Objavljeno: 24.4.2007 02:43 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2007 | Teme: nenehni testi

Nashuatec GX 3050n

Nashuatecov barvni tiskalnik GX3050n uporablja tehnologijo "GelSprinter", ki naj bi omogočala lepše, predvsem pa hitrejše tiskanje. Ne gre torej za brizgalni tiskalnik v strogem pomenu besede, a kljub temu nekako "sodi" mednje.

Tekoči gel se posuši takoj ob stiku s papirjem. To naj bi pripomoglo k natančnosti in kakovosti izpisa. A dejansko tiskalnik ne odstopa bistveno od drugih brizgalnikov, ne po hitrosti, ne po kakovosti. Najbolj so nas motile vodoravne črte oziroma tako imenovan "banding", sploh pri tiskanju barv. Je pa to manj opazno pri uporabi svetlečega papirja. Tudi sivinski prelivi bi lahko bili boljši, saj pri svetlejših odtenkih sive tiskalnik po nepotrebnem doda nekaj modrikasto-zelenega tona. Barvni prelivi so dobri, podrobnosti pa zadovoljive.

Zelo nizka je cena izpisa, saj med našim preizkusom kartuš tiskalnik kar ni želel nehati tiskati. Cena črno-bele strani (polna stran besedila) je tako osem centov, barvne pa le devetnajst centov. Oboje je bolje od povprečja štiribarvnih brizgalnikov.

Hitrost tiskanja ni nič posebnega. Za pet strani dolgo besedilo je tiskalnik potreboval sekundo manj kot eno minuto. Res je ob uporabi najhitrejše nastavitve ta čas lahko še nižji, le osemindvajset sekund, a je kakovost zato temu primerno slaba. Tako pri hitrosti kot pri kakovosti se pozna uporaba svetlečega papirja; tisk je seveda počasnejši, a je tiskalnik to nadoknadi pri kakovosti. Za Monitorjevo naslovnico v formatu PDF je pri najboljši kakovosti in uporabi svetlečega papirja potreboval štiri minute in sedemnajst sekund; to ni malo, vendar je v takih primerih pomembnejša kakovost kakor hitrost.

Gonilniki bi potrebovali še kar nekaj dela. Nekje med prvo namestitvijo se je ta sesula in tudi pozneje so gonilniki delovali počasi in neintuitivno. Na desni strani tiskalnika imamo zaslonček LED in nekaj gumbov za osnovne nastavitve, pod tem pa vratca za kartuše. Tiskalnik je povprečnih mer, in z maso manj kot tri kilograme razmeroma lahek. Žal pa je precej glasen in to je zmotilo marsikoga v našem laboratoriju.

Med daljšim tiskanjem se približno vsakih dvajset strani (oziroma okoli petnajst strani pri barvnem tisku) povsem ustavi in očisti (t. i. "self-maintainance"), zato bi lahko včasih pomislili, da je že nehal tiskati. Nato po dvajsetih sekundah nadaljuje delo ... Vsak četrti ali peti tak premor je še dodatno začinjen z glasnimi mehanskimi zvoki. Vsekakor priporočamo uporabo omrežnega vmesnika in namestitev nekoliko dlje od uporabnikov.

Nashuatec GX 3050n

Kaj: Gel tiskalnik.

Hitrost: 8.

Kakovost izpisa: 6.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (štiribarvni) .

Cena: 288,80 EUR.

Izmerjena cena ČB strani: 8 centov.

Izmerjena cena barvne strani: 19 centov.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Cena tiska.

Proti: Gonilniki, hitrost pri dolgih tiskih, glasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji