Objavljeno: 27.3.2007 08:34 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2007 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Nashuatec C7521n

Nashuatecov barvni laserski tiskalnik C7521n naj bi bil namenjen manjšim poslovnim okoljem in v tej vlogi se tudi dobro znajde. Po merah in masi ne odstopa od povprečja v svojem razredu, od starejšega Nashuateca C7417 je en kilogram težji, mere so pa enake. Tudi sicer je tiskalnik zelo podoben predhodniku. Na zgornji strani imamo statusni zaslonček LCD z nekaj osnovnimi nastavitvami. Kasete z barvilom se vstavijo pod pokrov na zgornji strani; zanimivo, da je daleč največja rumena. Pograjati moramo omrežne gonilnike, ki so počasni in nič kaj dosti prijazni do uporabnika, saj smo morali v Oknih ročno poiskati tiskalnik na mreži (poleg omrežnega vmesnika je dodan še USB). V predal lahko naložimo do 530 listov, dodatnih sto lahko damo v večnamenski podajalnik, celotno zmogljivost pa lahko s predali povečamo do 1690 listov; to je daleč največ v tem razredu. Med dodatno opremo najdemo vse, od vgrajenega diska (velikosti dvajset GB) do vmesnikov WLAN, bluetooth in firewire.

A ko tiskalnik namestimo, se pokaže njegova druga plat, predvsem cenovno ugoden črno-beli tisk, ki je z 1,2 centa na stran najcenejši v svojem razredu. To je tudi eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri takih tiskalnikih. Barvni tisk je sicer dražji, s 16,9 centa na stran je nekje v povprečju. Tiskalnik je zelo hiter, sploh pri daljših dokumentih, izkazal se je s 23,5 črno-belih strani na minuto, veliko pa je seveda odvisno od nastavitve tiskalnika, torej ločljivosti. Devet strani dolgo poročilo natisne v nadpovprečni minuti in štiriindvajsetih sekundah, petdeset strani besedila pa je natisnil v odličnih dveh minutah in šestnajstih sekundah. Opremljen je tudi z enoto za tiskanje na obe strani, kjer je bil spet med hitrejšimi. Vektorsko sliko ločljivosti 600 dpi je natisnil v povprečnih devetnajstih sekundah, medtem ko je za Photoshopovo datoteko v ločljivosti 1200 dpi potreboval razmeroma počasno minuto in dvanajst sekund. Barvni tisk je torej počasnejši, a v celoti ne odstopa bistveno od časov primerljivih tiskalnikov, malo počasnejši so tudi časi s postscriptnim gonilnikom (navedeni časi veljajo za gonilnike PCL).

Kakovost izpisa je solidna, dobri so tako sivinski prelivi kot barvni. Enako velja za podrobnosti. Žal pa so barve malce premočne in pretemne. Resda so dokaj pravilne, a nekatere temnejše podrobnosti se zelo slabo vidijo. To se je najbolje izkazalo pri Monitorjevi naslovnici v formatu PDF.

Nashuatec C7521n

Nashuatec C7521n

Hitrost: 8.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 9.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 1200 x 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 21 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 530 listov (predal); PCL6, PostScript 3; 128 MB.

Cena: 474,99 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,2 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 16,9 centa.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Veliko razširitvenih možnosti, hitrost, cena odtisnjene ČB strani.

Proti: Premočne in pretemne barve, gonilniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji