omrežnih naprav) ob brezžični povezavi z računalnikom omejeni zgolj na dobrih 6 MB/s, to pa je za resno delo občutno premalo. Omenimo še, da prenos zvoka na izhod za slušalke deluje le ob priklopu kabla USB ali HDMI.

Zanimiv in inovativen pristop žal tudi tokrat pomeni razmeroma visoko ceno; dobrih 200 evrov višja cena, kot bi jo sicer plačali za monitor primerljive kakovosti in velikosti, je na samem robu sprejemljivosti. Brezžična povezava z računalnikom je prijetno presenečenje, a omejenost prenosa podatkov v tem načinu nekako izniči smiselnost vdelanega delilnika USB in dodatne omrežne kartice. Menimo, da bi bila dva ločena modela (brezžični in ožičeni z razdelilcem), ob nekaj nižji ceni seveda, bolj smiseln in smotrnejši nakup.

Samsung SyncMaster C23A750X

Kaj: 23-palčni brezžični monitor LED LCD in razdelilnik USB.

Izdeluje: www.samsung.com.

Prodaja: www.diss.si.

Cena: 390 EUR.

Za: Praktičnost in zanesljivo delovanje.

Proti: Cena, segrevanje oddajnika USB, hitrost prenosa podatkov v brezžičnem načinu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji