Objavljeno: 25.4.2023 | Avtor: Dominik Cigala | Monitor Maj 2023

Nasveti za ChatGPT - Umetnost umetne inteligence

Medtem ko so novinarji, pravniki in drugi podobni poklici v nevarnosti, je umetna inteligenca ustvarila novo delovno mesto, ki se mu obeta najsvetlejša prihodnost. Z naslednjimi nasveti se prijavimo za službo pisca učinkovitih pozivov.

ChatGPT je orodje za obdelavo naravnega jezika, ki temelji na tehnologiji umetne inteligence. Omogoča človeku podobne pogovore in še mnogo več z uporabo pogovornega robota. Jezikovni model lahko odgovarja na vprašanja in nam pomaga pri številnih opravilih, kot so pisanje elektronske pošte, člankov in programske kode. Preden se lotimo izkoriščanja njegovih prednosti, moramo spoznati slabosti.

Omejitve

Kot umetna inteligenca ima ChatGPT številne omejitve. Njegovo znanje sega samo do septembra 2021, zato ne more zagotoviti ažurnih informacij ali podatkov o dogodkih, ki so se zgodili po tem datumu. Razumevanje konteksta vprašanj je pogosto omejeno, kar lahko privede do napačnih ali nepovezanih odgovorov.

Ker ChatGPT nima čustev, ne more občutiti empatije ali se čustveno odzvati na situacije. Njegove sposobnosti razumevanja čustev in tonalnosti so omejene. Poleg tega se njegovo razumevanje abstraktnih konceptov opira na vzorce in primere, ki jih najde v učnem gradivu, kar pomeni, da se lahko zmoti pri razlagi ali razumevanju bolj zapletenih in nenavadnih idej.

Kreativnost ChatGPT ni primerljiva z resnično človeško kreativnostjo, saj temelji na analizi in vzorcih, ki jih najde v podatkovni zbirki. Umetna inteligenca je omejena na interakcijo z uporabniki prek pisnega besedila in ne more sodelovati v realnem času, kot je to mogoče v pogovorih v živo.

Čeprav nima lastne etike ali moralnosti, je bil ChatGPT zasnovan z določenimi smernicami, ki preprečujejo širjenje napačnih informacij ali škodljivih vsebin. Vseeno se lahko včasih zmoti. Uporabniki moramo biti previdni pri deljenju osebnih podatkov ali občutljivih informacij, saj ChatGPT ne more zagotoviti popolne zasebnosti ali varnosti.

Pisanje učinkovitih pozivov

Uporabniški račun je pogoj za uporabo pogovornega robota ChatGPT, medtem ko plačljiva različica Plus odpravi nekatere omejitve dostopa ter odklene naprednejši model GPT-4.

Z uporabniškim računom, ki ga ustvarimo po ustaljenem postopku, ter s plačano naročnino (20 dolarjev na mesec) nam je na voljo pogovorni robot z arhitekturo GPT-4. Ta mu omogoča boljše razumevanje podanih zahtev ter ustvarjanje razumljivejših in natančnejših rezultatov. Umetna inteligenca iz dneva v dan napreduje s svetlobno hitrostjo, a za dobre rezultate še vedno potrebuje kakovostno podani poziv. Oblikovanje poziva je postopek načrtovanja in optimizacije besedila, ki se uporablja v modelih za obdelavo naravnega jezika (NLP), kot je ChatGPT ali so pogovorni roboti oziroma virtualni pomočniki. Vključuje oblikovanje pozivov, ki so jasni, jedrnati in učinkoviti pri spodbujanju želenega odziva. Dejavnost je podobna izdelavi ribiške vabe – boljša kot je vaba, večja je verjetnost, da bo ribič z njo ujel želeno ribo. Enako dobro oblikovani poziv prej sproži želeni odziv.

Osrednji del uporabniškega vmesnika storitve ChatGPT je vrstica za pisanje poziva.

Pri pisanju pozivov upoštevamo tri osnovna načela, natančnost, delitev in ponavljanje. Več meril, ki jih bomo pri vprašanju ali nalogi navedli, bolj osredotočen bo končni odgovor. Nalogo razdelimo na manjše dele. Enako kot pri človeku tovrstna delitev prinaša boljše rezultate. Če nismo zadovoljni z odgovorom, predelamo vhodne podatke in prepustimo storitvi ChatGPT, da oplemeniti izhod. Rezultat je odvisen zgolj od dveh dejavnikov, od podatkov, na katerih se je umetna inteligenca učila, in od kakovosti našega opisa naloge. Medtem ko na prvega nimamo vpliva, je iz drugega nastala popolnoma nova panoga in eden najhitreje rastočih poklicev na svetu. Ključni elementi dobrega poziva so jasen in jedrnat jezik, ki je neposreden in nedvoumen, pravilno izbrana vloga, ki jo bo ChatGPT igral, kakovostne informacije s primeri ter znana naloga. Pri podajanju besedila pazimo na pojma ozko in široko; sonce lahko, na primer, opišemo z besedami prvošolčka ali astrofizika. Verjetno je jasno, da bo v vsakem od primerov opis precej drugačen.

Razširjeni začetni poziv

Vsi pogovori se shranjujejo, tako da lahko nit posameznega nadaljujemo, kadarkoli želimo.

Razširjeni začetni poziv je namenjen usmerjanju modela k ustvarjanju odziva, ki je bolj relevanten in skladen z želenim izhodom uporabnika. Vprašanje »Kam z družino na počitnice?« se v razširjeni različici glasi »Rad bi šel na počitnice z družino, ženo in s tremi otroki, starosti 3, 14 in 18 let. Imam 3.000 evrov in radi bi šli z direktnim letom iz Benetk nekam v tople kraje. Kaj predlagaš?«. Rezultat umetne inteligence ChatGPT je popolnoma drugačen. Medtem ko smo v prvem primeru deležni nekih splošnih smernic, v drugem dobimo konkretne predloge:

Predlagam, da obiščete eno izmed naslednjih destinacij, ki ponujajo direkten let iz Benetk in so primerne za družinske počitnice. Upošteval sem vaš proračun 3000 evrov in željo po toplem podnebju.

1. Mallorca, Španija: Mallorca je priljubljena destinacija za družinske počitnice. Ta španski otok ponuja čudovite plaže, slikovite pokrajine in zanimive zgodovinske znamenitosti. Na Mallorci lahko najdete številne družinam prijazne hotele, ki so cenovno dostopni.

2. Kreta, Grčija: Kreta je največji grški otok, ki ponuja veliko zanimivosti za vso družino. Na otoku boste našli čudovite plaže, zgodovinske znamenitosti in aktivnosti za otroke vseh starosti. Razmislite o nastanitvi v družinam prijaznih hotelih ali apartmajih, ki so cenovno ugodni.

3. Larnaca, Ciper: Ciper je še ena priljubljena destinacija za družinske počitnice. Larnaca je obalno mesto z lepimi plažami, zgodovinskimi znamenitostmi in številnimi aktivnostmi za otroke. Tudi tukaj boste našli cenovno ugodne hotele, ki so primerni za družine.

Preden se odločite za destinacijo, preverite razpoložljivost direktnih letov iz Benetk in primerjajte cene letalskih kart. Upoštevajte tudi stroške namestitve, prehrane in aktivnosti, da boste ostali znotraj svojega proračuna. S svojo družino se posvetujte o njihovih željah in pričakovanjih, da boste izbrali destinacijo, ki bo ustrezala vsem članom družine.

Praksa

Pri oblikovanju poziva nam je v pomoč formula vloga + rezultat + cilj + kontekst + smernice. Z njo lahko napišemo naslednji poziv: »Si strokovnjak za trženje. Pripravi pet elektronskih sporočil s pozivom k ukrepanju. Cilj je povečati prodajo našega izdelka. Prejemniki so podjetniki, ki nam sledijo na spletu. Sporočila naj bodo prijazna in krajša od 200 besed.« Prejetih pet rezultatov dodatno prilagodimo z omejevalniki. Poleg količine (200 besed) in pridevnikov (prijaznost) lahko pri omejevanju uporabimo še prislove, ojačevalnike, negative (česar ne želimo v odgovoru), čas, kraj in stopnje (večinoma, popolnoma).

Za pisanje elektronskih sporočil je ChatGPT naravnost izvrsten. Lahko ga uporabimo za ustvarjanje jedrnatega besedila e-pošte s poljubnim namenom. Z uporabo preprostih pozivov, kot je »Napiši e-pošto s 100 besedami, ki pojasnjuje, zakaj moram vzeti prost dan za obisk zdravnika«, bomo dobili uporabno predlogo sporočila, ki jo preprosto kopiramo in prilepimo v izbrani program. Podani parametri, ki vsebujejo število besed, slog pisanja in temo, so običajno nagrajeni z rezultatom, uporabnim za pošiljanje ciljnemu občinstvu. ChatGPT je uporaben tudi pri kovanju zadev. Če bi besedilo sporočila vseeno želeli spisati sami, a nam manjka udaren naslov, dobimo dobre predloge s pozivom »Mi lahko napišeš 10 zadev za prodajno elektronsko sporočilo potencialnim strankam za moje poslovanje s peko tort?«.

Na pogovornega robota se nadalje obrnemo s prošnjo za popravljanje napak v lastnoročno napisanem sestavku ali ga uporabimo za prevajanje v več tujih jezikov hkrati. Naučimo ga lahko celo svojega sloga pisanja. ChatGPT se stalno uči, zato ga s pozivom »Analiziraj naslednje besedilo glede sloga in tona glasu. Natančno tak slog in ton glasu uporabi za vse svoje prihodnje odgovore« pripravimo do analize našega pisanja. Robot se bo odzval z razčlenitvijo sloga in tona glasu besedila ter pojasnil, kako bo odgovarjal na pozive v prihodnje. Če od njega dobimo nekaj podobnega temu odgovoru, smo na pravi poti:

Slog besedila je pretežno informativen in poučen, saj se osredotoča na predstavitev različnih funkcij in trikov, povezanih z Applovim mobilnim operacijskim sistemom. Avtor uspešno razlaga tehnične vidike in funkcije pametnih telefonov iPhone, hkrati pa ponuja koristne nasvete in rešitve za morebitne težave, s katerimi se uporabniki lahko srečajo. Slog pisanja je jasen, razumljiv in dostopen, kar omogoča širokemu krogu bralcev razumevanje in uporabo teh informacij.

Ton besedila je prijazen, spodbuden in zanimiv, kar bralcu omogoča, da se počuti vključenega in angažiranega. Avtor zavzema pristop, ki bralca poziva k odkrivanju in raziskovanju različnih funkcij svojega pametnega telefona. Poleg tega avtor v besedilu vključuje nekaj humorja in igrivosti, kar pripomore k bolj sproščenemu in zabavnemu branju.

V besedilu je prisoten tudi nekoliko kritičen ton do Applove odločitve, da nekatere funkcije skrije ali oteži dostop do njih, kar avtor vendarle uspešno obrne v priložnost za raziskovanje in odkrivanje novih zmožnosti naprave.

Pogovor z robotom ChatGPT je končan, ko smo zadovoljni z rezultatom. Vsak odgovor po želji z dodatnimi pozivi krojimo tako dolgo, dokler ne dobimo kakovostnega sestavka. V nadaljevanju lahko celo presežemo omejitev robota na odgovarjanje z največ 500 besedami tako, da ga preprosto prosimo, naj nadaljuje. Na njegovo uslužnost se hitro navadimo do te mere, da brez njega ne moremo več. Spon spletnega naslova podjetja OpenAI ga osvobodijo dodatna programska orodja.

Orodja

Prvo predstavljeno orodje za ChatGPT v tem članku omogoča, da se z robotom pogovarjamo brez uporabe spletnega brskalnika.

Pogovornega robota ChatGPT običajno uporabljamo znotraj spletnega brskalnika in se ne zavedamo, kaj vse nam lahko ponudi z različnimi programskimi dodatki. Prvi je ChatGPT Desktop, samostojna aplikacija za operacijske sisteme macOS, Linux in Windows, ki omogoča enostavno uporabo ChatGPT na namizju dežurnega računalnika. Ključna prednost, ki jo ChatGPT ponuja, je možnost izvoza zgodovine pogovorov v različne formate, vključno s PNG, PDF in Markdownom. Ta izboljša preglednost in omogoči enostavno arhiviranje preteklih interakcij z digitalnim pomočnikom.

Pri pisanju pozivov nam pomagajo prednastavljene vrednosti zbirke Awesome ChatGPT Prompts, s katero aplikacija ChatGPT Desktop odlično sodeluje.

Za nameček se ChatGPT Desktop poveže z zbirko pozivov awesome-chatgpt-prompts. Nastavitev Preferences / Sync Prompts omogoči vnos želene vloge z vsemi podrobnostmi ter upoštevanjem že omenjene formule za sestavljanje učinkovitih pozivov. Tako bomo z vnosom /travel_guide robotu posredovali daljši zapis za poizvedbo o znamenitostih v bližnji okolici. Poziv nato preoblikujemo po lastnih željah, saj je sestavljen tako, da ga je preprosto spreminjati. ChatGPT Desktop vključuje tudi priročne bližnjice na tipkovnici, ki olajšajo uporabo in omogočijo hitrejše delo z digitalnim pomočnikom.

Z razširitvijo spletnega brskalnika ChatGPT Everywhere je tudi ob obisku naše spletne strani na zaslonu prisoten vedno pripravljeni pogovorni robot ChatGPT.

Drugo priročno orodje je razširitev za najbolj priljubljeni spletni brskalnik na planetu. ChatGPT Everywhere je dodatek za Googlov brskalnik Chrome, ki omogoča takojšnji dostop do storitev ChatGPT in hitro pridobivanje informacij med uporabo iskalnika Google, vključuje pa tudi stransko vrstico, ki jo je mogoče enostavno odpreti z enim klikom. Tako lahko uporabniki kjerkoli na spletu izkoristimo vse zmogljivosti jezikovnega modela ChatGPT, ne da bi morali odpirati poseben zavihek ali aplikacijo s pogovornim robotom.

Uporabnikom Googlovih storitev, natančneje elektronske pošte Gmail, je namenjena tudi naslednja razširitev za nadgradnjo izkušnje s ChatGPT. ChatGPT for Gmail nam pomaga učinkovito obvladovati spletno korespondenco, ne glede na to, ali sporočila sestavljamo ali nanje odgovarjamo. Razširitev omogoča dopolnjevanje zadeve v elektronski pošti, popravljanje napak pri tipkanju in dostop do gumba za aktiviranje postopka dopolnjevanja, ki pisanje naredi učinkovitejše. Funkcionalnost razširitve je enostavno vklopiti ali izklopiti.

Iskalniki z dodatnimi informacijami umetne inteligence ChatGPT postrežejo, če jim pri tem pomaga razširitev dežurnega spletnega brskalnika ChatGPT for Google.

Zadnje orodje je takisto razširitev, ki pa ni vezana na spletni brskalnik Chrome niti na iskalnik Google, čeprav tovrstno odvisnost nakazuje v svojem imenu. Razširitev ChatGPT for Google dopolni delovanje priljubljenih spletnih iskalnikov, kot so Google, Baidu, Bing, DuckDuckGo, Brave, Yahoo in Naver, tako, da ob zadetkih prikaže še razlago robota ChatGPT. Med zmožnostmi razširitve so prikaz Markdown, označevanje kode, temni način, kopiranje v odložišče in preklapljanje jezikov. Vse naštete skupaj z drugimi močno izboljšajo uporabniško izkušnjo pri delu s spletnimi iskalniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji