Objavljeno: 11.6.2013 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Posebna 2013

Nakupovalni vodniki

Prepričan sem, da se lahko vsakdo izmed nas vživi v vlogo kupca/nakupovalca nekega izdelka, o katerem se mu v resnici še sanja ne. Ali pa vsaj premalo sanja. Saj veste, nov pralni stroj, sušilnik za lase ali računalnik ali telefon. Kaj storiti v takem primeru? Nekateri se zaupajo prodajalcu v trgovini (slaba odločitev), nekateri se zakopljejo v internet (časovno potratna odločitev). Lahko pa si preberete nekaj (deset) naslednjih strani.

Če se ob nakupu zaupate prodajalcu v trgovini, v resnici ni rečeno, da boste za svoj denar dobili najboljši izdelek. Morda niste vedeli, toda tudi pri nas je v večjih trgovinah s tehničnimi izdelki prodaja »usmerjena«, to pomeni, da vas poskuša prodajalec nežno in prijazno usmeriti k izdelku, pri katerem ima trgovina zagotovljeno večjo maržo. Res vas ne bo poskušal odvrniti od vašega izbora, a vas bo, če boste popolnoma nepripravljeni, vsekakor usmerjal tako, da bo njegova plača ob koncu meseca višja. Da, prodajalci so plačani po učinkovitosti.

Če se, po drugi strani, za nakup zaupate internetu, boste za začetek potrebovali dovolj dobro znanje (vsaj) angleščine, oborožiti se boste morali z dovolj skepticizma in zdrave pameti in vzeti si boste morali dan ali dva časa. Spletnih strani s takimi in drugačnimi preizkusi in »preizkusi« bolj ali manj vsega, kar diši po tehniki, je v spletu pač v izobilju. V resnici je najteže najti tiste strani, ki so dovolj relevantne za izbrani izdelek, ki postrežejo tudi z opisi izdelkov, ki so naprodaj v Sloveniji, in, predvsem, strani, ki niso »kupljene«. Samo za zgled: ste že slišali za Harriet Klausner? Gospa je menda prebrala kar 25.000 knjig (očitno je brala 22 let po 15 ur na dan, brez predaha) in jih na Amazonu večinoma ocenila s petimi zvezdicami. Malce sumljivo, ali ne?

V Monitorju se že vse od začetka trudimo točno v tej smeri – preizkušamo in primerjamo izdelke, ki so naprodaj v Sloveniji, in jih, tudi glede na ceno, priporočamo v nakup. V vsaki številki si zato lahko preberete večji primerjalni test, več kratkih preizkusov novih izdelkov in t. i. »nenehne teste« tiskalnikov, fotoaparatov in prenosnikov, kjer lahko vedno najdete izdelek, ki je po našem mnenju trenutno »naj«. Pa vendar, čakati, da spet »pride na vrsto« večji primerjalni test, je včasih nemogoče, če izdelek potrebujemo zdaj, takoj.

V takem primeru pridejo prav naslednje strani, na katerih smo zbrali t. i. nakupovalne vodnike, zbirko nasvetov, ki jih je ob nakupu določenega izdelka smiselno upoštevati. Kakšen procesor naj ima računalnik, kakšen zaslon prenosnik, kako velika diagonala monitorja bo najbolj optimalna, ali je smiselno zagrabiti »pametni« televizor in kako »pameten« naj bo telefon. In, seveda, koliko »megapikslov« naj ima fotoaparat oz. ali je to sploh pomembno. Da o tiskalnikih, brezžičnih omrežjih, e-bralnikih in, seveda, tablicah niti ne govorimo.

Nakupovalni vodniki za vse te izdelke so po našem mnenju trajna informacija, ki bo z vami dlje kot le ta dva poletna meseca, kolikor bo posebna številka Monitorja, ki jo držite v rokah, naprodaj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji