Objavljeno: 26.3.2012 11:04 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Marec 2012 | Teme: android

Naše gore listje

Računalništvo je že od nekdaj perspektivna panoga, ki udeležencem vliva obilo upanja. Tako je tudi danes. Iskalci zlata moderne dobe še vedno upajo na tisti revolucionaren izdelek, ki se mu noben uporabnik ne bo mogel upreti. Programerji naprej buljijo v velike bleščeče škatle in kujejo naslednjo uspešnico. Še vedno velja, da te prava zamisel lahko ponese v višave. Spremenilo se že dolgo ni nič. Razen občinstva.

Če so včasih programerji predvsem klepali kodo za lajšanje raznih delovnih postopkov in si s tem služili kruh, je danes povsem drugače. Največ denarja je v zabavi. Nič čudnega, računalniki so z mobilnimi napravami postali dostopni vsem in povsod. Večina uporabnikov, ki so iz dneva dan številčnejši, se želi le dobro imeti. Če ob tem postorijo še kakšno koristno stvar zase, toliko bolje. Trendu uspešno sledijo tudi slovenski ustvarjalci aplikacij. Kot gobe po dežju iz dneva v dan nastajajo nove aplikacije in skupaj sestavljajo že kar lepo skupino zavidanja vrednih izdelkov. Eni so namenjeni zgolj malemu trgu pod Alpami, večina pa ne skriva ambicij po uspehu v tujini. Tisti, ki jim je zunaj že uspelo, so se povečini pomešali med veljaško smetano in jih je težko prepoznati za svoje. Zato si oglejmo najbolj perspektivne izdelke domačih avtorjev, preden izgubijo lastno identiteto. In zaslužijo gore denarja.

iOS

Pregled slovenskih umotvorov za mobilne naprave začenjamo z izdelki, pisanimi za operacijski sistem iOS, ki je med razvijalci v domačih logih tudi najbolj priljubljen. Bržkone je to posledica statistike, ki pravi, da uporabniki Applovega sistema zapravijo za aplikacije precej več kot lastniki naprav z Androidom ali katerim od konkurenčnih izdelkov. Predvsem najdemo programe, ki uporabniku na privlačnejši način postrežejo z najrazličnejšimi informacijami. Tako nam Petrol, Bankomati, Pošta in Šojter prikažejo najbližje bencinske črpalke, avtomate za dvig gotovine, poštne poslovalnice ali restavracije s študentsko prehrano. Pri prikazu podatkov iz spleta upoštevajo našo trenutno lokacijo. Podobno koristni znajo biti Slo železnice, Promet in Kazni, ki poskrbijo za pravočasen in varen prihod na cilj. Na tržnici App Store je moč najti precej aplikacij, namenjenih zgolj prebivalcem ali obiskovalcem Ljubljane. Z LPPBus, Parkirišča, BicikeLJ in Wazapp bo življenje v glavnem mestu lažje.

Vremenar se po videzu zlahka kosa s tujimi uspešnicami iste vrste. Redke pripombe letijo na ikono, za katero se je avtor zaobljubil, da jo v bližnji prihodnosti spremeni.

Vse naštete aplikacije imajo eno skupno lastnost, težko bi jih naredil tujec. Vremenska napoved pa je področje, močno zastopano na Applovi navidezni tržnici, kjer tujci zlahka ustvarijo pripomoček, ki bo uporaben tudi na našem koščku planeta. Ko bogate vremenske napovedi primerjamo s slovenskimi izdelki, ugotovimo, da so slednji, kljub manjšemu proračunu, natančnejši pri obveščanju domačega trga. Ključ uspeha leži v spletnem viru. Medtem ko tujci informacije pobirajo od najbolj znanih spletnih vremenoslovcev, naši programi zaupajo bolj Trontlju in druščini. Med napovedovalci vremena v operacijskem sistemu iOS zato izpostavljamo aplikaciji Vreme in Dež, posebej priporočamo pa program Vremenar (0,79 EUR). Odlikujeta ga preprost, funkcionalen in lep vmesnik ter, zahvaljujoč podatkom Agencije Republike Slovenije za okolje, odlična pokritost Slovenije. Prikazati zna oblačnost, padavine, vlažnost zraka, oblačnost in še marsikaj. Za tiste, ki informacijo raje berejo kot gledajo, pa je na voljo prognoza v besedi, kjer izvemo vse, od stanja v gorah, temperatur na Primorskem, višine UV indeksa pa do napovedi vplivov na bioritem, ki predvidi naše razpoloženje podnevi in ponoči. Vremenar se gre vedeževalca s petdnevno napovedjo v sliki. Posebnost je živi prikaz temperature na ikoni, ki žal zaradi omejitev operacijskega sistema ne zna prikazati negativnih vrednosti. Nekakšna rešitev bojda prihaja v nastajajoči različici programa, zato upamo, da bo nevšečnost uspešno odpravljena. Tudi sicer je avtor programa zelo aktiven pri razvoju in za zdaj bruha popravke kot po tekočem traku. Kupce posluša, jim odgovarja na priljubljenem jabolčnem spletnem forumu in njihovo mnenje oziroma pripombe upošteva v okviru svojih zmožnosti.

Po težavah ob izidu Trafika deluje solidno. Izbiramo lahko med največjimi slovenskimi publikacijami, med katerimi bo vsakdo našel kaj zase. Želeli bi si le nižjih cen. Žal te niso odvisne le od založnikov.

Ena glavnih kategorij aplikacij za mobilne naprave je prikaz novic. Navsezadnje je bila želja pokojnega Jobsa, da iPad popolnoma nadomesti dnevno časopisje in informiranje prek spletnega brskalnika. Oboje tablici lepo uspeva, tudi ob pomoči slovenske pameti. Največje novičarske dveri v Sloveniji imajo na App Store svojega predstavnika (npr. Planet Siol.net, Najdi.si Novice). Za njimi ne zaostajajo časopisne hiše, med katerimi izpostavljamo aplikaciji časnikov Delo in Dnevnik, ki sta se prva spopadla z mobilnim branjem pri nas. Resda pri omenjenih ne gre za kaj več od običajnega PDF branja, temveč smo za začetek zadovoljni že s priročnostjo rešitve. Časnike zlahka vzamemo s sabo, jih beremo kjerkoli po svetu in med prvimi, saj ga na mobilno napravo dobimo, ko fizične primerke tiskarna šele tiska. Po širini ponudbe izstopa aplikacija Trafika. Ime izdaja, da gre za pravi virtualni kiosk, v katerem najdemo zajeten kupček naslovov s slovenskega trga. Zastopani so vsi večji založniki, zato vsakdo najde kaj zase. Prebrane publikacije lahko iz naprave odstranimo, saj plačane naslove kadarkoli zopet prenesemo nanjo. Trafika je imela spočetka veliko težav. Pojavila se je v obdobju menjave operacijskega sistema, kar je razvijalcem povzročilo nemalo težav s stabilnostjo izdelka. Danes Trafika posluje stabilno, zato jo toplo priporočamo in upamo, da v prihodnosti še bolj zaživi. Z uspehom se morda znižajo danes (pre)visoke cene.

Slikanico 1001 pravljica je ustvarila mednarodno priznana pisateljica in ilustratorka Lilijana Praprotnik Zupančič, bolj znana pod imenom Lila Prap. Slovenski založnik jo je po uspehu v resničnem vestno prenesel v navidezni svet operacijskega sistema iOS.

Živimo v času preporoda knjige. Za knjigožere je to čudovit čas. Malo manj ga imajo radi knjigotržci, ki se še vedno ne morejo sprijazniti z vstopom sodobne tehnologije na njihovo področje. Uporabniki vedno več beremo na elektronskih bralnikih, zato pričakujemo vsebino, ki bi jim bila prilagojena. Za nižjo ceno želimo dobiti več. Kdor bo temu sledil, bo uspešen. V Sloveniji, kjer elektronskim knjigam še vedno prilepimo višji davek, kot ga imajo tiskane bukve, se založniki še bolj upirajo. Pred bralniki z elektronskim črnilom so si še uspešno zatiskali oči, a kaj, ko je medtem preporod doživela tablica. Knjige, ki prihajajo nanjo, so grafično obogatene izkušnje. V angleščini jih je na kupe. V jeziku Prešernovih poezij skoraj nič. Zakaj slovenski avtorji zanemarjajo materni jezik (Spikey Learns, Gone Wishing), nam ni znano. Zato smo se toliko bolj razveselili slikanice 1001 pravljica, ki je interaktivna knjiga v pravem pomenu besede, saj mladi bralci zgodbo pletejo po svojem okusu. Po vsaki prebrani strani se z odgovorom na postavljeno vprašanje odločijo, kako se bo dogodivščina nadaljevala. Animacije avtorice Lile Prap so občutljive za dotik in pričarajo otroku še dodatno veselje. Starejši pravljico berejo sami, mlajšim pa jo pripoveduje igralec Jurij Zrnec. Glede na dokaj visoko ceno (15 EUR), sicer primerljivo s tujimi tovrstnimi izdelki, pogrešamo preizkusno različico knjige. Prav tako bi stranska izdelka, 1001 sestavi in 1001 pobarvaj, lahko bila del osnovnega paketa, namesto da ju dodatno zaračunavajo (0,79 EUR). Kljub temu smo ob koncu dneva z izdelkom zadovoljni in z nestrpnostjo pričakujemo njegove naslednike.

Mobilna naprava v devetih primerih od desetih uspešno nadomesti namizno računalo. V desetem priskoči na pomoč program za dostop do Pcja na daljavo, ISL Light.

Mobilno napravo z operacijskim sistemom iOS programsko nadgrajujemo ves čas rabe, saj na tržnici App Store najdemo tisoč in en pripomoček, ki njeno namembnost razširi čez sprva zastavljene meje. Poleg že v uvodu pričujočega prispevka naštetih opravil lahko s tablico ali telefonom gledamo televizijo (Voyo.si, D3 Go), poslušamo radio (SloRadio), izpolnjujemo loto lističe (Lotterade), spremljamo rabo kontaktnih leč (LensTime) in še bi lahko naštevali. Mnogim uporabnikom bo to dovolj in za svoje potrebe ne bodo nikoli več potrebovali pravega računalnika. Drugim je na voljo dostop na daljavo. Na tem področju imamo Slovenci svoje žezlo v ognju s podjetjem Xlab. Njihov izvrstni program ISL Light je na voljo tudi na mobilnih napravah. Ravnokar so aplikacijo za iOS precej posodobili in bo kmalu na voljo v App Store. V različici 2.0 se med drugim nadejamo prenovljenega uporabniškega vmesnika, izboljšanega dela z miško, klepetanja znotraj deljenega zaslona ter hitrejšega delovanja aplikacije. Ker Xlab za svojo storitev ponuja brezplačno testno obdobje, res ni razloga, da je ne bi preizkusili.

Ni vse zlato, kar se sveti, pravi znan pregovor. Igra Twinoo slovenskih razvijalcev Dawn of Play se definitivno ne sveti, a je kljub temu iz čistega zlata.

Za konec pregleda slovenskih aplikacij na Applovem sistemu iOS se posvetimo še enemu področju, ki je doživelo preporod s povečanjem mobilnih naprav. Kruha in iger je rek, ki so ga poznali že Rimljani. Od nekdaj se ljudje radi igramo, zato ne preseneča količina iger v operacijskem sistemu iOS. So najbolj prodajana kategorija aplikacij na tržnici App Store, kjer imamo po zaslugi podjetja Outfit 7 nemalo uspeha tudi Slovenci. Z govorečimi živalmi so osvojili svet in pri tem zaslužili kupe denarja. Postali so vzor marsikateremu razvijalcu doma in po svetu. V Sloveniji jim vsaj po inovativnih idejah sledi skupina Dawn of Play, ki je že s prvim izdelkom, igro po zgledu starih ročnih konzol, Monkey Labour, pritegnila pozornost nase. Trenutno žanje hvalo s telovadbo za možgane, imenovano Twinoo. Gre za igro, pri kateri hkrati rešujemo enostavne matematične račune ter razvozlavamo mešanje barvnega spektra. Ob seštevanju, odštevanju, deljenju in množenju ter ugibanju, katera barva nastane iz drugih dveh, razgibamo tako levo kot desno polovico možganov. Preprosto, a obenem nalezljivo igro lahko preizkusimo v spletni inačici na naslovu Dawnofplay.com.

Android

Operacijski sistem Android uspešno dohiteva in prehiteva Applovega iOS, toda po raznovrstnosti in kakovosti mobilnih programov za zdaj še nekoliko zaostaja. Na Android Marketu je precej smeti, aplikacij nevrednih besede, kar je najbrž posledica Googlovih odprtih rok. Za razliko od Appla, ki rigorozno bdi nad sprejemom v elitno druščino, nadzira spletni velikan Google svojo tržnico bolj površno, zato lahko nanjo objavlja slehernik. Slabše stanje je razvidno tudi iz zastopanosti slovenskih razvijalcev na platformi Android. Čeprav je v Sloveniji telefonov z njim precej več kot jabolčnih, tega iz števila in kakovosti programov, pisanih zanje, ni moč ugotoviti. Še najbolj izstopajo aplikacije, ki so prisotne na obeh operacijskih sistemih. Na Androidu najdemo tako Delo kot Dnevnik, Trafike žal (še) ni. Za informacije o avtobusnih prevozih po Ljubljani uporabljamo Trolo, za podatke o prometu po Sloveniji Prometoid, pri pisanju in iskanju neznanih pojmov pa odjemalca za spletni slovar Termania. V kristalno kroglo gledata Vreme SLO in Slovenian rain radar ter nam sporočata, kakšno bo vreme. Tipke si prilagodimo s programom Tipke.si, ki ga bomo zaman iskali na Android Marketu, zato si ga prenesemo z istoimenske spletne strani. Svoje predstavnike imajo novičarske strani (24ur), ponudniki mobilne tehnologije (da spremljamo porabo) in celo živilske trgovine (Hofer Slovenija).

Na kakovost in številčnost izdelkov ugodno vplivajo razni razpisi, kakršen je natečaj M:Android, ki obljublja lepe nagrade uspešnim razvijalcem. Tako sta nastala programa Odpiralni časi in Kdo zvoni. Prvi nam pomaga iskati odprte gostilne, črpalke z gorivom, banke in še kaj. Podatke prikaže glede na našo trenutno lokacijo. Uporablja tipalo GPS in iskanje s pomočjo obogatene resničnosti (angl. Augmented reality). Po začetnem navdušenju se je razvoj malce upočasnil, zato nas zna aplikacija na novejših telefonih malce dražiti (prisotnost napak v delovanju potrjena na telefonu Galaxy Nexus z operacijskim sistemom Android 4 oziroma ICS). Kdo zvoni? je priročen program, ki ob klicu neznane številke sproži poizvedovanje v spletu. Iz javno objavljenega imenika prenese številko v telefon in jo prikaže. Če je program pri tem uspešen, imamo občutek, kot bi imeli klicatelja v lokalnem imeniku. Slabost programa, za katero ne gre kriviti napisane kode, je omejenost podatkov, dostopnih v spletu. Za zamisel si avtor Jernej Leben zasluži vse pohvale.

Aplikaciji Instant Heart Rate nimamo česa očitati. Ima zloščen uporabniški vmesnik, inovativen način dela, dober algoritem in solidno natančnost. Uspeh ni izostal.

Toshl sam ne prihrani denarja, temveč nam črno na belem predstavi, kako luknjast je naš žep. Zaradi glavobola se nenadzorovano trošenje kmalu ustavi.

Od znanih imen slovenske razvijalske scene si omembo zasluži AB Team in njihov predvajalnik BSPlayer. Mednarodno uspešen program za predvajanje večpredstavnih vsebin je končno na voljo za operacijski sistem Android. Ponuja strojno pospeševanje predvajanja, kar ugodno vpliva na hitrost izvajanja ter porabo energije. BSPlayer podpira vse najbolj znane oblike zvočnih in video posnetkov. Na tržnici Market je na voljo z oglasi podprta različica Lite. Plačljiva, profesionalna različica za zahtevnejše uporabnike bo na voljo v bližnji prihodnosti. Omeniti moramo še dve uspešnici, ki sta že dolgo prisotni na Androidu, čeprav najdemo obe tudi v konkurenčnem okolju. Instant Heart Rate in Toshl Finance sta dodelana programa, kjer nam prvi na inovativen način zmeri srčni utrip, drugi pa naše finančno stanje. Za merjenje srčnega utripa moramo enega izmed prstov položiti na lečo v telefon vgrajenega fotoaparata in ga usmeriti v vir svetlobe. Program nato s pomočjo pronicanja svetlobe ter sprememb v barvi kože s precejšnjo natančnostjo izračuna bitje srca. Za mirnost slednjega bo poskrbel nadzor nad našim finančnim stanjem. Aplikacija Toshl Finance deluje v treh korakih. Sledi porabi, jo analizira in glede na rezultate priporoča način, kako prihraniti kakšen cekin. Pri delu zahteva uporabniški račun na namenskem spletišču, kamor se vneseni podatki pošljejo v nadaljnjo obdelavo in kjer se varujejo. Za preprosto uporabo je dovolj brezplačna različica, naprednejše zmožnosti pa razvijalci tržijo v obliki letne naročnine (19,95 USD). Ta nam omogoča več računov, izvoz v različne oblike, dodatne grafe in obveščanje po elektronski pošti.

Za konec na hitro ošvrknimo še kratkočasnice. Ker je omembe vrednih iger bore malo, je težko najti kakovostnega predstavnika tega žanra. Še najbolj smo se zabavali ob projektu Pregovori, ki združi dva znana slovenska reka in ustvari novega. Ker je aplikacijo delno financirala mestna občina Ljubljana, je brez oglasov, kljub temu da je na Marketu na voljo brezplačno. Takisto zastonj je Politična igrica, ki so jo štirje nadobudni ustvarjalci splovili za časa lanskih predčasnih volitev. V igri tepeš znane slovenske politike. Čim bolj uspešen si pri tem, tem več točk dobiš. Na spletni strani Politicna-igrica.si so objavljeni tako najuspešnejši pretepači kot tudi največkrat izbrani politiki. Trenutno premočno vodi nesojeni predsednik vlade Zoran Janković.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji