Objavljeno: 24.11.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Nashuatec GX 3000

Nashuatec ima kar nekaj tiskalnikov, ki uporabljajo tako imenovano tehnologijo 'GelSprinter'. Gre za tiskalnike, ki namesto navadne, tekoče barve uporabljajo barvo v gelu. To naj bi omogočilo predvsem hitrejši izpis, saj se gel posuši hitreje kot tekoča barva, hkrati naj bi bil izpis bolj natančen in zato boljši.

Pri dosedanjih tovrstnih napravah nismo opazili bistvenih razlik med navadnimi in gel tiskalniki. Tudi tu so minimalne. GX 3000 izstopa predvsem po hitrosti izpisa, po tem je v samem vrhu brizgalnih tiskalnikov (a naj omenimo, da je teh vedno manj, saj jih izrivajo večopravilne brizgalne naprave). Naprava je pri petih posameznih preizkusnih datotekah dosegla najhitrejši čas, pri drugih pa ni bistveno zaostajala. Tako je za pet strani dolgo besedilo potreboval le 29 sekund, kar ne zaostaja bistveno za najpočasnejšimi laserskimi modeli. Tudi barvni tisk je hiter, za 9 strani poslovnega poročila (ki ima barvne grafikone) je potreboval le 53 sekund. Počasnejši je le barvni tisk na svetleči papir, a to je seveda pričakovati (tudi pri tem je tiskalnik nadpovprečno hiter). Bitno sliko je na tak papir natisnil v štirih minutah in 19 sekundah, 5 sekund manj pa je potreboval za vektorsko sliko.

Žal je kakovost izpisa povsem povprečna. Najslabše je besedilo, kjer takoj vidimo prelivanje in nazobčane črke. Malce bolje je pri grafiki, a tudi ta ni nič posebnega. Še najbolje se obnese tiskalnik, kadar uporabljamo kakovosten svetleč papir, tu je povsem primerljiv s tiskalniki podobnega cenovnega razreda.

GX 3000 pa vodi v dveh lastnostih. Prva je cena izpisa, sploh črno-belega. Ena stran velikosti A4 stane le 4 cente, to je ta hip najceneje med brizgalnimi tiskalniki. Tudi barvna stran ni pretirano draga, velja pa 33 centov. Druga pomembna lastnost tiskalnika pa je cena, saj ga dobimo že za smešnih 69 evrov.

Nashuatec GX 3000

Kaj: Gel tiskalnik.

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 6.

Opremljenost: 4.

Cena izpisa: 9.

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (štiribarvni).

Cena: 69,60 evra.

Izmerjena cena ČB strani: 4 cente.

Izmerjena cena barvne strani: 33 centov.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Cena tiska, hitrost izpisa.

Proti: Opremljenost, kakovost besedila.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji