Objavljeno: 4.4.2005 11:44 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Januar 2005

Najzmogljivejši AMD

AMD je s svojimi procesorji Athlon64 pošteno premešal štrene konkurenci - Intelu. S prehodom na novo podnožje Socket 939 se je zmogljivost procesorjev še povečala, pred kratkim pa je svoj lonček pristavila tudi nVidia, katere nabor nForce4 naj bi tehtnico vsaj za nekaj časa prevesil povsem na AMDjevo stran.

AMD je z novima procesorjema Athlon64 4000+ in Athlon64 FX-55 vstopil na trg, ki ga je doslej obvladoval Intel z najzmogljivejšimi Pentiumi 4 in predvsem s procesorji P4 Extreme Edition. AMD je z Athlonom64 4000+ tudi psihološko pridobil prednost pred Intelom, ki je ravno v času predstavitve štiritisočice napovedal, da v bližnji prihodnosti ne bo izdal procesorja P4 s taktom 4 GHz. Resnici na ljubo je AMDjeva oznaka "matematična" in ne ustreza dejanskemu taktu procesorja, se pa kljub nižjemu taktu delovanja brez težav primerja z Intelovomi procesorji, katerih takt je blizu AMDjevi oznaki zmogljivosti.

AMDjevi Athloni64 na podnožju 939 v primerjavi s predhodniki (ki smo jih nameščali na plošče s podnožjem Socket 754) prinašajo eno veliko prednost. Vsi procesorji Athlon64 imajo pomnilniški krmilnik vgrajen kar v sam procesor, tako da se procesor pri dostopu do pomnilnika izogne sistemskemu naboru na plošči. Pri procesorjih na novem podnožju krmilnik podpira dvokanalni dostop do pomnilnika, tako da je pomnilniško vodilo široko 128 bitov in ne 64 kot pri Athlonih64 na podnožju 754. Za staro podnožje AMD zaenkrat še dobavlja šibkejše različice Athlonov64 (do modela 3500+), prihodnje leto pa naj bi na Socket 754 nameščali le še procesorje Sempron, medtem ko naj bi 64-bitne procesorje povsem preselili na Socket 939.

Athlon64 4000+ je trenutno najzmogljivejši Athlon64, od preostalih procesorjev iz te družine pa se razlikuje že po samem jedru. To je zasnovano na starejši osnovi ClawHammer, ki ima kar 1 MB predpomnilnika (drugi Athloni64 na podnožju 939 imajo jedro Newcastle s 512 KB predpomnilnika), takt pa je enak Athlonu64 3800+, 2,4 GHz. Večji predpomnilnik tako opravičuje višjo PR oznako procesorja. Novi procesor bo nadomestil Athlona64 FX-53, ki mu je po lastnostih povsem enak, pa tudi po ceni. Krona najzmogljivejšega bo tako pripadla edinemu (zaenkrat) preostalemu Athlonu64 FX, modelu FX-55, ki pa bo dobavljiv le v omejenih količinah. Procesor podpira tehnologijo Cool'n'Quiet, s pomočjo katere ob manjši obremenitvi zmanjša takt in napajalno napetost ter tako zmanjša gretje in porabo. Ima tudi podporo t. i. NX-bitu, ki onemogoča izvajanje nekaterih virusov (potrebna je podpora operacijskega sistema, npr. Windows XP SP2).

Intel je s predstavitvijo sistemskih naborov 915 in 925 vpeljal kar nekaj novosti, ki naj bi sčasoma povsem nadomestile nekatere današnje sestavne dele računalnika. Tako naj bi vodilni AGP in PCI nadomestil PCI Express, pomnilnik DDR pa DDR2. Če je zaenkrat smiselnost prehoda na novo vrsto pomnilnika zaradi višje cene (in prav nič višje zmogljivosti) še vprašljiva, pa je vodilo PCI Express odstranilo kar nekaj omejitev vodil AGP in PCI. Tako je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo na trgu pojavil prvi sistemski nabor za AMDjeve procesorje s podporo novemu vodilu. Vrženo rokavico sta skoraj hkrati pobrala velika tekmeca ATI in nVidia in oba skoraj hkrati predstavila nova sistemska nabora. ATI s svojim Radeonom XPress 200 meri predvsem na manj zahtevne uporabnike, medtem ko je nVidiin nForce4 namenjen najzahtevnejšim.

nForce4 je povsem nov nabor, ki naj bi po nVidiinih besedah pomedel s konkurenco tako po hitrosti delovanja kot tudi po zmožnostih, ki jih ponuja. Celoten nabor je vgrajen v en čip, s procesorjem pa je povezan prek vodila HyperTransport. Nabor bo na voljo v treh različicah: nForce4, nForce4 Ultra in nForce4 SLI, pri čemer je nForce4 nekoliko "okleščen" v primerjavi z zmogljivejšima različicama Ultra in SLI.

Primerjava različic nabora nForce4

Najzanimivejša različica je seveda nForce4 SLI, s pomočjo katerega lahko v računalnik namestimo dve med seboj povezani grafični kartici, ki si nato porazdelita breme obdelave 3D grafike. Tako povezavo dveh kartic je nazadnje omogočal prastari 3dfx Voodoo 2, z uveljavitvijo vodila AGP za priklop grafičnih kartic pa je tako povečevanje zmogljivosti nekoliko utonilo v pozabo.

Novi AMDjev procesor in nVidiin nabor smo preizkusili tudi v praksi. Procesor AMD Athlon64 4000+ smo namestili na osnovno ploščo Asus A8N-SLI Deluxe, ki je opremljena z naborom nForce4 SLI in ima tako tudi dve vtičnici PCIExpress 16x. Plošča je bila opremljena z 2 × 512 MB pomnilnika DDR400 in eno ali dvema grafičnima karticama Leadtek WinFast PX6600 GT TDH, ki prek posebnega priključka na kartici omogoča tudi povezavo dveh kartic v način SLI.

Najprej smo se posvetili procesorju. S testnimi programi smo izmerili zmogljivost procesorja v pisarniških programih, večpredstavnih orodjih in tudi igrah. Nato smo pognali še nekaj sintetičnih testov, ki prikažejo matematično moč procesorja. Primerjali smo ga z najzmogljivejšimi Intelovimi procesorji.

Rezultati meritev zmogljivosti procesorjev

Nato smo se posvetili grafičnim karticam. Preizkusili smo, kako se obnese naveza dveh kartic GeForce 6600 GT v primerjavi z eno samo kartico. Osnovni plošči to, da sta na njej nameščeni dve kartici, "povemo" tako, da nanjo v pravilen položaj namestimo posebno krmilniško kartico, ki jo na ploščo vtaknemo v ležišče med obema priključkoma PCI Express. Novi nVidiini grafični gonilniki so takoj zaznali, da celoten sistem omogoča delovanje v načinu SLI. Po programskem vklopu te zmožnosti se računalnik le znova zažene in računalnik je z obema karticama pripravljen na 3D programe in igre. Več o delovanju povezave SLI pri nVidiinih karticah smo zapisali v novembrski številki v okviru velikega preizkusa grafičnih kartic.

Zmogljivost grafičnih kartic pri samostojnem delovanju in v načinu SLI

AMD je z Athlonom64 4000+ predstavil procesor, ki se po zmogljivostih lahko kosa tudi z Intelovim paradnim izdelkom, Pentiumom 4 EE s taktom 3,46 GHz. Procesor je sicer med najdražjimi na trgu, vendar cene ekstremne različice Pentiuma 4 ne doseže, ob tem pa je v večini primerov najmanj enakovreden Intelovemu konkurentu, v določenih okoliščinah pa ga kar občutno prehiti.

O smiselnosti naveze dveh kartic v povezavo SLI so mnenja še vedno deljena. Zmogljive grafične kartice stanejo toliko kakor računalnik srednjega razreda, tako da bodo po tem povečevanju zmogljivosti segli le tisti z najglobljimi žepi. Bolj verjetno bo večina, tudi tisti, ki si bodo kupili plošče z zmožnostjo priklopa dveh grafičnih kartic, najprej kupili le eno grafično kartico, nato pa bodo sistem čez čas, ko se bodo grafične zahteve iger povečale, cene kartic pa znižale, nadgradili še z drugo in tako računalniku podaljšali življenjsko dobo. Ob tem pa moramo seveda upoštevati, da tako zavarovanje za prihodnost seveda zajema tudi nakup zmogljive in temu primerno drage osnovne plošče. Omeniti moramo tudi to, da z nakupom ne velja hiteti: gonilniki za nov nabor so še precej hroščati in kar nekaj poskusov smo porabili za to, da smo na osnovni plošči usposobili vse sestavne dele in zmožnosti. Ne nazadnje "pravo" delovanje SLI podpirajo le nekatere igre, nekatere pa z dvema karticama sploh nočejo delovati.

Tako AMD kot nVidia sta s svojima novima paradnima konjema pošteno premešala štrene konkurenci. Tako procesor kot plošče z novim naborom se seveda uvrščajo med dražje izdelke na trgu, vendar pa nas pretekle izkušnje učijo, da se bodo cene kmalu znižale, pa tudi konkurenca bo na novosti seveda hitro odgovorila.

AMD Athlon64 4000+         

Kaj: Procesor.

Zahteve: Podnožje Socket 939 na osnovni plošči.

Izdeluje: AMD, www.amd.com.

Prodaja: Comtron, www.comtron.si, (01) 300 35 00.

Cena: 195.200 tolarjev.

Za: Zmogljivost.

Proti: Visoka cena.

Asus A8N-SLI Deluxe

Kaj: Osnovna plošča s sistemskim naborom nForce4 SLI.

Izdeluje: Asus, www.asus.com.

Prodaja: Acord 92, www.acord-92.si, (01) 583 72 30.

Cena: 47.900 tolarjev.

Za: Opremljenost, podpora hkratnemu priklopu dveh grafičnih kartic.

Proti: Hroščati gonilniki, nekoliko višja cena.

Leadtek WinFast PX6600 GT TDH

Kaj: Grafična kartica s procesorjem GeForce 6600 GT podporo povezavi SLI.

Zahteve: Vmesnik PCI Express 16x na osnovni plošči.

Izdeluje: Leadtek, www.leadtek.com.

Prodaja: JAE, www.jae.si, (01) 589 62 00.

Cena: 54.960 tolarjev.

Za: Ugodno razmerje med ceno in zmogljivostjo, možnost povezave SLI.

Proti: Vodilo PCI Express je zaenkrat manj razširjeno od AGP.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji