Objavljeno: 31.1.2006 23:44 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor Januar 2006 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Nashuatec C7535hdn

Nashuatecov model C7535hdn je naslednik tiskalnika Dsc38U, ki je dolgo časa kraljeval na vrhu razpredelnice najzmogljivejših barvnih laserskih tiskalnikov, primernih za poslovno rabo, zato smo že pred samim preizkusom pričakovali dobre rezultate. A pojdimo po vrsti.

Zunanjost tiskalnika C7535hdn morda ni najprivlačnejša, je pa praktična, saj je npr. menjava potrošnega materiala silno preprosta; treba je le odpreti poseben pokrov in že lahko zamenjamo barvilo. Posode za barvilo so zelo velike, valji pa ločeni in dosegljivi s sprednje strani.

C7535hdn tiska do velikosti A3, opremljen je z dvema predaloma po 500 listov in s standardnim večnamenskim podajalnikom z zmogljivostjo sto listov. Vgrajena je enota za tiskanje na obe strani, disk, na voljo pa je 256 MB pomnilnika, ki ga lahko razširimo na 512 MB. Mere tiskalnika, ki je na podstavku s kolesi, so 67 × 67 × 74 centimetrov, masa pa 97 kilogramov.

Podobno kot pri nekaterih konkurenčnih tiskalnikih je tudi pri Nashuatecu hvalevredna podpora različnim operacijskim sistemom. Podprt je Windows od različice 95 naprej, Mac OS X, Linux, NetWare, Solaris, AIX, SAP R/3 in celo SCO OpenSolaris. Podpora tako velikemu številu na prvi pogled eksotičnih platform je povsem razumljiva, saj v poslovnih okoljih, ki so jim tovrstni tiskalniki namenjeni, pogosto naletimo na zelo heterogena omrežja.

Če želimo tiskati na obe strani, moramo to predhodno nastaviti v gonilniku.

Nenavadno je, da ima tiskalnik nekoliko počasnejši pogon kot predhodnik. Deklarirano lahko tiska do 35 strani na minuto, Dsc38U pa je zmogel 38 strani na minuto. Hkrati je elektronika očitno precej hitrejša, tako da je v primerjavi s predhodnikom, ki je za to potreboval 47 sekund, tiskanje 15 strani dolgega dokumenta z besedilom precej hitrejše, saj traja le 35 sekund. Hitrost pogona se pozna pri daljših dokumentih. Tako v praksi natisne "le" 33 strani in pol na minuto, skoraj štiri manj od starejšega brata. Rezultat je sicer še vedno vrhunski, a nekoliko bode v oči to, da je slabši kot pri predhodniku. Na preostalih preizkusih je bila hitrost tiskanja sicer višja, pri tiskanju poročila je tiskalnik celo najhitrejši v konkurenci, le pri polni ločljivosti 1200 dpi je tiskanje silno počasno (minuta za fotografijo A4!). Očitno je vgrajen zelo hiter procesor, saj tudi kompleksno stran PDF natisne v le 42 sekundah.

Kakovost tiska je odlična, še posebej pri besedilu in podrobnostih pri vektorski grafiki. Kakovost izpisa bitne slike je skoraj enaka kot pri predhodniku. Pograjati pa moramo tiskanje na obe strani; ne zaradi kakovosti ali hitrosti, temveč zaradi načina, kako ga sploh uporabimo. V gonilniku moramo namreč najprej označiti, da naš tiskalnik sploh vsebuje "duplex", šele nato ga lahko tudi uporabimo.

C7535hdn je pri hitrosti ČB tiskanja sicer malenkost počasnejši od predhodnika, a se za to odkupi s hitrejšim barvnim tiskom. Tudi kakovost izpisa nas ni razočarala.

Nashuatec C7535hdn

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 8.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A3 (dražji barvni).

Ločljivost: 1200 × 1200.

Navedena hitrost: 35 strani na minuto ČB in barvno.

Tehnične lastnosti: 1000 listov (predal) + 100 (večnamenski podajalnik); PCL 6, PCL 5c, PostScript, direct PDF; 128 MB.

Cena: 783.928 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 3,18 tolarja..

Cena natisnjene barvne strani: 19,33 tolarja.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Hitrost, kakovost in cena odtisa, priročna uporaba.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji