Objavljeno: 26.9.2006 03:05 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor September 2006 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Nashuatec MP C1500sp

Podjetje Nashuatec, ki se posveča predvsem pisarniškim izdelkom srednjega ali višjega cenovnega razreda, je razvilo pravega posebneža, MP C1500sp. Na našem preizkusnem stroju je sicer pisalo Ricoh, saj je bil razvoj dejansko opravljen tukaj (Ricoh ima v lasti blagovno znamko Nashuatec), vendar se bo pri nas prodajal Nashuatecov model.

Večnamenska naprava, namenjena manjšim (oziroma pri nas tudi srednje velikim) podjetjem, namesto navadne laserske uporablja posebno tehnologijo gela. Gre za brizgalni tiskalnik, ki namesto barvil uporablja gel. Prednost tega je, da se gel ob stiku s papirjem takoj posuši in se ne vpija v papir, zato izpis ni razlit. Nashuatec tudi navaja, da je izpis zato trajnejši, saj je odporen proti sončnim žarkom in vlagi. Največji poudarek te tehnologije pa je predvsem na ekonomičnosti izpisa, saj za razliko od laserskih naprav tu nimamo opraviti z dragimi potrošnimi komponentami.

Večnamensko napravo MP C1500sp je s stališča uporabnika dokaj preprosto uporabljati. Ponuja kar številne rešitve, tako za kopiranje kot za tiskanje, saj zmore tiskati in brati tudi format A3. Vse najuporabnejše funkcije najdemo na čelni plošči, za kako malenkost pa je treba malce tipkati po menujih; k sreči so lepo pregledni. Seveda omogoča tudi pošiljanje zajetih dokumentov po e-pošti ali pa neposredno shranjevanje v mapo, ki je v skupni rabi. Tudi če tiskamo dokumente zaupne narave, jih lahko zaščitimo z geslom in natisnemo v naši navzočnosti. Morda je nerodna le sama struktura naprave, še toliko bolj, če je vgrajen obračalnik papirja, saj se ob primeru strganega ali zataknjenega lista obeta kar neprijetna dogodivščina. Tudi predalnika za papir ni mogoče povsem zlahka odpreti in zapreti.

Optični bralnik žal ni vrhunec tehnologije. Dokumente bere pri ločljivosti največ 600 pik na palec, in to s 24 biti barvne globine. Vendar je kakovost kljub temu precej dobra. Pri kopiranju revialne strani je sicer opazen tisk z druge strani, pri barvnem kopiranju pa je malce preveč vidno ozadje.

Pričakovali smo, da bo z novo tehnologijo tudi kakovost izpisa nekaj posebnega. Žal se je pokazalo bolj nasprotno. Res je, da se kakovost izpisa zelo razlikuje glede na vrsto oziroma težo papirja. Vendar se v pisarnah večinoma uporablja navaden 80-gramski papir. A očitno je za ta tiskalnik malce prelahek, saj kljub temu da naj bi se gel takoj posušil, papir pri tiskanju slik deluje premočeno. Čeprav tiskalnik zmore ločljivost tiskanja do 600 pik na palec, je na fotografijah še vedno preveč viden raster in izpis barvno ni najbolj pravilen. Besedilni izpis pa je v mejah pričakovanega.

Nakup MP C1500 najbolj opravičuje nezahtevno vzdrževanje ter silno nizka cena izpisa; pri 5 % pokritosti za črno-beli izpis "porabi" le 1,49 tolarja. Ne tako poceni pa je barvni izpis, ki stane 22,17 tolarja.

Nashuatec MP C1500sp

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: Omrežni, USB.

Velikost : A3.

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 15 strani na minuto, (ČB) 6 strani na minuto (barvno).

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), PCL6, postscript; 384 MB.

Cena: 657.935 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 1,49 tolarja.

Cena natisnjene barvne strani: 22,17 tolarja.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Tiskanje na obe strani, cena izpisa.

Proti: Zelo vidni rastri pri bitnih slikah, kakovost izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji